Бобулинці
Закинутий костел у Бобулинцях у липні 2018 р.
Загальний вигляд Бобулинців. Літографія П.Піллера за малюнком Л.Ланге. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т. 7.

Карта. Село відоме чи то з XVI ст., чи то з 1421 р.

Понад 700 жителів, понад 17 км до райцентру, на березі Стрипи - це інфа для загальної орієнтації. Першо-Бобулинці - за сільськими переказами - були взагалі не тут, а за сім кілометрів звідси, в урочищі Піддубники

Сільська етимологія - як дикий неприручений звір. Не обмежиш її кліткою - здивуєшся масштабам, бо sky is the limit. От і в Бобулинцях назву села виводять від... бубликів, які мешканці начебто продавали прочанам, які чимчикували до Зарваниці. Один з подорожніх був гурманом, для щастя під час привалу йому потрібні були млинці. Все для клієнтів - і жителі почали продавати і бублики, і млинці. Тому в Бобулинцях впевнені, що назва - це симбіоз цих двох страв.  Яке щастя, що тут не продавали шніцелі з бебешками.

Зруйнований костел св. Антонія в Бобулинцях. 8 жовтня 2009 р.

За іншою версією, тут колись земельні наділи обсаджували бобом - на відміну від сусідніх сіл. Начебто тому в Киданові з сусідів сміялися: "Там бобові вулиці!".

Кажу ж, сільській етимології потрібна клітка.

З XVIII століття, якщо не раніше, бобулинці були власністю Красицьких. На початку ХІХ ст. у селі мешкав Міхал Бржостовський (Michal Brzostowski), який в 1808 р. одружився з Констанцією Красицькою - в приймаках, отже, ходив. Аж поки не помер. Молода вдова Констанція, тепер вже Бржостовська, стала головною власницею Бобулинців. Коли й Констанція близько 1808 р. (через 72 роки після весілля!) відійшла, маєтність дісталася її дочці Анелі (з 1836 р. заміжній за графом Едмундом Красицьким). Скільки у цьому шлюбі було інцесту, Роман Афтаназі не повідомляє, але село знову дісталося Красицьким. Останнім власником поселення був один з трьох синів Едмунда - граф Ігнацій Красицький

Красицькі перші (ще до Констанції) мешкали у довгому, малоцікавому з архітектурної точки зору будинку. В жодному разі цей сар... перепрошую, двір не зацікавив би львівських видавців. Та палацик лежав у парку - а той вважався одним з найгарніших в околиці. Звідси й літографія П.Піллера.

Красицькі другі вже у Бобулинцях постійно не жили, маючи до диспозиції кілька палаців коло Перемишля.

Зараз в селі ніяких слідів по колишньому панському маєтку не лишилося. При виїзді в бік Киданова стоїть при дорозі напівзруйнований костел св. Антонія (1892). Виглядає як хлів - чимось подібним він в радянські роки й був. Мурована Михайлівська церква - з 1830 р. На колишньому польському цвинтарі - руїни каплиці.