Пилатківці і Жилинці
11 травня 2014 р. Церква в Пилатківцях

Координати:

Пилатківці: 48°53′20″ пн. ш.25°59′59″ сх. д., близько 400 жителів. Перша згадка - 1494 р.

Жилинці: 48°53′02″ пн. ш.26°00′48″ сх. д., трохи менше за 400 жителів.

Карта

В купі вижити легше, та й веселіше для багатьох так, коли поруч з іншими. Жилинці і Пилатківці отак в купі і виживають, приростаючи одне одним вздовж обох берегів Нічлави. В кожному селі по скромному костелу і мурованій церкві - не настільки цікавих, щоб сюди вибиралися туристи, але все-таки. Хоча храм в Пилатківцях (1904) і має гачок для потенційних візитерів: оте знамените "ХрЕстос" на фасаді - неграмотність, возвеличена до рівня релігії. Сюди б могли стікатися на прощі всі замучені граматичними нацистами недоуки. В Жилинцях церква з 1910 р. - і була б навіть гармонійна завдяки дикому каменю і лаконічним стінам, якби не дикий колір бляхи на даху.

Костел св. Ядвіги в Пилатківцях має занадто охайну, нехай і фахверкову за своєю суттю прибудову з тильної сторони - що за шваби її робили і коли, не знаю, а сам костелик зводили на початку ХХ ст. і освятили в 1909 р. Після Другої світової і аж до незалежності костел використовували як склад колгоспу. Зараз святиня діюча - у великі свята сюди приїздять отці-михайлити з Борщова.

Найцікавіше в Пилатківцях - їхня назва. Поруч Констанція і великий лісовий масив (1856 га) Дача Галілея - рукотворний зелений бар'єр проти східних (та й не тільки) зайд, насіяний, найймовірніше, з наказу власників замку в Ягільниці князів Лянцкоронських. Хтось з минулих, тих, кого вже давно нема, грався в міні-Палестину, здається - звідси і Галілея-ліс, і село на честь Понтія Пилата.

Жилинці
Жилинці