Абрикосівка
Святий Ян Непомуцен з Абрикосівки

Якщо населенний пункт називається Переможне, Верховина чи, приміром, Абрикосівка - вірна ознака, за царя Тимка назва була менш благозвучна. Холопи, Жаб'є - чи от Безнісківці. Нічого доброго у відстутності носа немає, самі лише горесті. Хоча з іншого боку - Безнісківці були унікальними, а Абрикосівок по Україні ще чотири назбирається (теж, певно, з сумнівним топо-генезом). Перейменували аж в 1966 р.

Ви тільки не дивіться на цю сторінку як на заклик до подорожі. Особливих архітектурних родзинок у Абрикосівці, селі Кам'янець-Подільського району (500 жителів, перша згадка під 1460 р.), немає. Але мені там якось довелося блукати - на шляху з Супруньківець у Калиню, і дещо я все-таки бачила. Правда, не в самому селі.

Цікавинка № 1: 28 березня 2009 р. на ставку між Супрунківцями і Абрикосівкою відпочивали з дальньої дороги чаплі. НАЙСПРАВЖНІСІНЬКІ!

Цікавинка № 2: між Абрикосівкою і цього разу вже Калинею є яблуневий сад,а в ньому - старовинна скульптура св. Яна Непомуцена. Табличка на постаменті новісінька, навколо огризки дешевих пластикових квітів - за статуєю хтось наглядає, і це добре. Мій район - не Тернопільщина, де таких от придорожних статуй - хоч греблю гати. В нас старі скульптури святих патронів - дивовижа (підозрюю, в радянські роки статуї тут не було - могли десь переховувати).

Ще в Абрикосівці є малоцікава архітектурно церква св. Миколая (1881, на місці триверхої деревянної церкви того ж імені з 1729 р.). Століття тому Абрикосівка була більш як вдвічі більша за сьогоднішню. Що поробиш - коли до міста зовсім близько. втримати молодь у селі важко.

Юхим Сіцинський писав, що між Безнісківцями і Боришківцями тягнеться Траянів вал, я не бачила.

Качки і білі чаплі