Кам'янець-Подільська бібліотека-філія 6 для дітей
Російський імператор Микола ІІ та командування Південно-Західного фронту 30 березня 1916 р. прийшли за книжками у дитячу бібліотеку. Ой, тоді це не була бібліотека. А що було? Зараз дізнаємося. (BTW, я чудово пам'ятаю цей ґанок дашком з колонами, зник вже в часи незалежності).
Російський імператор Микола ІІ та командування Південно-Західного фронту 30 березня 1916 р.
Добре, що веранда з масивним куполом все ще стоїть.
Веранда бібліотеки ще стоїть
Збережені інтер'єрні елементи - головна цінність віли. Фрагмент каміну. Кахлі.
Збережені інтер'єрні елементи - головна цінність віли.

Карта

Я бувала тут... скільки разів? З сотню буде, напевно. Та всі кам'янчани мого віку (плюс-мінус) бували - це колишня центральна дитяча бібліотека (зараз бібліотека-філія № 6 для дітей). Я з дитинства пам'ятала прегарний декор стель, а от каміни та п'єц з цікавими кахлями десь з пам'яті вивітрились. Тому у березні-2019 року я познайомилася з ними заново.

Отже, мова про споруду за адресою вул. Лесі Українки, 38. Цей одноповерховий, схожий на зефірний торт (декор-декор-декор! І ще трохи декору!) особняк кам'янецькі краєзнавці часом помилково приписують родині Дембицьких - тій самій, котрій належав розкішний міні-замок, теперішній будинок дитячої творчості за три квартали звідси. Насправді будівлю звели на кошти міста як резиденцію для прийомів міським головою гостей та делегацій. Банкетний зал споруди використовували різні організації Кам'янця-Подільського.

У 1914 р. тут розміщувався штаб Південно-Західного фронту. Саме тут генерал Олексій Брусилов задумував свій відомий прорив російськими військами австро-німецького фронту. В 1917 р. у будинку генерал Лавр Корнілов мав розмову з майбутнім гетьманом України, тоді генералом російського війська Павлом Скоропадським. Скоропадському запропонували прийняти участь в державному перевороті та поваленні влади Тимчасового уряду. Він відмовився, але підтримав пропозицію Корнілова щодо українізації війська. Саме ці війська, патріотично налаштовані до ЦР УНР, захистили Київ під час першого наступу більшовиків.

У 1916 р. в споруді була їдальня штабу Південно-Західного фронту. Під час свого візиту до Кам'янця 30 березня 1916 р. тут ночував російський цар Микола ІІ — разом з своїм ад'ютантом графом Володимиром Фредеріксом.

_____________________-

В принципі, заклад не є екскурсійним об'єктом, хоча й дарма. Але у бібліотеці досить часто відбуваються зустрічі з письменниками чи ще якісь заходи, коли зайти і подивитися і на камін. і на печі, і на збережену ліпнину стель можна без проблем. Особливо цікава зелена піч у залі, з якої двері ведуть на дерев'яну веранду. Оцей сюжет із людьми у костюмах XVI століття і спаленням якогось свитка чи пергаменту у вогні - мені здається, це парафраз якоїсь картини. Тільки от якої? Стан кахлів оптимізму не вселяє, багато вже тріснутих.

Розгадка сюжету кахлі з печі

Карл Людвиг Фридрих Беккер (1820-1900). "Якоб Фуггер спалює векселі Карла V". 1866 р.
К.Ф.Бекер. Якоб Фуггер спалює векселі Карла V.

Фрагменти моєї статті з циклу "Кам'янецькі дежа вю" для газети "Подолянин":

Давним-давно, ще у XV-XVI століттях, жила у швабському Ауґзбурзі династія сміливих банкірів-новаторів. Її засновник, Якоб Фуггер на прізвисько Багатий, вчився у Італії; позичав гроші герцогам та імператорам; володів срібними рудниками в Тіролі та мідними — в Угорщині; мав фірми, що торгували металом, у десятках великих міст; мав найбільшу в Європі книгозбірню; був покровителем геніального живописця Альбрехта Дюрера; утримував швейцарську гвардію в Ватикані; субсидував військові походи Габзбургів на Швейцарію, Францію та Італію — за що отримав графський титул від володаря Римської Імперії Максиміліана І. Коротше, неймовірно багатий та розумний Фуггер не дарма заслужив на те, що його бюст встановлений у Залі слави німецького народу — поруч з скульптурами Гете чи Фрідріха Великого.
Тільки як пов'язати швабських банкірів з Поділлям?

Таємниче панно: векселі у вогні

Вільгельм Коллер (1829-1884). "Карл V у Фуггерів". 1871 р.

