Бахчисарай Bahchysarai
Ханський палац в Бахчисараї
Ханський палац в Бахчісараї - теж класна штука. Але скелі навколо міста - щось фантастичне!
Ханський палац - теж класна штука. Але скелі навколо міста - щось фантастичне!

Ось куди би радила приїхати обов'язково. Кам'янець, Львів, Луцьк, Чернівці і Бахчисарай - 5 міст України, які треба побачити всім-всім.

Якщо б список попросили звузити до двох позицій, залишилися б Кам'янець і Бахчисарай - тільки тут крім великої кількості архітектурних десертів є ще й неймовірна природа.

Я опинилася в місті абсолютно випадково, в день свого народження в 2006р. Ми не планували сюди поїхати, але мали час - і до подарунків у вигляді Судака, Нового Світу і Сурб-Хача додався ще й розкішно-незнайомий Бахчисарай. Вечірні блукання містом під мявчання муедзинів, серед мінаретів і дюрбе - в скарбничку пам'яті.

Нам так сподобалося, що свій наступний день народження я знову святкувала в Бахчисараї :о).

Ханський палац

Ханський палац Гіреїв століття тому

Палацу присвячено окрему сторінку сайту.

Ми прийшли сюди ввечері - народу було повно. Ми їхали повз Ханський палац в Чуфут-Кале о восьмій ранку - натовпи туристів вже чекали під дверима Сараю на відкриття музею-заповідника. Популярне місце - про це говорять й численні ятки з сувенірами, серед яких велика кількість караїмок. (Це такий вид тюбетейки).

Легенду про битву двох змій, з якої переможцем вийшла третя розказувати не треба? Ну, про заснування Бахчісараю? Добре, якось розкажу. Не тепер. :)

З історії Бахчисараю

Перша згадка в документах: 1502

Населення: 33 800

Карта міста

Вновь подарен мне дремотный

Наш последний звездный рай —

Город чистых водометов

Золотой Бахчисарай.

А. Ахматова

Знак про перебування Катерини ІІ 14.05.1787р. (Катерининська миля).
Знак про перебування в місті Катерини ІІ 14 травня 1787р., так звана "Катерининська миля".

Бахчисарай – це Ханський палац, туристи, Пушкін, море, до якого ще з півтора десятка кілометрів, але яке вже передчуваєш. Це відомо всім, ці образи давно перетворилися на кліше. Бахчисарай – це все назване, але й ще не одна несподіванка, яка очікує на гостя міста. Приємна, звичайно ж.

Бахчисарай вражає з першого моменту знайомства – і закохує в себе. Коли вечірнє сонце на прощання з днем розфарбує скелі Чуфут-Кале над містом всіма відтінками рожевого, а з мінарету попливе сумна мелодія муедзіна, що скликає вірних на намаз, коли запах квітнучих дерев змішається з ароматами східної кухні з численних кафе в центрі міста, ви раптом зрозумієте, що немає куди спішити і захочете, щоб цей вечір ніколи не скінчився – або, принаймні, ніколи не вивітрився з пам’яті.

Бахчисарай вміє закохувати. Його магії піддавалися поети і імператори, полководці і прості туристи. Сад-палац (а саме так перекладається з перської мови назва міста) довгі століття був столицею Крима. Східні легенди переповідають історію його виникнення:

Якось син колись могутнього хана Менглі-Гірея відпочивав після полювання на березі річки Чурук-Су і раптом став свідком довгого бою поміж двума зміями. Коли одна з них, знесилена від ран, покинула місце бою, з хащі з’явилася ще одна змія і з новою силою накинулася на суперницю. Ханський син, подивившись на переможену змію, згадав всі біди, що переслідували його рід останніми роками: десь неподалеку золотоординці воювали з турками, а Менглі-Гірею вже не піднятися з колін. Але нещасна змія раптом почала рухатися, поповзла до річки, повернувши собі колишню граційність рухів. Юний хан зрадів: це добрий знак, отже, і Менглі-Гірей, його батько, зможе знову повернути собі славу. Невдовзі гінці повідомили, що Оттоманська Порта перемогла ординського хана Ахмеда, що розгромив колись війська Менглі-Гірея.

