Вищеольчедаїв
Стіна бальної зали у палаці цукрозаводчика Нафтана Когана. Стан на червень 2016 р.
Цукровня в Вищеольчедаєві

кКарта

Перша згадка - 1431 р.

Біля 2 тис. жителів

Дуже змішані почуття залишила згоріла і покинута життям садиба цукрозаводчика Нафтула Когана у Вищеольчедаєві. Якби януковичеве Міжгір'я згоріло років за 50, воно, можливо, викликало б схожі емоції. Гроші на цукрі в ті часи робилися великі, тому практично всі маєтки цукрозаводчиків - справжні палаци. Тут ліпниною не здивуєш: що ж дивуватися, коли є за що то все ліпити? От і Нафтул Коган ліпив.

Можливо, ось це враження циганщини - воно ще й від нашарувань радянської штукатурки, від дивної часом колористики: яку держава виділила фарбу, такою і ремонтували. Ну і плюс стилістичний різнобій: рябить. Бальна зала задекорована ліпниною геть вся, від плінтуса до стелі, на всіх дверях - десюдепорти з янголятками. З бальної зали праворуч підеш - у щось мавританське потрапиш. Кімнатка маленька, квадратна за планом, але знову ця надмірність ліпнини. Ліворуч буде трохи спокійніше - і стеля, прикрашена зображеннями чотирьох пір року. Особливо пасторальною получилася зима - з хатинкою, засипаною снігом. Щось в орнаментальних розписах цієї стелі нагадує про арт-нуво, так часом крутиться у голові спогад, котрий намагаєшся зловити, роздивитися, але він вже пішов. Так і тут: слабенький натяк на витонченість губиться між аляповатими гірляндами з квітів. Поруч є ще одна квадратна кімната, де з розкоші лише стеля і лишилася. Вона зараз синьо-коричнево-жовто-біло-зелена, і це страшно. Може, з іншими кольорами все було б не так топорно.

О, як я вже про стелі, так не забути б найвражаючу. Вона у темній, позбавленій вікон великій кімнаті, котра веде до бальної зали. І на ній вже аж 14 живописних фргментів. Квіти, фрукти, безлика природа - але стан збереженості цих розписів навіть після пожежі дуже і дуже непоганий. І ці картинки, і загальний вигляд комплексу натякають (може, лише мені) про початок ХХ століття. Ну або там 1890-ті. Вікіпедія пише про ХІХ-те.

Поруч з цією темною кімнатою - двері на веранду, велетенську і дерев'яну. Обережно: в дверях бите гостре скло, а світла тут дуже не вистачає, порізатися можна запросто. Підлоги на веранді вже нема - впала. Можливо, веранда була прибудована пізніше: зовні її стіни прикрашені дерев'яними лірами - чомусь подумалося, що тут міг бути кабінет музики при дитячому садочку.

Ну і лишається ще одна з кімнат, де з розкоші знову лише ліпнина на стелі.  Приміщення на першому поверсі значно скромніші - напевно, тут була кухня та інші вкрай потрібні і вкрай утилітарні речі.

Бічні фасади палацу були прикрашені кам'яними вазами. Одна з них впала просто в залізну бочку, що стоїть біля стіни.

Пори року на стелі
Палац у Вищеольчедаєві. Стеля із зображеннями пір року

Ніде так і не трапилась мені точна дата побудови споруди. Розпливчасте формулювання "ІІ половина ХІХ ст." мало про що говорить. Логіка тут теж мало що підкаже: біля цукровні збереглася масивна споруда у нео-готичному стилі (можливо, колишня контора цукровні?), такий спримітивізований овертон палацу в Чернятині. Неоготику любили на наших теренах у першій третині ХІХ ст. Саме тоді в Україні і починалася бурякова лихоманка. Завод цілком міг бути зведеним ще тоді. А палац? А невідомо.

У тяжкому, кількакілограмовому пафосному виданні "Визначні пам'ятки Вінниччини" (Вінниця, 2013), виданному коштом обласної ради, палац в Вищеольчедаєві теж датують ХІХ століттям - але приписують колишнім власникам села, родині Дзержків (Дзєржків). Фотографія бальної зали у книзі - ще допожежна, з люстрою на стелі.

В цих залах, схожих на зефірний весільний торт, ще не так давно містився дитячий садок. Такий от виверт долі: дітей сюди віддавали саме працівники цукрового заводу. А потім в 2011 р. садок-палац згорів. Не весь, на щастя: почалося все з горища, далеко не пішло, але споруда відразу стала аварійною. Зараз і завод стоїть руїною, і дітей селяни водять у нове приміщення. Думаю, що і так в ліпнині і десюдепортах діти нечасто бавилися: до двоповерхового палацу в ряднський час добудували довгу приземкувату споруду, яка значно більше нагадує дитячі садки нашого дитинства. Те, що ще в лютому 1991 р. садибу визнали пам'яткою архітектури місцевого значення, ніяк ситуації не допомагає: грошей на відновлення палацу треба прірву, де їх взяти - ніхто не знає.

Коптер в Вищеольчедаєві навіть не виймали з рюкзака: сенс в коптері, коли палац заріс деревами неначе храм з Ангкор-Вату? Навіть те, що стоїть будинок на вершині пагорба над річкою, ситуацію не рятує: від цукровні палац видно дуже погано, з усіх інших місць не видно взагалі ніяк.

Всю ту годину, котру я вивчала палац Когана у Вищеольчедаєві, в мене котилися з очей сльози, безперервно. Ні, не тому, що так розчулилася долею чергової пам'ятки. Ми були в селі наприкінці червня-2016, день був спекотний, в кімнатах була страшна задуха. Сауна, а не садиба. Не рятували навіть де відчинені, а де вибиті вікна і двері. З вентиляцією у приміщенні, отже, був швах - хто його знає, може, і з пожежною безпекою було не все гаразд. Хоча яка вже сьогодні різниця.

Палац важко фотографувати. Заріс.
Палац цукрозаводчика Н.Когана у Вищеольчедаєві майже весь заріс.