Рихта
З гори над селом чи не найкраще можна роздивитися залишки замку. Одночасно видно відразу дві башти.
Дві башти замку в Рихті. 2007 р.
8 серпня 2015 р. Залишки замку в Рихті з висоти. Чудово видно периметр колишньої твердині - з землі це відслідкувати значно важче. Вчимося гратися коптером.

Близько 800 жителів

З моєї статті про Рихту для "Газети по-українськи" (2007 р.)

Єдина з башт в непоганому стані. (У Н.Орди вона - на передньому плані зліва).
Єдина з башт замку, яка знаходиться в непоганому стані. (У Наполеона Орди вона - на передньому плані зліва).

В 2007 році замку в Рихті виповнилося пів-тисячоліття. З усіх святкувань - лише моя стаття про замок в "Газеті по-українськи". Сумно.

— Звідки це ви приїхали? — недовірливо дивиться через окуляри отець Олександр. — Замок хочете подивитися? Як ви про нього взагалі дізналися, це ж колись лікарня була?

Батюшка з села Рихта Кам’янець-Подільського району прискіпливо перевіряє журналістське посвідчення. Нарешті змилостившись, втихомирює півдюжини своїх собак і запускає на обійстя, яке він винаймає в Володимира Павлова, викладача сопромату Хмельницької академії побутового обслуговування. Двір в панотця непростий: в центрі його піднімається справжня замкова вежа з XVI ст. В її склепінчастих підвалах отець Олександр тримає закрутки, а на верхньому ярусі всілякий дерев’яний непотріб. Трохи далі, в саду, є місце, де починався традиційний для замків підземний хід. Він давно засипаний: щоб дітлашню не тривожити мріями про підземний похід аж до Кам’янця. До райцентру звідси кілометрів 10, і перекази наполягають на тому, що місто з’єднувалося з Рихтою саме в такий спосіб. Отець Олександр сміється: який Кам’янець, хід виходив до «левади» (так на Поділлі називають хутори) за сільським цвинтарем.

Замкова башта на городі для Рихти звична річ: поруч на сусідніх ділянках стоять ще три вежі, щоправда, без дахів, а тому в гіршому стані. Забуті ювілянти мокнуть під дощами і заростають бур’янами. У 2007 р. їм виповнилося півтисячоліття: в середині ХІХ ст. на руїнах замку знайшли таблицю з датою "1507".

Про що власне мова?

Ймовірно, саме цей портрет Станіслава Августа зберігався у Рихті
М.-Е. Віже-Ле Брун. Портрет Станіслава Августа Понятовського. Зараз у Варшавському народному музеї. Раніше був в Рихті.

Село над р. Жванчик, в 12 км. на захід від Кам‘янця. Лежить по дорозі до одного з моїх улюблених замків - Кудринецького. Проїжджаєте передмістя Кам‘янця Довжок, потім – Суржу, минаєте ліс – і перед вами на пагорбах над річкою – Рихта.

У XV ст. повз Рихту проходив Волоський шлях, яким татари пробиралися на Поділля. Хроніки фіксують ординські напади у 1502, 1503, 1507, 1511 та 1513 роках. Для захисту конче потрібен був замок. І його звели.

До середини XVII ст. селом, яке тоді називалося Красносілкою, і замком володіли магнати Лянцкоронські. 1596 р. Єлизавета Лянцкоронська продала Красносілку Войцехові Гумецькому гербу Юноша, стольникові подільському, і село стало родовим гніздом заможної родини Гумецьких майже на півтора століття. А так як Красносілка через своє розміщення на високому березі річки була зручна для фортеці, тут було зведено оборонний замок. Форпост був 13х50 м із чотирма баштами по кутах та мурами завтовшки 1,5 м. Із двох боків — урвища. У XVI ст. була зруйнована північна башта твердині, але швидко відновлена - зараз саме вона в найкращому стані.

