Судак
Генуезька фортеця в Судаку, квітень-2006.
Генуезька фортеця в Судаку, Крим. Twierdza genueńska w Sudaku
Генуезька фортеця в Судаку, Крим. 28.04.06
Sudak fortress, Crimea. Генуезька фортеця в Судаку, Крим.

Координати фортеці: 44°50′25″ пн. ш. 34°57′28″ сх. д.

Я не дуже собі уявляю, як розказати про ТАКЕ. Он, рідну кам'янецьку фортецю й не бралася описувати, обмежилася лише фотогалереями. Тут щось схоже: занадто багато всього: башт, книжок, краси, вражень...

Дуже коротко

Венеційські вікна в Консульському замку
Венеційські вікна в Консульському замку.

Найвідоміша з кримських фортець - Судацька - зведена генуезцями в 1371-1469 рр. на конусоподібній горі Киз-Куле-Бурун (150 м заввишки, часом її також називають Замковою), яка міліони років тому була кораловим рифом. Гора з південного боку закінчується стрімким урвищем над морем - отже, принаймні звідси вона була неприступною. Та, фактично, з півдня та сходу ворогу теж не приступитися, тож лише північна сторона могла бути використана для штурму твердині.

Судацька фортеця вражає площею в 30 га і мальовничими видами на гори та море, а ще давньою історією: перші укріплення тут звели ще візантійці в VI-VII ст. Лише в 1365 р. Солдайю захопили генуезці, і саме звідси почалася їхня експансія на південний берег Криму. Роботи над зведенням нового форпосту розпочалися на місці давніших укріплень в 1371 р. - і продовжувалися аж до 1469 р.

Будматеріали вкрай патріотично-місцеві: сірий вапняк та ракушняк на вапняковому розчині з додаванням битої цегли та керамічних черепків. Будівничі були не менш місцевими, про що свідчать характер кладки і документи. А от за взірець правила європейська фортифікаційна традиція XIV ст. - часів, коли про гвинтівки лише почали здогадуватись, а артилерія була ще в далекому майбутньому.

Фортеця поділяється на дві частини: нижня охороняла від ворогів міщан, верхня ж, Цитадель, була місцем перебування генуезької адміністрації та останнім вузлом оборони в разі захоплення фортеці. Нижня частина фортеці нагадує в плані трикутник і складається з мурів та 14 башт відкритого (абсолютне "ноу-хау" Крима) та закритого типів. Башти переважно триярусні, висотою до 15 м, з них лише одна напівкругла, інші чотирикутні у плані. Товщина стін тут сягає 2 м, висота мурів - 6-8 м.

Перед стіною йшов рів - а от це вже якраз для Криму з його скельними грунтами вкрай нехарактерно. Численні башти твердині носять імена генуезьких консулів, про що свідчать їхні назви, вирізблені в камені, та родові герби консулів. А на вершечку гори піднімається Консульський замок. Головна брама замку розташовувалась в середній частині нижньої частини укріплень. З заходу браму фланкувала башта Якобо Торселло, з сходу - башта Бернабо ді Франкі ді Пагано (1414). Над брамою - плита з датою "1389". Збереглися пази, в яких була закріплена решітка, яка піднімалася та опускалася при потребі.

Той самий вид, але без рами.
Судак, вид на фортецю

На північний схід від брами вишукувались вісім башт: Бернабо ді Франкі ді Пагано; Паскуале Джудіче (1392), Безіменна (XIV—XV ст.), Кругла (XIV—XV ст., через те, що різко контрастує з іншими вежами своєю формою, існує гіпотеза про її догенуезьке походження), Лукіні де Фліско Лавамі (1409), Коррадо Чікало (1404), дві зруйновані.

На північний захід маємо такі шість башт: Якобо Торселло, Кутову (XIV—XV ст.), Джованні Маріоне (1388), Гварко Румбальдо (1394), ще одну Безіменну та ще одну зруйновану.

Цитадель складається з вже згаданого Консульського замку (з міцною баштою-донжоном, XIII—XV ст., розташованою над урвищем, з власним арсеналом та цистернами води) та башт Георгія (двоярусна, XIV—XV ст., на першому поверсі ймовірно розміщувалася капелла), Вартової і верхньої Безіменної (XIV—XV ст.).

Легенди свідчать, що турки в 1475 р. були змушені вдатися до хитрощів, щоб заволодіти генуезькою твердинею, що вважалася неприступною: катапультами закидали на фортечний двір трупи, замасковані під тіла померлих від чуми. Паніка, що розпочалася в фортеці, зіграла османам на руку: генуезький консул відплив з міста, а міщани здалися на милість переможцям. Турки ж не пожаліли нікого, вирізавши все населення того ж дня.

