Terra Heroica-2007: 7 жовтня

Останній день фестивалю, 7 жовтня. Дійство знову перемістилося в двір Старої фортеці. Реконструктори відтворюють картинки з життя кам'янецького гарнізону. Глядачів в кілька разів більше, аніж було минулі роки. В кожного другого - фотоапарат або камера.

Перед власне сценками найсмішніше себе поводили артилеристи з Кєльц: Норберт заставляв їх танцювати з мушкетами під барабанний бій, демонструючи, як диригент, рухи.

Так як треба було розчистити площадку для битви, а міліція з цим завданням впоратися ну ніяк не могла, в наступ пішла чеська Magna Moravia. Від хлопаків (а іноді й дідків) з мушкетами розбіглися всі гави.

Ролі роздавали за годинку до початку. Турки з 49 орди Джема-ат спішно переодягалися в козачі свити, польські загони щось пошепки обговорювали теж.

Найбільше порадував всіх Томаш Шаєвський (Tomasz Szaewski), лідер Ligy Baronow і каштелян фортеці 7 жовтня. Він сказав отаману:

- Я Харві Кейтель, злий каштелян!

Поляки всі зігнулися від реготу. Я теж.

А потім ще сперечався з отаманом, що він насправді хороший, це козаки погано працюють і не дають "язиків".

Потім все пішло за сценарієм: два польських загони перебігають на бік козаків - і починається битва. Якби не сонцесяйні посмішки на обличчях вояків, можна було б подумати, що все в ерйоз.

Юні подільські красуні в мене за спиною тим часом ділили між собою кавалерів: "Дивись, а той з косичками нічо так!" - "О, а цей?" - "Ай, мого підстрелили!"

Дуже хотілося на дівчат поглянути, але не ризикнула. :)

Картинки.

Томаш Шаєвський (Ліга Баронів), каштелян. Magna Moravia розчищає територію. Шикуються.
Томаш Шаєвський (Ліга Баронів), каштелян.
Magna Moravia розчищає територію. Шикуються.

Дівочий любимчик

Норберт С., Кєльце, володар дівчачих душ. А в бою послуговується ніцшеанським принципом "Падаючого штовхни. А потім ще пни ногою". :о) Вид зі спини.
Норберт С., Кєльце, володар дівчачих душ.
Вид зі спини.

Війнушка за гроші.

Танці з мушкетами. Весело було. Козацька делегація. Отаман і каштелян сваряться, але втримати посмішку їм важко. Харві Кейтель, ага...
Танці з мушкетами.
Весело було.
Козацька делегація.
Отаман і каштелян сваряться, але втримати посмішку їм важко.
А от і "язики". Козаки йдуть у наступ. До них переходять польські загони. Їх радо зустрічають.
Козаки наступають. Поляки обороняються.
Козаки наступають.
Поляки обороняються.
"О поле, хто тебе засіяв"... І далі за текстом. Загальний план. Каштеляну погано. Козаки. О! Зброя валяється!
Загальний план.
Каштеляну погано.