Язловець: найцікавіший міст України
Язловець. Найцікавіший міст України.

Ось його видно на супутниковому знімку

Це, звичайно, повний суб'єктивізм, але я чесно вважаю, що найцікавіший міст Україні розташований саме у Язловці.

Підкажу відразу, як знайти: орієнтиром є Миколаївська вірменська церква. Треба далі рухатися вуличкою, на якій вона стоїть - і метрів за 300 потрапите до нього. Міст сухий: потік Язлівчик протікає поруч, але не під ним. Міст стоїть на обійсті місцевого селянина, він на ньому тримає сіно і курей.

Якщо дивитися зсередини. то наче і не міст це, а коси светру, котрий сплела якась блондиниста нордична валькірія.  Кажуть, такі переплетіння посилювали міст, тож він міг використовуватися для гармат, приміром. Спеціалісти у фб-групі "Архітектура України" були вражені, але версії про міст висували фантастичні - наприклад, що він може бути з XVII ст. Але у наших широтах антикваріат аж так добре не зберігається. А міст хай і поїджений міллю часу, та у хорошій формі. Думаю, це кінець ХІХ - початок ХХ ст. Можливо, була тут якась вузькоколійка, а, може, хтось приватне собі щось начудив - дізнатися не вдалося. Але міст безперечно вартий уваги.

У 2020 р. дізналася, що міст було підірвано німцями при відступі у 1944 р. До того він поєднував береги річечки Язлівчик.

Найцікавіший міст України
Язловець. Найцікавіший міст України