Після приєднання до Росії в Судаку квартирувався Кирилівський полк. В радянські часи територія замку оголошена заповідником. З 1968 р. почалися серйозні реставраційні роботи. Зараз Судацька фортеця - екскурсійний об'єкт з шалено дорогими квитками, забороною підніматися до найвищих з башт і досить пустою територією. А колись тут були вулиці з будинками, культовими спорудами, громадськими будівлями тощо. Зараз маємо лише мечеть (дати побудови за різними версіями: 1222 р або 1423 р. Портал датують XVI ст.), руїни храму на консолях, цистерни та склад. Вже за межею замку, поруч з колишнім портом, збереглася ще одна башта: прикрашена трьома геральдичними щитами башта Фредеріко Астагвера (1386, за деякими теоріями, саме тут був штаб помічника коменданту Судака), а також дві церкви (прямокутний в плані зального типу храм Дванадяти Апостолів, XIV-XV ст. - та старовинний храм, який датують ХІІ-XIV ст.).

Головна фішка Судака - те, що його укріплення майже не перебудовувались з часів Середньовіччя.

Судацька фортеця. Мечеть Падишах Джамі

Такий от звичай обліплювати все навколо клаптиками тканин, бантиками тощо - на вдачу - поширений від Криму до поділля. В нас таке зустрічається в Бакоті.
Судацька фортеця. Мечеть Падишах Джам

Генуезці, само собою, були католиками. А святиня на території їхньої фортеці в Судаку - мусульманська, та ще й збудована піратами-сельджуками.

Цю мечеть (XIII-XV ст.) називають Падішах Джамі ("джамі" - власне мечеть, а хто такий падішах. пояснювати не треба).

Споруда за майже 800 років свого існування встигла побути не лише сельджуцькою мечеттю, а й православною церквою, а з 1375 року генуезці перетворили храм на костел (про це свідчить напис над міхрабом). Та прийшов 1475 рік, а з ним у Крим повернулися турки - Падішах Джамі знову стала мечеттю. На певний час - бо - ох-ох-ох - у 1778-1816 рр.. вже в часи російського панування на півострові, будівля перекваліфікувалась на гарнізонну православну каплицю. Пізніше стала лютеранською кірхою, а з 1883 р. - вірменською церквою. (Лишилося перетворити її в буддистську ступу і синагогу).

З 1926 року - музей.

Що змінилось за сто років?

Судак. Генуезька фортеця. Башта Киз-куле.

З набору листівок про фортецю, 1986 рік.

Художник Гусевич.
Судак. 1986 рік.

Головна фортеця Криму
Головна фортеця Криму. Судак.
Sudak este un oraș în Republica Autonomă Crimeea din Ucraina
Видно гору Сахарна голова. Там фільмували Ісуса-Безрукова для "Майстра і Маргарити" В. Бортка
Пляж з видом на фортецю. Купальна мода поч. ХХст.
Пляж з видом на фортецю. Купальна мода початку ХХ ст. Судак.
Море і фортеця на старих листівках
Море в Судаку, Крим
Судак, пляж, Чорне море. архівна поштівка.
Судак, дача Капона.
Порохівні і склади колись і зараз
Пороховые погреба Генуезкой крепости в Судаке
Продовольчий склад в Судаку
Картинка-листівка 1961 р
Sudak o Sudaq (Судак) è una città dell'Ucraina di circa 14.590 abitanti, situata nella Repubblica autonoma di Crimea
Фортеця в Судаку. Картина Лентулова.
Сокіл-гора в Судаку
Сокіл-гора в Судаку
Судак, Сокол-гора. The sokol Mountain in Sudak, Crimea
Судак-2006
Sudak (Судак, Sudaq) ist eine Stadt auf der Halbinsel Krim in der Ukraine mit 36.400 Einwohnern
Прабългарската крепост в Судак
Sudak es una ciudad de Ucrania, en la República autónoma de Crimea. Está situada a 70 km al este de Simferópol
Пляж в Судаку, вид з замкової гори
Архівний Судак
Судак, Крым, старая открытка
Генуезький замок в Судаку колись.
Наводнение в Судаке
Fortress in Sudak
Листівки 1930-х рр.
Forteresse de Soudak
Sudak (Sudaq, Судак) Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Yalta'nın 120 km kuzeydoğusunda, Karadeniz kıyısında tarihi bir sahil kasabasıdır
Замок кльовий :о)
В башті генуезького замку. Судак.