Цигани
Незвична церква-ротонда в Циганах, 13 серпня 2016 р.
Став на Циганці. 19 серпня 2009 р.
Став на Циганці.

На кілометровці радянських часів на місці Циганів Рудка - бо Цигани ідеологічно невитриманий топонім, скандальний. От і поміняли колись. Хоча що такого в Циганах? Тут і річка Циганка, і в жінок (майже всі брюнетки, ага) помітні вусики над верхньої губою. Ну цигани, ну і що? :о) Цигани були Циганами ще з 1493 р., звідки ця нецікава назва "Рудки" взагалі взялась?

Село хоч і не при трасі, але чимале (півтори тисячі жителів). Від кінця Гуштина якийсь кілометр до початку Циганів, а від пам'ятки до пам'ятки, від церкви до церкви - добрих 4 км буде.

В путівниках Цигани фігурують нечасто, хоча подивитися краєзнавцю тут є на що. Спочатку на мальовничий став, потім на кенотаф воїнам УПА, насипаний у 1991 р., а вже потім, за поворотом, по-романськи (О! роми знову:))) Шуткую:о)) - так от, по-романськи суворо підніметься масивна кам'яна Петропавлівська церква-ротонда з 1905 р. На її фасаді - встановлена в 1997 р. меморіальна табличка на честь 125-ліття Богдана Лепкого. І пан Лепкий, і Іван Франко, і Андрій Чайковський, і Василь Щурат бували в Циганах в 1895-1900 рр. Церкви цієї не бачили, але плебанія, де видатні письменники мешкали, все ще існує.

А правив в той час у Циганах отець Омелян Глібовицький, справжній інтелігент і віддана своїй справі людина. Знаю я про це зі слів його онучки і правнука. Особливо правнука - Ігор Скальський мій давній приятель. :о)

Трохи далі за вулицею буде школа (біля неї встановлено в 1992 р. погруддя І.Франка роботи І.Мулярчука), далі універмаг "Теко", а вже на околиці села - дуже скромний кам'яний костел з початку ХХ ст.

Мурована дзвіниця церкви-ротонди в Циганах, 13.08.2016

Костел в Циганах маленький і скромний