А таки можна. Ви давно були у ошатному приміщенні дитячої бібліотеки на вул. Лесі Українки? Можливо, востаннє — ще школярем, коли вчителі водили туди раз на тиждень за новими книжками.

У приміщенні дитячої бібліотеки збереглися ліпнина, камін та печі. Найкрасивіша з них — у найбільшій залі. Піч зараз пофарбована у насичено-бірюзовий колір, хоча, ймовірно, століття назад виглядала по-іншому. Її окраса — велика центральна кахля з цікавим зображенням. Ліворуч — піч (піч на печі, що за іронія!). Біля неї стоїть немолодий бородатий чоловік. Ще один бородач у пишному вбранні сидить поруч, розвернувшись від столу до печі. За столом — ще три фігури: дві жінки і чоловік. На всіх вбрання з XVI століття.

Дивовижна кахля давно цікавила мене. Здогадка, що це сюжет якоїсь відомої картини, з'явилася у березні 2019 року. Я зверталася до знайомих мистецтвознавців — але картину вони не розпізнали. Зате це вдалося учасникам фейсбук-спільноти “Історичні кахляні печі в Україні, старовинні колекційні кахлі”. Правда, загадок від того не стало менше.

Отже, панно на печі зображає момент, коли банкір Фуггер (за одними даними, це Якоб, за іншими — його племінник Антон) спалює у своєму каміні вексель на 50 тисяч талерів від іспанського короля Карла V — у присутності самого монарха. Їхня зустріч давно обросла легендами. Кажуть, щоб вразити короля, піч тоді у будинку Фуггера розпалили не дровами, а корицею, страшенно дорогою на ті часи приправою.

Карл V був багато чим зобов'язаний Фуггеру. Саме на кошти тонкогубого рудого банкіра іспанський король та бургундський герцог, який був племінником імператора Максиміліана І, зайняв трон свого дядечки. Максиміліан помер у січні 1519 р., так і не виплативши Фуггеру свій борг в 350 тисяч гульденів. За вакантне імператорське місце почалася боротьба між претендентами. Римський папа Лев Х теж взяв у Фуггера в борг і просував свою кандидатуру - французького короля Франциска І. А на гроші банкіра підкупив курфюстів, які мали вибирати імператора. Третім претендентом був правитель Саксонії і прибічник Реформації Фрідріх Мудрий. Фуггер же вирішив поставити на іспанця. У 1520 р. Карл V був коронований в Аахені. А ще за десять років імператор провів Рейхстаг у розкішному палаці Фуггерів у Ауґзбурзі, де спробував помирити католиків та протестантів. Карл став першим з монархів, котрий звелів називати його “ваша величність” - раніше до імператора зверталися “ваша височність”.

Момент, коли Фуггер пробачає Карлу V борги, спалюючи вексель, став в ХІХ ст. популярним сюжетом в німецькому живописі. Його зображували австрієць Вільгельм Коллер, німець Вільгельм Кампгаузен, гравюри з таким сюжетом з'являлися у тижневиках. Та найвідомішою картиною є робота, написана у 1866 р. німецьким академістом Карлом Людвигом Фридрихом Беккером (1820-1900). На ній зображений саме засновник династії, Якоб. І кахля у бібліотеці майже повністю передає цю картину — немає хіба собаки біля ніг імператора, а Фуггер на кахлі зображений з бородою. Картина Беккера демонструється у Монетному кабінеті Державного музею в Берліні та берлінській Старій Національній галереї.

У Беккера - точно Якоб. Але у багатьох художників зображений його племінник Антон, котрий пробачив імператору борги за його туніську військову кампанію.

Дизайн, який часто цупили

Звідки ж кахля взялася у Кам'янці? А тут вже важко. Першим робити таке панно став німецький дизайнер, художник та архітектор Пауль Обст. Він співробітничав з кількома кахлевими заводами Австро-Угорщини, Росії та Німеччини. Тож кахлі за його дизайном відливали у різних місцях Європи. Вони користувалися шаленою популярністю у багатіїв того часу. На вартість одного набору кахлів для печі, виготовлених за дизайном Обста на фабриці Abo у Естонії, родина середнього достатку могла б прожити кілька років. З 1900 р. представництво цієї фабрики було вже і на українських землях — в Одесі.

Висока вартість кахлів стає зрозумілою, коли дізнаєшся, що процес створення таких панно був дуже копітким. Спочатку створювала ручна формовка, потім — полива. Далі кахля кілька разів відправлялася до печі. Потім слідував її розпис і фінальний обжиг. Деякі панно обпалювали п'ять разів.

