Мушкатівка
Архівна Мушкатівка. Старе фото з видом церкви і села
Старе фото Мушкатівки

Карта.

Поселення відоме з XVI ст. (1530 р.)

Село в двох кілометрах від Борщова. 1 166 жителів (дані на 2007 р.). Сфотографувати місцеву муровану Петропавлівську церкву я збиралася не один рік - і завжди в останній момент мене щось зупиняло.

Я боюсь.

І боюсь навіть не дивовижного фонтанчика з Франциском Асизьким, на якому гірляндами висять скульптурні голуби (це диво поселилось напроти храму), а самої Петропавлівської греко-католицької церкви, зведеної в 1901 році.

Бо в році десь так 2000-му її пофарбували в найядучіший відтінок зеленого, який лише існує в світі. В такій споруді потрібно проводити рейви, а не месси.

UPD. Все змінилося в 2009 році: храм тепер під новою, страшно лискучою бляхою, яка нагадує дешеву фольгу для запікання, а стіни мають більш пристойний колір.

А ще у мушкатівській школі діє кабінет-музей ікони. Не музей космосу чи книги, звичайно - це ж подільське село, тут люди в біблійні казки все ще вірять. Так як він діє у директорському кабінетів, не думаю, що у нього можна зайти просто з вулиці.

Стара листівка з Мушкатівки.
Панорама Мушкатівки. 28.07.13