Тарнавка
Дуже скромний костельчик у Тарнавці.

Колиндяни давно лишилися за спиною, до Давидківців було вже зовсім недалеко - і тут над'їхав старенький пазик. Загальмував і підібрав. Ні, до Лосяча не їдуть, до кінця Давидківців за гривню візьмуть. Ок.

Глипнула на табличку на лобовому склі (ні, не ту, що велика і червона - та "БЕСПЛАТНО ЗАВТРА!") - Чортків-Тарнавка.

Запитала жінок на передньому сидінні, чи немає в Тарнавці старої церкви чи костелу.

"Та є костел", - трішки невпевненно. - "Але дуже вже скромний".

При дорозі? Так. Автобус відразу їде назад? Так. Ідеальний варіант. Ось ще одна гривня - везіть мене в Тарнавку.

Напроти диво-магазину в Давидківцях (хто був, той бачив: половина хати магазин, половина - руїна з джунглями. Незабутньо) - зворот на дорогу, котра як і була колись асфальтовою, то давно про то забула.

Місця неймовірної краси, урвища над Нічлавою, різнокольорові від жовтня ліси, стара червона черепиця на дахах - але АСФАЛЬТУ НЕМАЄ. Я попередила.

В Тарнавці те, що колись було асфальтом, а останні десятиліття є гравійною доріжкою, перетворилося на колекцію калабань. Село маленьке - і 400 жителів не буде. Мене висадили біля костельчика. Тут же знайшлися жінки, які взялися розказувати про цікавинки села (людина з фотоапаратом до них приїхала, це ж треба. Ніяково в таких ситуаціях дико).

Костельчик в радянський час використовували як склад, зараз стоїть пусткою. Двері на замку.

Датування мені не відомо. Ризикну припустити, що так як до Тарнавки було включено хутор Звиголь (Звягель), а на хуторі в 1898 р. була філіальна каплиця з 1898 р., то це вона і є. Стилістично дуже навіть схоже.

Костел сфотографувала, муровану. але під бляхою (таке теж буває) Вознесенську церкву (1908) теж, а от про третю пам'ятку лише від моїх екскурсоводів чула: в протилежному кінці села, біля грунтовки на Озеряни, стоїть занедбаний панський будинок. Його почали розбирати. Ні, до автобуса я ніяк не встигну. Ні, більше сьогодні автобусів не буде. Шкода.

Народ, а будете в тих краях на джипі або приватному БТР - заїдьте сфотайте той будинок? І поділіться фотою, еге ж. Буду дуже вдячна.

UPD: Андрій Бойчук таки побачив залишки палацу - див. фото внизу. Ех...

Вознесенська церква в Тарнавці.

12 жовтня 2009 р.

Залишки палацу в Тарнавці

Дякую Андрію Бойчуку, котрий таки дістався до залишків панського будинку, який розбирають на будматеріали. І так вже майже нічого про колишнє призначення споруди не нагадує, далі буде ще гірше.

Андрій пише:

"...метрів за 200 від панського будинку, серед поля збереглася цікава капличка, з вирізьбленим з дерева Св.Миколаєм. Капличка простенька, а от статуя чимось приваблює".

Залишки палацу в Тарнавці, фото Андрія Бойчука, березень 2010 р.