Ридодуби
Вечір 14 жовтня 2020 року. Костел у Ридодубах.
Центр Ридодубів з квадрокоптера. 14.10.2020.

Широта 49.10, довгота 25.64.

Кілька кілометрів від Білобожниці в напрямку Буданова, 643 жителі, нічого аж-аж-аж, але так як при дорозі - оглянемо? З 1600 року, коли село вперше згадується в документах, нічого не лишилося. Сакральний центр Ридодубів - прямо при дорозі, церква і костел розташовані напроти один одного. Косьмодаміанівська церква начебто походить з 1801 р., в чому я трі-і-ішечки сумніваюся.

Про костел трошки більше розкажу. Наприкінці ХІХ ст. тільки католиків проживало в селі чоловік 500 - і молитися вони ходили аж до Хом'яківки (тепер хутір Хом'яківка - присілок сусіднього села Косів, костел там зберігся дотепер, його трішки видно з траси). Ходити було далеченько, треба було щось думати - і придумали. В 1922 р. з ініціативи хом'яківського священика Йосипа Гарри поставили виставу "Життя св. Геновефи". На зібрані за квитки гроші розпочалася побудова костелу в Ридодубах. Станом на 1928 р. мурований неоготичний храм з брунатно-червоного теребовлянського пісковику був майже готовий, а в 1931 р. костел освятили під титулом Успіння Діви Марії. Святиня мала три вівтарі, перед костелом стояла - і стоїть - мурована дзвіниця.

В 1950-х роках костел у Ридодубах було на кілька років перетворено на зерносховище. Потім, здається, костел знову трошки діяв (?), а вже близько 1960 р. храм закрили остаточно: помер отець Казимир Флейшхакер, котрий відправляв тут обряди. В часи перебудови храм було повернуто католикам, 23 грудня 1989 р. його освятив Маркіян Трофим'як.

В інтер'єрі - симпатичний неоготичний вівтар.

Церква св. Косми і Дем'яна