Новоушицький район
Нова Ушиця - один з найзабутіших туристами куточків області. Взагалі-то не дарма.
Нова Ушиця Nowa Uszyca Naujoji Ušycia

Це південний схід Хмельниччини. Краса України, Поділля, тут розкривається по повній: села в глибоких зелених ярах, гори навиворіт, Дністер природним кордоном з Вінниччиною. Мальовничості сильно шкодять дороги: вони жахливі.

57 сіл в районі, в декількох є навіть якісь старі маєтки (як-от Капустяни, де в колишній панській садибі зараз сільська школа). Хоча саме-пресаме цікаве для краєзнавців - залишки Миньковецької держави і палац у Отрокові, який відроджує львів'янин Ігор Скальський. Кількість жителів - 31 тисяча. Саме в Новоушицькому районі розташоване село Песець, яке так смішить недалеких людей, далеких від зоології.

Центр району - 4-тисячне селище Нова Ушиця. В ній три вертикалі: дві вежі новенького римо-католицького костелу - і бовваніючий навіщось Ленін. Навколо автостанції, цього новоушицького мертвого царства, все ще проглядається стара забудова ринкової площі тієї, давньої, іудейсько-русинсько-польської Нової Ушиці.

Схематична карта Новоушицького району