Теребовлянський район
Панорама Буданова з замковою горою. Квітень-2014

Сюди - обов'язково!

Серце Тернопілля. Один з центральних районів області. Теребовлянське князівство відіграло свого часу важливу роль в історії України-Руси.

Руїни замків в Микулинцях, Янові та Буданові, святиня греко-католиків в Зарваниці, оборонний монастир в Підгорі, палац та храми в Струсові. Є на що подивитись.

Площа району - 1,1 тис.кв.км. Населення - 74,1 тис.чол. Розташований на Подільській височині. Природні багатства: глини, вапняки, пісковики, гідрокарбонати, хлоридніта сірководневі води лікувальні грязі; сільськогосподарські угіддя, ліси.

Провідні галузі: сільське господарство, харчова (Теребовлянський консервний завод, завод сухого молока, Микулинецький пивзавод "Бровар", який - це моя суб'єктивна думка - робить найкраще пиво в Україні), легка (Теребовлянська взуттєва фабрика, фабрика ялинкових прикрас) промисловість, меблеве виробництво (Микулинецька фабрика "Медобори").

В районі є частина Семиківського заказника державного значення, санаторій "Медобори" у Конопківці, Микулинецька водогрязелікарня в старому палаці поблизу замка. А ще тут по-подільському мальовничі м'які пагорби, вкриті зеленими лісами. І іноді трапляються незвичні раритети - як от старий, всіяний скульптурами цвинтар в селі Дарахові, знахідка з травня 2005 року.

Схематична карта Теребовлянського району

Табличка з "Пам'яток України". Ілюстрована. Але на сайті є значно більше пам'яток, ніж в Реєстрі