Гонтівка
Що, браття гайдамаки, зажурилися? Бо є чому. Гонтівка, 13 жовтня 2019 р.

Координати: 48°32′24″ пн. ш. 28°00′57″ сх. д.

Понад 1 тис. мешканців

Попередня назва - Серби. Гонтівкою стала в 1948 р., бо саме тут у 1768 р. схопили гайдамаку Івана Гонту.

Карта

Я страшно давно сюди хотіла, а потрапила і розчарувалася. Гонтівка (як і Наддністрянське у Мурованокуриловецькому районі) стала селом-пленером, де зграйка художників розмалювала у 2015 р. хати, паркани, автобусну зупинку та пошту з сільрадою. Мені шалено імпонувала сама ось ця ідея - взяти і з нічого створити туристичну атракцію (бо хоча Гонтівка і відома з 1400 р., та старого у ній нічого не лишилося). Це насправді мегакрута ініціатива - зробити туристично привабливими нетуристські, скромні місця. А що не все так райдужно вийшло - так це вже мої завищені очікування. Я б взагалі звинувачувала у цьому Андрія Зоїна - кам'янецькі мурали його фестивалю "Respublica" з 2011 р. привчили до якісного, розумного, масштабного стріт-арту. А в Гонтівці це все радше на рівні художньої школи (хоча працювали тут у рамках сипозіума "Мальована хата", започаткованому Миколою Крижанівським, не лише художники-аматори, а й професіонали). Брак ідей (орнаменти, бички a la Примаченко, трипільські мотиви, козаки, які, здається, рубаються насмерть самі з собою -  все очікуване). Брак якісного виконання - ймовірно, через незвичну фактуру (малювати на стіні - це ж не на папері). Брак яскравих фарб - думаю, у цьому матеріальному аспекті ресурс теж був обмежений, бо симпозіум проходить на кошти місцевих спонсорів. Деякі орнаменти вже видно дуже погано.

В жовтні 2019 р. в Гонтівці побачила якісь спроби додати до мальованих хат ще й скульптуру рівня "заповідник в Буші". Але хай якими грізними і гордими б не були кам'яні козарлюги, хай які мечі не тримали біля себе, вони вже програли. Бо позирають з свого пагорба на нову сільську церкву. Зведену за вкрай спрощеними канонами неоросійського стилю. Жахливе шатро дзвіниці. ідіотського вигляду цибулина замість ошатного українського куполу-грушки. Не такими були подільські храми за Гонти. Це царат, котрий стратив гайдамаків, стратив і нашу народну архітектуру. нав'язав свою, північну і чужу. І так те колонізаторство йому добре пішло, що і в ХХІ столітті подолянчики будують замість свого - російське. Ось ця дихотомія (вшановуємо козаків, а церкву ставимо за заповітами їхніх гнобителів) так розлютила, що більшість отих хатніх розмальовок дивилася з машини, навіть не виходила. Коротше, Гонтівка цікава, але хіба у якості курйозу. На повноцінний туристичний об'єкт не тягне - на мою думку.

От тому козаки і сердиті: Росія перемогла не лише гайдамаків, а й сучасних подоляків. Церкви у селах ставлять да-а-алеко не в характерних для Поділля формах.

Панорама Гонтівки
Панорама Гонтівки