Автор статті про Рихту в “Slowniku geograficznym” пише, що під час реставрації одного з місцевих будинків тут було знайдено таблицю з написом про те, що замок в Рихті засновано 1507 р. У ІІ половині XVII ст. онук першого власника Новосілки з роду Гумецьких, теж Войцех, перейменував село на Рихту або Рихти, а так як в Польщі було чимало інших Рихт, то це називали Рихтами Гумецькими. Войцех Гумецький загинув під час облоги Кам‘янця турками в 1672 р.

Того року Рихта разом з усім Поділлям перейшла до турків. Гарнізон яничарів стояв у Кам"янці, а в замку в Рихті нові господарі влаштували конюшні. Звідти виганяли стада на пасовиська над річкою Кізею.

Турецький кордон був поряд — у хотинському замку на межі із залежним від султана Молдавським князівством стояли яничари. 1762-го їхній ватажок Кара-Ахмет повів на Рихту численний загін. Переляканому комендантові замку Осинському турки пообіцяли зберегти життя — і він відчинив браму. Нападники пограбували фортифікації і вбили 54 чоловіки залоги. Осинського з родиною забрали до Хотина, та потім відпустили.

Коли 1699-го край повернувся до Речі Посполитої, фортифікації в селі були в жалюгідному стані. Господарем Рихти став син Войцеха Стефан, воєвода подільський (з 1706 р. і до смерті в 1735 р.).  Воєводі Стефанові Гумецькому довелося відбудовувати замок майже заново. Улюбленою резиденцією магната стала саме Рихта на бурхливому пограниччі, хоча він володів іще 88 селами та 11 містами. Воєвода практично весь час перебував саме тут, зміцнюючи мури і башти замку, відновлюючи твердиню.

На початку XIX ст. Рихта перейшла до Головинських, потім – до польського історика та письменника Костянтина Підвисоцького. Десь в той час було знищено будівлі на території замку та зведено на замковій площі панський палац. Перед ним викопують став, а навколо садиби розбивають парк.

В 1848-1868 рр. цей палац був справжнім осередком літературного життя на Поділлі. І Головинський, і Підвисоцький були великими пошановувачами письменства, науки та мистецтва. Тут перебувало багато письменників та художників: Крашевський, Міхал Грабовський, Олександр Верига-Даровський, православний священик та письменник Плацид Янковський та інші. Підвисоцький був затятим колекціонером. Він зібрав понад 4,5 тис. картин і гравюр та майже стільки ж рукописів і книг. Переважна більшість книжок були польською мовою та на історичну тематику. Були тут також праці з геральдики та травництва, та найціннішою вважалася колекція рукописів - листи відомих людей, видані та не видані праці, декрети, судові акти, книги універсалів, наукові праці тощо. Певна частина цих збірок пізніше потрапила до польського міста Корніка, в бібліотеці котрого і зберігається зараз. Збережені артикули з рихтецької колекції - під артикулами 1127-1282. Підвисоцький мав колекцію з приблизно півтисячі автографів відомих польських осіб - пізніше її купив Владислав Гурський і подарував краківській Ягеллонській бібліотеці.

Оздобою колекції живопису був портрет останнього польського короля Станіслава Августа Понятовського, написаний відомою художницею Марією Елізабет Віже-Ле Брун (Élisabeth Vigée Le Brun). Роман Афтаназі припускав, що це саме той портрет, котрий зберігається зараз в історичному музеї Варшави. Також поміщик збирав японську та саксонську порцеляну, зброю, східні килими та старовинні годинники.

Замок-лікарня і палац-амбулаторія

Панорама Рихти. Жовтень-2007

Час невблаганний. По смерті Підвисоцького завмерла Рихта. Колекція розпорошилася по десятках шляхетських домів.

На початку 1870-х замок в Рихті замалював відомий білоруський мандрівник і композитор Наполеон Орда. На його акварелі (вона є в галереї праворуч). Він зобразив твердиню з боку річечки Жванчик. Ліворуч видно дзвіницю і купол церкви св. Кузьми і Дем'яна. Храм розібрали в радянський час, а з його каменю на тому ж місці звели клуб.

