Кам'янець-Подільська бібліотека-філія 6 для дітей
Російський імператор Микола ІІ та командування Південно-Західного фронту 30 березня 1916 р. прийшли за книжками у дитячу бібліотеку. Ой, тоді це не була бібліотека. А що було? Зараз дізнаємося. (BTW, я чудово пам'ятаю цей ґанок дашком з колонами, зник вже в часи незалежності).
Російський імператор Микола ІІ та командування Південно-Західного фронту 30 березня 1916 р.
Добре, що веранда з масивним куполом все ще стоїть.
Веранда бібліотеки ще стоїть
Збережені інтер'єрні елементи - головна цінність віли. Фрагмент каміну. Кахлі.
Збережені інтер'єрні елементи - головна цінність віли.

Карта

Я бувала тут... скільки разів? З сотню буде, напевно. Та всі кам'янчани мого віку (плюс-мінус) бували - це колишня центральна дитяча бібліотека (зараз бібліотека-філія № 6 для дітей). Я з дитинства пам'ятала прегарний декор стель, а от каміни та п'єц з цікавими кахлями десь з пам'яті вивітрились. Тому у березні-2019 року я познайомилася з ними заново.

Отже, мова про споруду за адресою вул. Лесі Українки, 38. Цей одноповерховий, схожий на зефірний торт (декор-декор-декор! І ще трохи декору!) особняк кам'янецькі краєзнавці часом помилково приписують родині Дембіцьких - тій самій, котрій належав розкішний міні-замок, теперішній будинок дитячої творчості за три квартали звідси. Насправді будівлю звели на кошти міста як резиденцію для прийомів міським головою гостей та делегацій. Банкетний зал споруди використовували різні організації Кам'янця-Подільського.

У 1914 р. тут розміщувався штаб Південно-Західного фронту. Саме тут генерал Олексій Брусилов задумував свій відомий «Брусилівський прорив» російськими військами австро-німецького фронту. В 1917 р. у будинку генерал Лавр Корнілов мав розмову з майбутнім гетьманом України, тоді генералом російського війська Павлом Скоропадським. Скоропадському запропонували прийняти участь в державному перевороті та поваленні влади Тимчасового уряду. Він відмовився, але підтримав пропозицію Корнілова щодо українізації війська. Саме ці війська, патріотично налаштовані до ЦР УНР, захистили Київ під час першого наступу більшовиків.

У 1916 р. в споруді була їдальня штабу Південно-Західного фронту. Під час свого візиту до Кам'янця 30 березня 1916 р. тут ночував російський цар Микола ІІ — разом з своїм ад'ютантом графом Володимиром Фредеріксом.

_____________________-

В принципі, заклад не є екскурсійним об'єктом, хоча й дарма. Але у бібліотеці досить часто відбуваються зустрічі з письменниками чи ще якісь заходи, коли зайти і подивитися і на камін. і на печі, і на збережену ліпнину стель можна без проблем. Особливо цікава зелена піч у залі, з якої двері ведуть на дерев'яну веранду. Оцей сюжет із людьми у костюмах XVI століття і спаленням якогось свитка чи пергаменту у вогні - мені здається, це парафраз якоїсь картини. Тільки от якої? Стан кахлів оптимізму не вселяє, багато вже тріснутих.

Дитяча бібліотека-філія № 6 у Кам'янці-Подільському
Гарні в бібліотеці стелі
Неймовірно цікавий п'єц у віллі
... і всередині
Фрагмент декору фасаду вілли
Дерев'яна веранда. Деталь
Дашок над ґанком
Кахлі печі
Декор печі
Деталі
Автентична фурнітура на вікнах

Замки і храми України - некомерційний проект, що роками підтримується фактично силами і ентузіазмом однієї людини. Допомогти проекту:
Будемо дуже вдячні за будь-яку пожертву.