На місці битви двох змій старий хан наказав звести палац, а на його гербі зобразити двох змій, що переплелися в запалі бою. Сталося це в 1503 р. Цей герб ви обов’язково побачите на стіні нереального, казкового Хан-Сараю. Як і відновлені розписи Омера-майстра, вітражі з XVI ст., Диван (Зал Рад та Суду), де вирішувалися важливі державні питання, Велику та Малу ханські мечеті, баню «Сари-гюзель» (1533), родове кладовище Гіреїв (1592-1789), наповнений сонцем Басейний двір, де зберігається мармурова копія Фонтану Сліз (Сельсе-біль, 1764). Саме цей скромний фонтан неподалік від бундючного Золотого фонтану прославив Бахчисарай в літературі. Створив цей пам’ятник Омер в пам’ять про Діляру-Бікеч, дружину Крим-Гірея, яка померла молодою.

Фонтан у ханському палаці

7 вересня 1820 року фонтан побачив Олександр Пушкін (в XVIII столітті Сельсе-біль перенесли з подвір’я до палацу, готуючись до візиту Катерини ІІ і намагаючись зробити цей східний комплекс ще більш казковим). Вражений не стільки справжнім фонтаном, скільки легендою, яку розповіла йому Софія Потоцька про свою родичку Марію, яка начебто була дружиною хана і померла зовсім юною, поет створює поему «Бахчисарайський фонтан».

Через старі містки через Чурук-Су палац з’єднується з містом. Навіть тепер, в ХХІ столітті, Бахчисарай все ще зберігає виразно східний характер забудови. А колись це було велике ремісничо-торгове місто, де кожен будинок був маленькою фортецею за високими кам’яними огорожами, де аромати бузку та жасміну з внутрішніх двориків змішувалися з запахами шкіри, яку обробляли в майстернях вздовж річки та кебабів і фруктів з базару неподалік. Чорна черешня «биче серце», фундук та персики і зараз вважаються найсмачнішими в усьому Криму. В місті збереглися мечеть Тахтали-Джамі (1707), мавзолей Ескі-Дюрбе (XV ст.), монументи на честь О. Пушкіна та Катерини ІІ, інші пам’ятки.

А поруч з містом живим – місто, що жило давним-давно. Чуфут-Кале (Іудейська Фортеця). Сірі скелі нависають фантасмагоричними привидами, створюють ілюзію потойбічного світу. Тут неймовірно гарно. Будинки та фортечні стіни виростають з каміння скель. Колись, в ХІІІ ст., тут жили могутні алани, але потім фортеця пала, розчавлена могутньою Золотою Ордою. В часи Кримського ханства місто називалося Кирк-Ор та використовувалося як в’язниця для шляхетних в’язнів. В XVII ст. в цих неприступних скелях оселилися караїми, вони ж і залишили по собі ім’я цього місця – Чуфут-Кале. Сім ярусів печер, залишки фортеці, старе караїмське кладовище на півдорозі до міста-привида – побачити ці пам’ятки щорічно приїжджає не одна тисяча туристів.

По дорозі до старовинного печерного міста, в скелі, висічений найдавніший православний храм Тавріди. Це чоловічий Успенський монастир, заснований, ймовірно, ще в VIII ст. Як не дивно, сусіди-хани не лише не виганяли зі скель монахів, а ще й матеріально допомагали їм! В 1921 р. монастир закрили – часи були більшовицькі, не до релігії, а відновив свою діяльність комплекс вже в 1993 р.

І Бахчисарай, і Чуфут-Кале чекають на гостей. Традиція гостинності в цьому краї починається ще з Середньовіччя. То ж не втрачайте нагоду побачити саме дивовижне місто Крима своїми очима!

Архівний Бахчисарай
Архівний Бахчисарай. Ханський палац
Der Khan-Palast in Bachtschyssaraj
Архівний Бахчисарай
Дюрбе Діляри Бікеч (1764)
Дюрбе (гробівець) Діляри Бікеч (1764). Відразу над палацовим комплексом.
Неймовірне місто!
Бахчисарай, палац хана
El palacio Hansaray. Bajchisarái
Тут східний колорит
Бахчисарай, мінарети
І скрізь якісь незрозумілі розвалини
Бахчисарай Bahcisarai Bakhchisaray Bachczysaraj
А річечки хочеться назвати ариками.
А діти тут мілітаристи.
Танк в Бахчисараї
Гробівець "Ескі-Дюрбе" (XV ст.).
Пам'ятник О.Пушкіну
Пам'ятник О.Пушкіну
Вдалині - вірменський храм
Сучасний фонтан - а вдалині видно вірменський храм
Орієнталізм - норма
Бахчисарай: орієнталізм як норма життя
Вечір.
Східна архітектура і неймовірні камені навколо міста.
Алєксеєв. Вид Бахчисараю.
Стара поштівка
Хансарайы. Бақшасарай
Успенський скіт
Bahçesaray (Bağçasaray). Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin güney kısmında bulunan bir şehir