Королівка
Ще одна філіальна святиня - скромний і трішки незграбний костельчик Різдва Івана Хрестителя (1894) у Королівці. 8 травня 2005 р.
скромний і трішки незграбний костельчик Різдва Івана Хрестителя (1894) у Королівці.

Координати 48°44′32″ пн. ш. 25°59′28″ сх. д.

Нічого королівського тут немає, хоча на фоні інших 17 українських Королівок Королівка з Борщівщини (відома з XV ст.) виглядає незле. Тисяча жителів, церква, дві каплички, занедбаний страшненький костелик Різдва Івана Хрестителя (1894) - не це головне. Спелеологи з усього світу мусять знати цей топонім - поблизу села розташований вхід у найдовшу печеру Європи і третю за довжиною печеру світу (якщо серед гіпсових, то взагалі першу) - Оптимістичну (як не дивно, НЕ Королівська - тому що відкрили її у 1977 р., в розпал брєжнєвщини). На даний час довжина досліджених ходів - 240 км. І це ще не кінець. Хоча місце в Книзі Гіннеса печера й так заслужила. На відміну від значно меншої Bітрової печери, теж біля Королівки - ця крихітка має лише 1700 м.

Костел в Королівці. 27 жовтня 2013 р.

UPD: як повідомив Tim-taller15, Вітрова печера зараз об'єднана з Оптимістичною. Оптимістична знову підросла :о)

Царських коренів у села немає - назва раніше була більш прозаїчною: Каролівка, від імені Кароль. Потім була Королювка, що і є польською калькою Королівки. В 1945-1989 рр. село, аби не було ніяких ієрархічно невивірених зсувів, називалося Коралівка (коралів, правда, тут не більше, ніж монархів), а з незалежністю селяни повернули собі назву австрійської доби. "Очень приятно, царь". І навіть склали під це легенду - начебто назва пов'язана з королем Данилою Галицьким.

Пані Софія Каськун, завідуюча музеєм "Жовківський замок" Львівської галереї мистецтв, родом з Королівки і допомогла з ідентифікацією старої фотографії села. Також є версія, що в селі збереглися залишки замкових пивниць - в Гійома Левассера де Боплана щось є про фортецю на березі ріки Нічлава. Земляні насипи, схожі на рештки оборонних валів, виразно можна було розпізнати ще в 70 -х роках минуого ст.,

Також пані Софія повідомила, що приміщення Польського Народного дому (див. архівне фото) існує дотепер: в ній розташована шкільна майстерня. А дзвіницю костелика було зруйновано в 1960-х рр. До речі, традиції шкільництва в Королівці давні: першу школу тут заснувала ще в 1819 р (!) тодішня власниця села графиня Борковська.

Також пані Софія нагадала, що з Королівки походив Я‘аків бен Єгуда Лейб - Франк, Я‘аків (1726) - чільник релігійної секти, що була одним із заключних етапів у розвитку сабатіанства, історія його пов"язана із ім'ям Міколая Дембовского, єпископа Кам’янця Подільского.

Є відомості про якийсь монастир XVII ст., поруйнований у 1672 р. турками і ліквідований ще до секуляризаційної реформи, бо в 1744 р. Від нього до Другої світової був за селом хрест з датою 1703, але в радянський час монастирище зруйнували. Хрест перенесли на місцевий цвинтар.

В австрійські часи Королівка побула містечком, пізніше - волосним центром Борщівського повіту. Ще в міжвоєнний час тут ярмаркували по четвергам (тоді поселення налічувало 3 т.ж.). Поселення пережило пожежі 1904 і 1926 рр. Збереглися іудейське окописько і великий християнський некрополь - не бачила їх.

Від іудейської громади залишилася і ще одна пам'ятка - чудовий житловий будинок в центрі села, прикрашений ліпленням. Колись тут жив купець-іудей Глікштерн, потім він помінявся житлом з іншим місцевим купцем, Розенбаумом, а в 1895 р. ошатний будинок викупила ґміна - і влаштувала у ньому школу. Школа діяла і в міжвоєнний час. Зараз у споруді гуртожиток. Шкода, що на якісну реставрацію коштів немає - і ліпнина з будинку потрохи відлітає. За цю цікаву інформацію дякую вчителю історії з Королівки, Степану Дмитровичу Панькевичу.

Церква Івана Хрестителя
Церква Івана Хрестителя (ХІХ ст.) в селі Королівка Борщівського району