Гринчук
Колишній палац, колишня школа - майбутня дача? Поки невідомо. Особняк колезького ассесора В. Харжевського у селі Гринчук над Дністром. 4 травня 2012 р.
Hrynchuk. Особняк колезького ассесора В. Харжевського у селі Гринчук над Дністром.
Травень-2017 показав, що дачою стати палацу поки не судилося. Все ті самі хвилі бузку ховають споруду від цивілізації.
Гринчук. Палац у травні 2017 р.

Бузкова столиця Кам'янеччини

Церква (1867) у Гринчуці

Координати: 48°27′41″ пн. ш. 26°36′34″ сх. д. Близько 200 жителів.

Вказівник "Гринчук 12"  біля козачо-гетьманської мозаїчної зупинки у Жванці смішить багатьох подорожніх: що це за топонім такий, прізвище прізвищем. Нема щоб взяти і самим перевірити, а ЩО ж це за топонім такий.

А могли б. Перше роздоріжжя (ще у Жванці) - праворуч, друге (вже на околиці містечка) - праворуч, асфальт часом навіть схожий на асфальт, а іноді провалюється ямами, а по праву руку вас довго проводжатиме силует Хотинської фортеці. Панорамні види на неї просто запаморочливі - особливо ранніми сонячними ранками. В сам же Гринчук добре прибувати у супроводі добряче втомленого за день сонця - тоді воно підсвітить вам залишки ліпнини на стінах колишнього маєтку самим шляхетним способом. Найкраще - то найкраще, але у безмашинних кам'янчан альтернативи особливо немає: у Гринчук є два рейси на день. Перший о 5-50 буде старанно заїжджати то у Брагу, то у Малинівці (де ще постоїть хвилин 8), то у Бабшин. Рейс № 2, о 12-50, обійдеться без Браги - і подолає 42 км до села за годину і 10 хвилин. В самому Гринчуці пазик натужно пукне димом, розвернеться, подумає ще хвильку - і побіжить назад до райцентру.

А ви залишитесь наодинці з Гринчуком - і 12 кілометрами безмашинної траси назад.

Мене підібрали десь після 8 км пішака. Ноги от дотепер болять.

Тут має бути історична довідка

Хрест біля церкви
Гринчук, Хрест біля церкви

Гринчуку нині приростати хіба дачниками: поважно-повільний Дністер, тиша, лелеки на стовпах в'ють гнізда, а вся шкільна малеча ще о сьомій ранку відправляється у жовтому шкільному автобусі на навчання у Жванець. Лишаються баби, діди, корови і собаки.

Польський Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich ще в 1882 році фіксував у придністровському Гринчуці аж 574 жителя. Зараз їх утричі менше.

Так що вся надія на дачників. он, колишню школу а.к.а. маєток колезького ассесора В.Г.Харжевського  вже хтось купив (інформація на травень 2012 р.).

Образливо трішечки, але самий час: тріщини на ошатному ґаночку вже такі, що він от-от розвалиться, а всі сходи вкриті уламками стелі. Сиплеться маєток. Хоч якось рятувати.

В травні 2017 р., коли ми над Гринчуком політали квадрокоптером, палац все так само потопав у бузку, так само занепадав і чекав на господаря. І таки так - дач навколо побільшало. Великих, з басейнами, з високими парканами і злющими та вічно голодними собаками. Отже, дачники - майбутнє села. Дачники і сади: ґазди в селі є, але їм архітектура та історія далеко не їхній профіль. Сади, яблука, паї - ось це от все, а не якісь там обшарпані маєтки. Дорога до Гринчука, оце міжполосся пристойного асфальту і незалатаних шматків, пролягає між інтенсивними садами з ув'язненими ще при народженні яблуньками - і білбордами во славу місцевого агропідприємства "Гринчуцьке". Підприємство було утворене подружжям місцевих дачників, ну що за іронія.

Перша згадка про село - від 1431 р. Чому поселення має таку назву - хто відає. Юхим Сіцинський згадував ще один топонім: Степаниківці. З цим варіантом все зрозуміло: саме в 1431 р. польський король Ягайло дарував якомусь Франчку зі Степаниківців село у глухому куті над Дністром. Франчик був сентиментальним патріотом - і назвав нову маєтність на честь власної малої батьківщини. Історія - пані вередлива, так що цілком може бути, що оті легендарні Степаниківці взагалі і не Гринчук ані разу. Але ж хто перевірить.

В XVI-XVIII ст. село належало до кам'янецького староства. В 1565 р. Гринчук орендує Костревський, гіпотетичний власник Бабшина. В 1615 р. документи фіксують нового "держателя" понівечених татарським набігом маєтностей: Валентія Калиновського, розбудовувача Жванця і кам'янецького старости. 1672 р. - Мислишевський, ах як же йому не пощастило. Саме біля Гринчука форсували Дністер передові загони турецької армії, що йшли на Кам'янець. Всі жителі втекли з села - власне що до Кам'янця.

Коли Кам'янеччина відійшла до Російської імперії (1795), уряд Катерини ІІ надав ці землі графу Ар. Моркову (за іншими даними, Маркову) - і його нащадки володіли Гринчуком майже століття. У 1880-х село перейшло до Наталії Оболенської, а в 1890-х 510 десятин місцевої землі дісталися його високоблагородію В. Харжевському. Не саме просте прізвище, втім, лишилося у пам'яті мешканців Гринчука: і зараз більшість знає, що в школі був палац "пана Хржевського", а поруч, там, де покалічені часом ферми - його фільварок зі стайнею, господарськими спорудами і кузнею (від кузні лишилося тільки дві стіни, але тим не менш).

Золоте Яблучко

Успенська церква
Успенська церква у селі Гринчук

Ю.Сіцинський пише про земляний вал (Траянів?) в чотирьох верстах від села - він начебто оточує село і губиться у водах Дністра. За народними переказами, це залишки стін прото-Гринчука. Жили там греки - і називали своє поселення чи то Золоте Яблучко, чи то Червоне Яблучко. Смачно.

Археологи віднайшли у Гринчука також городище (70 на 43 м) на мисі високого лівого берега річки. Отой вал дугою - він якраз навколо городища, є також залишки рову, а у західній часті валу віднайдені залишки башти. На території давнього міста знайдені сліди житлових споруд, ковальський горн. Серед знахідок - хрест-енколпіон, уламки браслетів, шпори. Трішки є ХІ ст.. але переважно ХІІ-ХІІІ ст. Ще нижче городища віднайдений прошарок трипільського часу.

Неподалік села є також овальний кар'єр з видобутку кременю

В самому селі є кам'яна Успенська церква (1867-1869) у псевдо-російському провінційному стилі, не позбавленому, тим не менш, певного шарму. Зведена вона на місці убогої дерев'яної уніатської попередниці з XVIII ст., спаленої турками в 1772 р. (саме що наприкінці XVIII ст. - до Туреччини ж було зовсім близько, через річку).  Правильніше б було "попередниць": бо стараннями парафіян і священика Лаврентія Семашко у 1775-1777 рр. звели нову дерев'яну святиню, яку російська влада у 1795 р. насильно перевела до православ'я.

Несподівано цікавою є сільська автобусна зупинка - вона вже не в радянській мозаїці, хтось вже в часи незалежності її розмалював - і то був реально талановитий хтось. Як на автобусну зупинку і банальний сюжет, сам стінопис є якісним і небанальним. Шкода, що селяни зовсім позавішували його оголошеннями.

Бузок тут скрізь
Сирень в селе Грынчук на Днестре