З 1862 р. Обст заснував у Берліні власну фірму. Популярні речі, хоч то сумки чи  парфуми, а хоч кахлі для печі, підроблюють — от і дизайнерські панно Обста підробляли не дуже відомі фірми. Ким виготовлена кахля у дитячій бібліотеці, сказати важко. Для цього піч треба розібрати, а робити цього не варто: це, ймовірно, найгарніший п'єц міста. Хоча й сюжет був досить нетиповим для губернського міста Російської імперії.

“Дежа вю” з усього світу

А чи є ще десь у світі такі ж панно? Давайте подивимось — але дивитися будемо не на конфігурацію печі, її висоту чи ширину. А лише на кахлю з банкіром та монархом.

Перша сестра нашої пічки знаходиться у еклектичному будинку на вулиці Івана-Павла ІІ у польському Щецині. Ймовірно, місцеве панно було виготовлене після 1890 р. німецькою фірмою Schmidt & Lehmann. У місті є ще одна така пічна прикраса - отже, Щецин має їх відразу дві.

Таке ж зображення є на пічці в залі уряду цивільного стану (по-нашому — у РАЦС) в Томашові Любельському. Піч сама брунаста, а от кахля розмальована різними кольорами — як справжня картина. Цінний експонат перенесли у РАЦС з панського двору у сусідньому селі Дзеражня. Правда, польські дослідники вважають, що на панно зображена картина не Беккера, а Кампгаузена.

Третя пічка з Фуггером та Карлом знаходиться теж у Польщі, в історико-етнографічному музеї міста Хойниці. Панно № 4 — у палаці Хасбаха у польському місті Бялисток. Всі кахлі є різнокольоровими. Польські дослідники довго вважали, що на панно зображено символічне розірвання Мартином Лютером відносин з Римом. Лише каталог продукції фірми Schmidt & Lehmann за 1890 р. підказав їм, що це сцена у будинку Фуггерів.

З Польщі відправимося у Німеччину. Панно є окрасою пивного ресторану “Браугауз” у місті Ратінген в федеративній землі Північний Рейн-Вестфалія. Пічку, виготовлену в 1890 р. мануфактурою Карла Шульца в Оранієнбурзі і висотою в 330 см, встановили там не так давно. Наприкінці ХХ століття місцевий історик врятував її при знесенні вілли “Кох”, після чого її поставили у одному з ресторанів міста. Пізніше ресторан продавав цінну реліквію на аукціоні eBay (і такі речі продаються у заможній Німеччині). Так вона потрапила у “Браугауз”. Власники пивниці провели власне дослідження — і з'ясували, що фабрика в Оранієнбурзі виготовила лише три таких панно. Два з них знаходяться у Берліні. Третє було куплено у Францію — і через кілька рук і власників опинилося в Ратінгені.

Отже, панно можна зустріти в Європі. І все? Ні. Така ж пічна прикраса є на п'єці Американського Шведського інституту в Міннеаполісі, Міннесота, США.

Піч у бібліотеці багато пережила, її стан далекий від ідеального. Її нижня, “камінна” частина частково втрачена — і замінена кахлями різного часу, у тому числі й радянської епохи. Та і в такому вигляді — це окраса і закладу, і всього міста, яку варто берегти.

Дитяча бібліотека-філія № 6 у Кам'янці-Подільському
Гарні в бібліотеці стелі
Неймовірно цікавий п'єц у віллі
... і всередині
Фрагмент декору фасаду вілли
Дерев'яна веранда. Деталь
Дашок над ґанком
Кахлі печі
Декор печі
Деталі
Автентична фурнітура на вікнах
Близнюки кахлі з банкіром
Одна з щецинських кахель
Теж Щецин.
Піч у Щецині
Пічки з Бялистоку та Хойниці
Пічки з Бялистоку та Хойниці. З журналу "Spotkanie z zabytkami" №№ 3-4 за 2012 р.
Піч у "Браугаузі"
Екземпляр з Міннесоти
Піч-близнючка, ймовірно, з Берліну
Піч-близнючка, ймовірно, з Берліну. Знайшла на Пінтересті
Біля 1860 р., за роботою Фреско 1825/1830 рр.
"Фуггер кидає боргову розписку імператора Карла V у вогонь". Біля 1860 р., за роботою Фреско 1825/1830 рр. Гофгартенаркаден у Мюнхені.
Карка (1907) з м'ясного екстракту Liebig
Сюжет на картці для колекціонування (Серія "Відомі торговці", 1907) з м'ясного екстракту компанії Liebig
Ілюстрація з "Історії німецьких народів", Том 2 Е. Дуллера. 1872