Церква Івана Предтечі
Храм Івана Предтечі (1348) на фоні генуезької Цитаделі в Феодосії
An old chuch and a castle in Feodosia, Crimea

Церква з перервою на обід.

Інтер'єр храму

В Феодосії маса старих храмів. Більшість навіть діюча. Цей теж. Це добре: можна зайти досередини (щодня з 8-30 до 17-00, як свідчить оголошення на дверях). Як не дивно, є навіть перерва на обід: з 12-00 до 12-45.

Там цілий прейскурант на дверях висить. Приміром, можна замовити "безкровну жертву". Нікому не треба?

Правда, колишня вірменська церква в сучасному українському (номінально?) місті змінила назву - це в генуезькі часи вона називалася іменем попередника Христа, а зараз носить ім'я Іверської ікони богоматері. Напевно московського патріархату. Тьху.

Зовні храм нагадує традиційну вірменську святиню Середньовіччя: важкі кам'яні брили, мінімум вікон, проста геометрія форм. При цьому церква складається з двох частин, зведених в різний час. Більш давній об'єм - квадратовий центрально-купольний, невеликий. Новіша частина - витягнутий прямокутник, розділений стовбами на три нави з напівциркульним перекриттям.

Інтер'єри храму ще пам'ятають вірменську громаду, що приходила сюди молитися: тут збереглися характерні барельєфи, а ще орнамент з двох паралельних поясів з рослинними мотивами.

Купол храму виблискує новою позолотою - напевне, нещодавно відновили. Біля входу - хачкари і кілька старовинних вірменських надгробків.

Хачкари біля храму

Колись навколо храму знаходилося давнє християнське кладовище. Тут були поховані, скажімо, Христофор Афанасійович Афанасьєв з родиною (один з бургомістрів Феодосії, голова Феодосійського суду, а ще до того - офіцер суворівської армії, який переходив Альпи), парох цього храму в кінці ХІХ ст. Олексій Іванович Верзілов, вбитий у віці 86 років бандитами, Кондратій Кондратійович Штофреген, керівник Феодосійської митниці, та інші.

В роки більшовицького терора на цьому місці проводилися масові розстріли.

Міні-галерея