Трубчин
Ці скелі над Дністром прославили Трубчин серед геологів.
Миколаївська церква в Трубчині (1724, за іншими даними 1854 р.). 5 квітня 2010 р.
Миколаївська церква в Трубчині (1724, 1854).

Широта 48.514, довгота 26.31.

Ось що таке розбалуваність: спробуй здивуй кам'янчанку старовинними спорудами або скельними урвищами. Хха! Так у нас в місті знаєте яка фортеця і який каньйон?

Це в мене просто немає гарної геологічної освіти - в такому разі я б точно оцінила Дністровський розріз силуру в урочищі Трубчин за сотню метрів на схід від села (за течією річки). Пам'ятка природи загальнодержавного значення ще з 1975 року. Площа - 5 га.

Тут, за селом, добре видно вічну антиподність річкових берегів: напроти Трубчина буковинський берег скелястий і високий, потім він різко знижується, робиться пологим - і вже над Дністром віднімається білими скелями тернопільський берег. Так в старих американських фільмах розподіляються ролі між двома поліцейськими: один хороший, інший поганий. :о).

Для далеких від науки туристів факт: урочище Трубчин - один з кращих у світі за збереженністю та безперервністю розрізів силуру. Геологи кажуть, що в Трубчині маємо потужну, до 70 м, товщу доломітових мергелів, доломітів плитчастих і грудкуватих, павняків тощо. Ботанікам тут шукати викопні рештки морської фауни - не перешукати. І знаходять же. Плюс і невикопна, а цілком теперішня флора тут часто червонокнижна: ковила пірчаста, ефедра двоколоса, цибуля гірська, горицвіт весняний тощо.

Місцеві впевнені, що між цих вапнякових стовбів на Дністрі загинув Тарас Бульба - схоже й нижче за течією кажуть, на Заставнівшині.

А, і саме головне: в це крихітне (200 жителів) село зовсім-зовсім не ходять автобуси, битим шляхом довелось топати 5 км від Вигоди -і  потім так же назад, щоб аж в Окопах мене підібрала попутка.

За церквою видно вже Буковину.
В селі чимало пам'ятних хрестів.