Бучацький район
Бучач. Замок. 2.01.05

Серце Гардаріки

Район на півдні Тернопільщини. Стародавні володіння магнатів Бучацьких та Потоцьких. Мальовнича природа та руїни замків, що розсіяні теренами району, як перли з розірваного ланцюжка: само собою, є фортеця у райцентрі, найближче з інших твердинь району до буцацького замку розташований форт-пост в Підзамочку, а ще ж є цікаві руїни у Золотому Потоці та Язлівцю.

Також район багатий на чудові зразки сакральної архітектури. І знову першість - у райцентру, та йому в спину дихають Золотий Потік та Язлівець. Навіть далеко від великих трас трапляються такі барокові дива, як костел в Старих Петликівцях. А який мальовничий, замріяно-спокійний вигляд має цегляний храм у Трибухівцях!
І не можна забути про головний шедевр І.Г. Пінзеля і Б. Меретина - колись розкішну, а зараз потопаючу без турботи влади бучачьку ратушу.
Тепер час на суху статистику. Площа району - 0,8 тис.кв.км. Населення - 67,3 тис.чол. Розташований на південному заході області в межах Опілля. Природні багатства:
вапняки, пісок, пісковики, сірководневі води; сільськогосподарські угіддя (61,5 тис. га), ліси. Провідні галузі: сільське господарство (виробництво зерна, буряківництво, тютюнництво, м'ясо-молочне тваринництво), харчова промисловість (в Бучачі: сирзавод, мальтозний та цукровий заводи, виробничо-консервний комбінат), виробництво будматеріалів.

В районі є Придністровський ландшафтний заказник.

Табличка з "Пам'яток України". Ілюстрована. Але на сайті є значно більше пам'яток, ніж в Реєстрі