Terra Heroica-2007: 7 жовтня

Останній день фестивалю, 7 жовтня. Дійство знову перемістилося в двір Старої фортеці. Реконструктори відтворюють картинки з життя кам'янецького гарнізону. Глядачів в кілька разів більше, аніж було минулі роки. В кожного другого - фотоапарат або камера.

Перед власне сценками найсмішніше себе поводили артилеристи з Кєльц: Норберт заставляв їх танцювати з мушкетами під барабанний бій, демонструючи, як диригент, рухи.

Так як треба було розчистити площадку для битви, а міліція з цим завданням впоратися ну ніяк не могла, в наступ пішла чеська Magna Moravia. Від хлопаків (а іноді й дідків) з мушкетами розбіглися всі гави.

Ролі роздавали за годинку до початку. Турки з 49 орди Джема-ат спішно переодягалися в козачі свити, польські загони щось пошепки обговорювали теж.

Найбільше порадував всіх Томаш Шаєвський (Tomasz Szaewski), лідер Ligy Baronow і каштелян фортеці 7 жовтня. Він сказав отаману:

- Я Харві Кейтель, злий каштелян!

Поляки всі зігнулися від реготу. Я теж.

А потім ще сперечався з отаманом, що він насправді хороший, це козаки погано працюють і не дають "язиків".

Потім все пішло за сценарієм: два польських загони перебігають на бік козаків - і починається битва. Якби не сонцесяйні посмішки на обличчях вояків, можна було б подумати, що все в ерйоз.

Юні подільські красуні в мене за спиною тим часом ділили між собою кавалерів: "Дивись, а той з косичками нічо так!" - "О, а цей?" - "Ай, мого підстрелили!"

Дуже хотілося на дівчат поглянути, але не ризикнула. :)

Картинки.

Томаш Шаєвський (Ліга Баронів), каштелян.
Magna Moravia розчищає територію. Шикуються.

Томаш Шаєвський (Ліга Баронів), каштелян. Magna Moravia розчищає територію. Шикуються.

Дівочий любимчик

Норберт С., Кєльце, володар дівчачих душ.

Вид зі спини.

Норберт С., Кєльце, володар дівчачих душ. А в бою послуговується ніцшеанським принципом "Падаючого штовхни. А потім ще пни ногою". :о) Вид зі спини.

Війнушка за гроші.

Танці з мушкетами.
Весело було.
Козацька делегація.
Отаман і каштелян сваряться, але втримати посмішку їм важко.

Танці з мушкетами. Весело було. Козацька делегація. Отаман і каштелян сваряться, але втримати посмішку їм важко. Харві Кейтель, ага...

А от і "язики". Козаки йдуть у наступ. До них переходять польські загони. Їх радо зустрічають.

Козаки наступають.

Поляки обороняються.

Козаки наступають. Поляки обороняються.

Загальний план.
Каштеляну погано.
Козаки.
О! Зброя валяється!

"О поле, хто тебе засіяв"... І далі за текстом. Загальний план. Каштеляну погано. Козаки. О! Зброя валяється!