Підзамочок
Залишки замку в Підзамочку. 20 вересня 2015 р. Політ над Підзамочком квадрокоптером. Можливо, на фотографії помітно ще одну цікавинку села - відслонення міоценових відкладів. Хоча це сумнівно.
Залишки замку в Підзамочку. 20 вересня 2015 р. Політ над Підзамочком квадрокоптером.
Підзамоцький замок (тавтологія :о)). Січень 2010 р.
Підзамоцький замок. The castle in the village of Pidzamochok (Western Ukraine). Замок в селе Подзамочек под Бучачем
15 червня 2009 р. Замок з іншого берегу Стрипи.
15 червня 2009 р. Замок в Підзамочку з іншого берегу Стрипи. Podzameczek
Замок 6 липня 2007 р.
Підзамочок. Замок 6 липня 2007 р. Podzameczek

Фільм про безпорадність влади врятувати замки Тернопільщини (і Підзамочок теж)

Передмістя Бучачу з населенням в півтори тисячі чоловік. Старовинне і варте відвідування.

Підзамче Бучачу №2.

Polona.pl. Замок в 1908 р.

Підзамочок - передмістя Бучачу. Щоб добратися туди, нам, кам'янчанам, потрібно заїхати в сам Бучач і звернути в направленні до старого автовокзалу (UPD: за останні роки автостанцію в Бучачі винесли з цього напрямку, тому нехай вам буде орієнтиром тернопільська траса і координати GPS :о)). Там ще буде дороговказ на Зарваницю, це поруч з привидом танку радянським солдатам, від якого залишився лише постамент (апдейт: привид, може, ще й блукає десь Європою, а на місці постаменту стоїть величезний Ісус біля колони), проїхати з кілометр за колишнім автовокзалом та заправками до Підзамочка, а там звернути наліво біля невеликої церкви. Церква і мала, і проста - це на перший погляд. На другий все трішки не так. Бо колись це був костел. В радянський час селянам костели були не потрібно - і будівлю переобладнали під господарський магазин. У 1989-1991 рр., коли споруду віддали місцевим православним Київського патріархату, вони відремонтували екс-святиню і влаштували тут церкву Різдва Богородиці. Звична історія на Галичині та Галицькому Поділлі.

Попередження: з дороги замок не видно. Рухатися треба до річки - в даному випадку це в нас Стрипа. Стрипу не буде видно навіть з замку. :о)

Далі прийдеться заглиблюватися в село вкритими ямами та ритвинами дорогами. Сміливо йдіть вперед: за кілька хвилин ви побачите капличку з фігурою богоматері, а за нею - червоні старі стіни замку.

В західній частині Підзамочку збереглася також старовинна придорожня фіґура Антонія Падуанського з 1806 р., але я її жодного разу не бачила. Мадонна ж біля замку встановлена у 1990 р. на місці подібної ж статуї з 1905 р.

Якщо ви такі ж скажені туристи як я - можете прогулятися до Підзамочка пішки з Бучачу. Міський автотранспорт туди не ходить, і я взагалі сумніваюся, що у Бучачі він є. Дорогою влітку можна було ласувати придорожніми вишнями. Єдиний мінус: йти потрібно вздовж траси на Тернопіль, а вона досить жвава, тому й шумна.

Підзамочок: коротка історія замку

Замок в січні 2010 р.
Пройдемо? Підзамоцька фортеця біля Бучачу, 2010 р.

Підзамоцький замок побудований, як і інші тутешні твердині, з місцевого темно-червоного пісковику, та подекуди ще видно сліди світлої штукатурки на цих гранітного кольору каменях. Твердиня знаходиться на невисокому пагорбі над Стрипою. Звів її близько 1600 р. Ян Бучацький - Творовський гербу Пилява (помер 1602 р.) як допоміжну твердиню для Бучацького замку.

У плані фортеця наближена до п'ятикутника, що різко звужується на півночі. Дві найкоротші сторони - північна і південна - слугували найбільш важливими оборонними вузлами. Короткий північний бік займав колись житловий будинок, що розміщувався між двома п'ятикутними вежами. Одна з цих башт п'ятикутна, двоярусна, перекриття в ній не збереглися. В стіні будинку, який прилягає до башти, зберігся комин. Від іншої башти збереглася одна зовнішня стіна в два яруси та невеликі фрагменти кутових стін.