Новий власник села, пан Рожаловський, якого народна пам’ять чомусь величає Крижановським, в палаці облаштував лікарню, а нову резиденцію (1882) звів на другому березі Жванчика.

Стара споруда мало надавалася до нової медичної «кар’єри». Газета «Подолія» від 22 травня 1907 р. писала:

«Больница села Рыхта еще в начале своего существования прославилась своей угрюмостью и холодными стенами. С течением времени положение здесь еще более ухудшилось, и число лиц, желающих записаться в больницу, дошло до минимума. Причина такого сокращения то, что больным приходится прямо-таки голодать в больнице(...) смотрительница больницы, не имея контроля со стороны врача (он живет в Жванце, что в 12 верстах) выдает больным пищу по своему усмотрению. Например, вместо положенных утром молока и булки, подает чай и ржаной хлеб. И приходится больным, волей-неволей, выходить в село и просить прохожих подать хотя бы «білих сухарів поїсти».

Другу світову палац-лікарня не пережив.

…Парадоксальна зміна понять: зараз якраз в палаці Рожаловського розташована сільська амбулаторія. Працівниці з гордістю показують залишки неоготичного каміну та ліпнину на стінах. А замок... Отець Олександр лише посміхається у вуса, почувши про півтисячолітній ювілей власної пивниці. Тут не до святкувань: дожити б баштам до наступної декади.

Яким він був?

Замок був невеликим за площею, займав довгастий прямокутник, довші боки були по 64 м., вужчі – по 57 м. До нашого часу збереглися (якщо це можна так назвати) всі чотири наріжні башти. З них три – в руїні (аборигени використовують дві під сараї, третя, найближча до траси, от-от завалиться), а четверта двоярусна башта (північна) на території дачі викладача сопромату Хмельницької академії побутового обслуговування В. С. Павлова. Це обійстя з 1990-х винаймає вищезгаданий місцевий батюшка, отець Олександр. Ще у 1980-х на баштах були оригінальні дахи з ґонтовим покриттям. Зараз - шифер у кращому випадку, в гіршому на баштах ростуть дерева.

Залишків стін вже немає, як немає і палацу, руїни якого ще знаходились на початку ХХ ст. Кажуть, перед палацем навіть плюскотів ставок.

Чималий будинок неподалік від східної башти був колись конюшнею, зараз там живуть люди. У Другу світову війну в споруді на території екс-замку був штаб власівців. При цьому майже дюжина жителів Рихти переховувалася від нацистів у замкових підвалах за кілька метрів від штабу на протязі двох тижнів.

Млин на Жванчику

В Рихті збереглися ще руїни старого водяного млина над невеличким водоспадом на Жванчику. Старий дідусь розповідав мені, що млин вважався старим ще в часи молодості його матері. В радянські роки це був чи не найкращий млин Хмельниччини, а от дев'яності нанесли споруді такого удару, що саме її руїни більшість горе-туристів сприймала за замкові залишки. Хоча варто було лише підняти голову. :о)

В 2015 році. коли наш коптер політав трохи над Рихтою, млин вже виглядав зовсім по-іншому і мав дах.

План замку з чотиритомника
План замку. З чотиритомника "Памятники градостроительства и архитектуры УССР"
Замок в Рихті. Наполеон Орда
Наполеон Орда теж малював залишки замку в Рихті. З сайту Народного музею в Кракові. Rychty (Rychta). Pałac Rożałowskich od rzeki Żwańczyk
Поч.ХХ ст. Листівка М.Грейма
Замок у Рихті на листівці поч. ХХ ст. Фото Міхала Грейма, одного з найвидатніших кам'янецьких фотографів того часу
Башта-сарай (У Н.Орди - праворуч)
Залишки замку в Рихті. Башта-сарай  (У Н.Орди - праворуч)