Залісся
...так і термоядерне подільсько-галицьке варварське буяння. Жовтень-2021

Біля 1 тис. мешканців.

Перша згадка - 1561 р. як Залісне.

Якщо оновлені автотраси вас розбестили і ви трохи підзабули, яке воно - типове подільське бездоріжжя, заїдьте при нагоді у Залісся біля Шманьківчиків під Чортковом. Там від траси смішні півтора кілометри, але ям на них з мільйон - згадайте все.

Залісся лежить не просто за лісом - точніше, не за просто лісом. Це шматок Дачі Галілеї, насадженої у XV-XVI століттях в якості своєрідного кільця оборони місцевих замків від всюдипроникних татар.

Залісся знають всі фанати печер (бо ж Млинки!), але я не фанат печер (вибачте, фанати. Хоча ні, не вибачайте - вам теж часом начхати на радянські вітражі чи закинуті костели). Тому приїхала сюди у жовтні 2021-го подивитися на скромний костелик - ну і що там ще в селі покажуть.

Показували капличку на мілкенькій річечці Млинці (від Млинки, видно, і Млинки - я довго ще буду жонглювати словами сьогодні?) та муровану Михайлівську церкву (1885) з дерев'яною й понівеченою нітридом титану двоярусною дзвіницею. Церква з гармонійним куполом і мінімалістична настільки, що хоч у лофт клади, але скульптури поруч з храмом знамениті. Ісус тут страждає дуже драматично - може, йому теж нітрид титану рагульством здається.

Успенський костел у вікіпедії датують фантастичним 1802 роком, але він майже на століття молодший - з 1894-го.Католиків у Заліссі здавна було багато - тікали сюди від гайдамаків з лівого берега Збруча. Наприкінці ХІХ ст. католиків набралося з тисячу - і постала потреба у власному костелі. Не все ж аж у Озеряни ходити. Тому було споруджено мурований філіальний костелик, який дожив до нашого часу. За СРСР був складом, потім спортзалом - тому й вижив. Задбаний, хоча й позбавився і так скромного декору під час останнього ремонту. У 1991 р. храм віддали місцевим римо-католикам.

Стаття про село у Вікіпедії дуже докладна, тож кому треба більше інфи - вам туди. Але читати треба критично: у ній згадуються власник фільварку Юзеф Фельдшуг, власник маєтку та винокурні поляк Юзеф Фельдчук та власник фільварку (знову) єврей Юзеф Фельшуґ. Здається, це все ж три іпостасі одного і того ж пана.

Стара огорожа біля сільської установи
Одна з капличок Залісся