Укріплення південної сторони представлено двома баштами та воротами між ними. Одна з них п'ятикутна, сильно висунута за лінію оборонних стін - для розширення зони флангового обстрілу. Друга башта менша за розмірами, чотиристороння. Перекриття цих двоярусних башт теж не збереглися. Зі сходу були міцні ескарпи, південні куртини фланковані. В південно-західній частині замку між двома п'ятикутними баштами збереглася брама з гербом з зовнішнього боку та так званою "таблицею ерекційною" (гей, це не те, що ви подумали, там просто вказано, коли був зведений замок!) в стилі ман'єризму. Цю таблицю непогано видно на першій світлині на цій сторінці. Між баштами, над проїздом брами - мурований прохід для захистників твердині. В мурах замку збереглися численні стрільниці.

Як перетворити замок на смітник. І клуб.

А так тут було 100 років тому.
А так тут було 100 років тому. Підзамочок Архівний

З заходу, за мурами, збереглися додаткові укріплення, за які місцеві жителі любенько скидають сміття. Така історична короткозорість може бути пояснена коротким історичним бекграундом в теперішніх автохтонів (в дорадянські часи в Підзамочку мешкала велика польська громада, тож більшість теперішніх мешканців кровно з селом не пов'язані), хоча я вбачаю в цьому звичайне побутове хамство.

Взагалі, замок помирає на очах - його розбирають по камінчику, на кожному городі поблизу нещасної споруди навалені купи каміння, походження якого зовсім не складно встановити. За місцевою легендою (не знаю, чи достовірною, чи ні), в 1946 р. частина замкового каменю пішла на побудову сільського клубу та інших споруд.

Територія фортеці слугує таким собі футбольним майданчиком, та це й на фото видно - як і те, що там випасають худобу. Що говорити - навесні 2000 року (якщо пам'ять мені не зраджує, а чого б їй так зі мною поступати?) сама накинулася з гавкотом на чоловічка, який спокійнесенько віз до дому, до хати кравчучку будматеріалів з замку. Чоловічок на лементи зреагував так, начебто привида побачив: втягнув голову в плечі та перейшов на дрібний аллюр, не відповівши й слова. Свинота, вибачайте за низький рівень людяності та політкоректності.

Замок за його 400 літню історію багато разів нищили - але потім все одно відбудовували. Чи відбудують тепер - нема кого і спитати. Хоча питання риторичне, здається.
До середини XVIII ст. замок слугував місцевим можновладцям за житло. За Австрії, з 1772 р., форпост, як і багато інших укріплень Галичини та Поділля, почав занепадати та розбиратись на комори та клуні - і цей процес все триває от уже 200 років.

Єдина надія - на відродження внутрішнього туризму в Україні. І чим більше груп будуть вимагати від екскурсоводів показати їм замок не лише в Бучачі, а й в Підзамочку - тим більше шансів зберегти хоча б ці руїни. І польським туристам потрібно подякувати: час від часу їх групи бентежать сонний спокій села, тривожать козенят, які пасуться на замчищу, клацанням фотоапаратів та пошуками вдалих ракурсів.

Бо на державу поки що надій небагато. Руїни у Підзамочку досліджувалися спеціалістами інституту Укрзахідпроектреставрація ще у 1992 р., а ще через три роки Андрієм Поліщуком було розроблено проект комплексної відбудови твердині. Планували навіть палац з парком відродити.

Національний заповідник "Замки Тернопілля" отримав фортецю в Підзамочку в свої руки у 2008 р. Роботи на об'єкті, здається, поки не ведуться взагалі ніякі. Принаймні, так було станом на вересень 2015 р.

Архівний сад архівного Підзамочка

30 липня 1925 р. З Польського національного архіву Polona.pl

План замку
План замку
Ні, так краще. :)
Майже ідеальний трикутник.
Аерофото. Вересень-2015.
Погляд на замок в Підзамочку з-під дощових хмар.
Політ квадрокоптером над руїнами фортеці у Підзамочку біля Бучача
Cetatea, Pidzamociok (Pidzamociok), Buceaci (Ukraina)
Zamek w Podzameczku
Липень 2004 р.
Йшла пішки, а плівка взяла й кінчилась після цього кадру. Липень-04. Podzameczek - wieś w rejonie buczackim obwodu tarnopolskiego. Подзамочек
Замкова брама
Підзамочок. Замкова брама. Вересень-2015