Ластівчине Гніздо
Вересень-2008. Розкішне фото від Андрія Чекмарьова.
Фото - Андрій Чекмарьов. Ластівчине Гніздо
Не пізнаєте знайомий силует? Все вірно. Архітектор Шервуд візьметься за перебудову тільки в 1911р.
Найстаріше з зображень Ластівчиного Гнізда в моїй колекції.

Я дуже любила це місце в дитинстві. За ті 9 років, коли щочервня ми відпочивали в Ялті, я була тут - або принаймні пропливала повз це чудо на катері - десятки разів.
Я покажу лише дещицю з своєї колекції старих поштівок з видами цього псевдо-замку на мисі Ай-Тодор. Відібрала ті, які подобаються найбільше.
Є в мене фото і більш сучасні - зі мною, піонеркою, на першому плані. А не покажу, бо вредна. Якщо цікаво, як виглядає Ластівчино Гніздо зараз - дивіться на оцей чужий шедевр.

Опубліковано в "Панорамі" (2007 р.)

...130 років тому, в 1877 році, приїхав на лікування в Тавриду поранений генерал. За героїзм під час Кримської війни імперія нагородила його ділянкою землі біля моря. На високій скелі мису Ай-Тодор воїн звів невеликий дерев’яний будиночок. Генерал шукав самотності, романтики і спокою — лише синє небо і не менш синє море, що заколисує хвилями там, внизу, під скелями. Свою скромну оселю на скелі Аврора ветеран назвав «Замком любові» — та чи була це любов до жінки, чи до неймовірної краси Криму, Історія вже не пам’ятає.

Замок Любові на мисі Ай-Тодор

Стара поштівка
Schwalbennest (Krim)

Так починалася «кар’єра» найвідомішого замку Криму — Ластівчиного Гнізда. Абсолютно анонімний її початок цілком відповідав бажанню першого власника маєтку — і як би здивувався господар, якби взнав, що місце усамітнення через століття перетвориться на маленьку туристичну мекку, розтиражовану тисячами календарів і листівок! Хоча й тепер знайти стежку, що веде до палацу, непросто: з дороги замок не видно, і лише натовпи туристів підкажуть правильний шлях.

Не збереглися імена ані господаря, ані архітектора первісного непоказного будиночка над урвищем. Те, що будинок був справді скромним, підтверджують полотна І.Айвазовського, Л.Лагоріо та А.Боголюбова. З плином часу цей скит відлюдника перейшов до придворного лікаря А.Тобіна, потім до московської купчихи Рахманової. Вона взялася обживати мис Ай-Тодор з московським розмахом: стару будівлю знесла, замість неї звела нову, більш показну, яка стала популярною моделлю для тогочасних фотографів. Смак в купчихи був: замість солодкаво-ніякого «Замку любові» Рахманова назвала кримську резиденцію «Ластівчиним Гніздом».

Влучно: сіра оселя тулилася до стрімкої 40-метрової скелі, маленька і беззахистна перед стихією та морем. І водночас — затишна і спокійна.

Відчуття затишку тут, здається, можна бутилювати і продавати спраглим сувенірів туристам (і якщо хтось вже до цього додумався, я не здивуюся). Це розуміли древні таври і римляни, які мали на мисі свої поселення. Це зрозуміли за Середньовіччя монахи, які звели на скелі монастир, присвячений святому Федору, Теодору, Тодору — звідси й назва мису. Коли на Таврію в 1475 р. хмарою насунулося турецьке панування, монастир припинив свою діяльність, місце збезлюдніло — аж поки в 1835 р. тут на підмурках римського форту не заклали маяк. А вже потім в маяка з’явився романтично-відлюдькуватий сусід, герой нашої розповіді.

Ласточкино Гнездо до революции

Час вже пояснити, як з дерев’яної дачі народився мініатюрний красень-замок. Витончену споруду задумав спорудити новий господар скелі Аврори — нафтовий магнат барон Штейнгель, який полюбляв кримський відпочинок. Тоді ж, в 1910 році, в Крим прибув у весільну подорож архітектор з діда-прадіда O. Шервуд. Барон, який мріяв про куточок Рейну над Чорним морем, замовив архітектору проект романтичного замку. Робота над проектом захопила Олександра Сергійовича, і вже в наступному році закипіла робота. Вже в 1912 році замок на крихітному п’ятачку скелі чекав на барона Штейнгеля.

Барон, проте, насолоджувався своєю кам’яною казкою недовго: в 1914 р. замок купив московський підприємець П.Шелапутін, який влаштував тут ресторан. Так почалася десакралізація безлюдної резиденції, яка йде й тепер і надає цьому місцю легкий присмак вульгарності.

Архітектору вдалося неможливе: Ластівчине Гніздо виявилося водночас монументальним і елегантним, величним і мініатюрним. І нехай високочолі академіки кривляться і зневажливо цідять щось про несмак і невисоку мистецьку вартість неоготики. Ластівчине гніздо може протиставити їм залізний аргумент: шалену любов мас, неймовірну, просто-таки «зіркову» популярність і навіть статус візитівки Криму.

Лише підійшовши до замку близько, розумієш, який же він крихітний: висота 12 метрів, фундамент 10 на 20 метрів, два поверхи, кілька кімнат (передпокій, вітальня, дві спальні, які зараз перетворилися на італійський ресторан) — всього-то!

Повірити в те, що колись до палацу тулився навіть невеликий сад, зараз важко: під час сильного землетрусу в 1927 р. саме засаджена деревами частина скелі впала в море. А от в землетрус віриться легко: частина балюстради Ластівчиного Гнізда після сильного поштовху нависає над морем без фундаменту. Моторошно і захоплююче водночас.

Хоча сам палац майже не постраждав, бібліотеку санаторію, яка розташовувалася в ньому після революції, закрили: аварійний стан! Версій врятування палацу було кілька. За одною, замок треба було розібрати, пронумерувавши все каміння, а потім зібрати знову — але вже якнайдалі від скель і урвищ. На щастя, цей варіант в життя не втілили. Ремонт було виконано вже аж в 1967-68 роках працівниками «Ялтаспецстрою» під керівництвом архітектора І.Г.Татієва. Балюстрада, що нависала над прірвою, отримала бетонну підпору, а сам палац вдягнув антисейсмічні пояси.

Ідея купця Шелапутіна виявилася золотою жилою: замок з 1970-х років знову став рестораном. Поруч бджолиним вуликом гуде сувенірний ринок, де серед безлічі дрібничок лейтмотивом, піснею ластівки звучить тема романтичного замку на високій скелі.

Як дістатися

З Сімферополя до смт Гаспра, поблизу якого розташоване Ластівчине Гніздо, найкраще дістатися маршрутними автобусами або таксі. До Ялти з Сімферополя веде найдовший в світі тролейбусний маршрут. З Ялти та інших курортних центрів Південного берегу Криму до Ластівчиного Гнізда курсують екскурсійні катери (вартість близько 20 грв).

Вхід на територію Ластівчиного Гнізда — 3 грв, вхід в сам палац — 6 грв. (Ціни станом на 2007 р.)

Вересень-2008. Фото - Андрій Чекмарьов