Залісся
Костел в Заліссі на Борщівщині. 17 серпня 2014 р.

Близько 900 жителів

Карта

Тут добре було б влаштувати мормонське село, колонію натуристів, церкву послідовників А.Лавея або ще якусь асоціальну спільноту. Може навіть бути, що кілька сотень місцевих жителів вже таку спільноту організували - бо інакше ніяка логіка не пояснить, як майже тисяча людей може спокійно обходитися без доріг. Ну взагалі без доріг. Бо хоч в сторону Іване-Пустого, хоч до Гермаківки, хоч до Збручанського маємо якісь польові стежини (у напрямку Збручанського стежина ведмежа, лісова). З боку Гермаківки карта обіцяла кілька кілометрів кошмару, які хтось, подібний до Воланда, зумів розтягнути на півгодинні страждання (зі скреготанням днища автівки об каміння, з глибокими калабанями в суху погоду, з відсутністю села на горизонті аж до останньої секунди, коли навколо вже хатки - це точно чорна магія, що ж ще?).

Причому я була в Заліссі - у 1998 р. Подивилася місцевий кам'яний костелик, не вразилася і навіть фотографувати його не стала - тоді кожен кадр плівки для Кодака був на вагу золота для бідної мене. Через 16 років храм здався цілком собі нічогеньким, а як на таке віддалене від цивілізації село - так і взагалі чудовим. У ньому був в радянські роки склад, а зараз там просто тиша.

нічого точного про храм я не знаю - на карті 1910 р. він вже є, а далі хіба пальцем в небо: межа ХІХ і ХХ століть?

Ще картинки:

Zalesie Залісся Борщівського району. Костел