Жовква. Замок
Південне крило жовківського замку. Кінець XVIII ст. Ілюстрація з книги Мар'яна Осінського "Замок в Жовкві" (Львів, 1933).
Ілюстрація з книги Мар'яна Осінського "Замок в Жовкві" (Львів, 1933).
Тут і машини часу не потрібно.

Вашій увазі - мій нарис про замок у Жовкві, який було опубліковано в журналі "ПАНОРАМА" навесні 2006 року.

Відроджений з руїн

Карта Жовкви

Залишками давніх фортифікацій та замків може похвалитися чимало українських міст і сіл, але тільки маленький райцентр Жовква, що на Львівщині, має повне право називати свою фортецю “ідеальною”. Саме на її території в першій половині XVII століття працював єдиний в Україні монетний двір, на якому зі срібла вдови гетьмана Жолкевського чеканили монети!

Старослов’янські Винники, середньовічна Жовква, радянський Нестерів... З історичними епохами місто змінювало і свою назву, і обличчя. Втім нині його центр виглядає майже так само, як за часів Середньовіччя, та й зветься воно знову Жовквою...

У 1594-му великий гетьман коронний Станіслав Жолкевський (1547–1620) задумав перетворити відомі з 1242 року Винники на місто-фортецю. А в 1603-му, коли під Ревелем він одержав перемогу над шведами, польський король Зигмунд ІІІ надав містечку магдебурзьке право та в якості почесної відзнаки ім’я “Жовква”.

Під впливом “Утопії” Томаса Мора в Європі тоді активно будували “ідеальні” міста. Взявши за основу проект італійського архітектора Б. Морандо – прямокутні квартали, забудовані двоповерховими кам’яницями-близнюками, відомі львівські майстри Павло Щасливий, Павло Римлянин та Амврозій Прихильний доклали зусиль до будівництва ідеальної Жовкви. Головну увагу, звісно ж, приділили спорудженому в 1594–1606 роках замку. На початку XVII століття він був чотирикутним, з триярусними наріжними баштами, в’їздною брамою в північно-східній стіні та бойовими галереями зі стрільницями – по периметру мурів. Південно-західна частина, прикрашена відкритою галереєю з аркадами, служила палацом. І хоча пишні зали, скарбниця й арсенал залишились в Історії, фасад колишнього форпосту, завдяки розпочатій 2003 року реставрації, знову став окрасою міста.

Zolkiew. Zamek

Поруч із замком, біля підніжжя гори, розташований відомий “Звіринець” – парк, на зелених луках якого колись випасалися серни та олені. Мисливські виїзди були улюбленим дозвіллям усіх хазяїв замку – Жолкевських, Даниловичів та їхнього онука – короля Польщі Яна ІІІ Собєського. Саме останній, обравши Жовківський замок своєю резиденцією, розкішно оздобив його, внаслідок чого і твердиня, і все місто пережили найбільшого розквіту. У 1604–1609 роках з’явився костел св. Лаврентія – своєрідний некрополь родин Собєських та Жолкевських, який називають “маленьким Вавелем”... В місті зосередилось книгодрукування, розташувались п’ять великих монастирів та єврейський релігійний центр з двома синагогами, а Жовківська школа живопису і різьби стала флагманом барокко на західноукраїнських теренах.

Під час Північної війни, в 1706–1707 роках, в замку влаштував свою резиденцію цар Петро І, і саме тут розроблявся історичний Жовківський план звитяги над шведами. Приїжджав сюди й український гетьман Іван Мазепа...

У 1741-1742 роках за дорученням нового власника твердині, Михайла Радзівіла, італійський архітектор Антоніо Кастеллі розширив палац, а портик та сходи прикрасив скульптурами литовських і польських коронних гетьманів. А невдовзі замок майже на два століття потрапив у немилість до Історії, лише раз згадавши своє славне минуле: в 1809-му він приймав пишний бал на честь Наполеона Бонапарта...

Наступним господарем споруди був Артур Глодовський. В 1887 році мури, аркади, портик зі скульптурами й одну з башт замку він... продав на будматеріали. А в 1915-му трапилась ще й пожежа...

Сьогодні Жовква відроджується з руїн. Тут функціонує Державний історико-архітектурний заповідник (вул. Львівська, 7, тел.: (3252) 22-549), до якого входять 55 пам’яток архітектури, визначні пам’ятки містобудування та садово-паркового мистецтва й 15 історичних. І за всім цим мовчазно наглядає славний замок.

Замок замок?

Замок в Жовкві, внутрішнє подвір'я. Травень-2008.
Замок в Жовкві, травень-2008.

Здавалося б, всі негаразди жовківської фортеці відійшли у минуле і за незалежної України пам'ятку чекає лише процвітання. Й справді, жовківський замок поступово відроджувався з руїн. На його реставрацію було виділено 3 млн грн.

Та... Ідіотизму все ще вистачає: так, кілька місяців фортеця простояла... без дахів. Під час ремонту на початку 2009 року їх зняли, а нові чомусь так і не зробили: коштів з першого траншу (УВАГА! Це 1,6 млн грн!!!) вистачило лише на зняття даху і завезення кількох вантажівок цегли. Тож пам'ятка, яка з січня по вересень простояла без даху, почала замокати. Старовинна ліпнина, просякнута вологою, відколювалася і опадала на мокру підлогу - так восени падають з дерев обважнілі яблука. Надзвичайно дощове літо 2009 року будівля все так само зустріла без дахів. По стінах пішли вологі плями. Сильно постраждали експонати нехай скромного, але замкового музею, який функціонував всього нічого. (Музей створили місцеві ентузіасти, тут проводились художні виставки, аж поки безгосподарність нашої влади не проявила себе у повні). "Реставратори" пошкодили також декор каміну і ліпнину склепіння у великому залі на другому поверсі замку.

Не допомогло навіть те, що на жахливий факт звернули увагу громадські організації і депутати: комісії скликали (ще 10 липня), запросили фахівців з Києва та Львова, прийняли рішення накрити замок за п'ять днів, але... 400 тис. грн, надані на ремонт, знову закінчились швидко і несподівано: половина пам'ятки так і стояла без даху, в накритій частині ліквідація наслідків замокання проводилась надсучасними (гм-гм) методами: за допомогою відкритих вікон.

Начебто протягом вже місяця мали накрити замок мідним дахом (інформація на вересень 2009 року). Чи накрили? Побачимо. Але те, що з совістю у підрядників, які займалися реставрацією, - ПП "Нова Аркада" - дуже великі проблеми.

Як дістатися

Замок в Жовкві. 2005 рік.

Зі Львова до Жовкви (32 км) регулярно курсують маршрутні таксі (автостанція № 2). З жовківського автовокзалу, куди вони прибувають, до замку, розташованого на площі Вічевій в центрі міста, 10 хвилин пішого ходу.

Не радимо сідати на маршрутки, що прямують до Червонограду чи Сокаля - хоча Жовква за картою й буде на їхній дорозі, в саме місто бусики не заїжджають.

В місті є й залізнична станція, тож можливо прибути зі Львова електричкою.

Раритет раритетів. Віншування Гітлера і Бандери. ІІ світова.