Капустяни
Палац в Капустянах Тростянецького району (зараз школа). З книги "Podzwonne na zgliszczach Litwy i Rusi" А.Урбанського.

Координати:  48°31′57″ пн. ш. 29°01′43″ сх. д.

Близько 2 тис. жителів. Назва - від першопоселенця Григорія Капусти

Кармічний брат-близнюк Капустян

Це між Брацлавом і Ольгополем, старовинне село, яке довгий час належало Потоцьким і якийсь час звалося Капустині. Останніми власниками місцевого маєтку були Щеньовські (Szczeniowski), власники також Селища біля Гнівані.

Палац у стилі англійської готики в Капустянах звів київський архітектор Олександр Шилле (Szille). Садиба славилася своїми буазерами (настінними панелями), перенесеними з якоїсь старої церкви. Гіпсові прикраси палацу відтворювали подібні з палацу французького короля Генрика ІІ в Блуа (Blois). Меблі і оформлення салонів були у стилі рококо. Біля головного салону знаходився зимовий сад зі скульптурою роботи Едварда Віттіга. В Капустянах була чимала галерея родинних портретів. Щеньовські були непоганими господарниками, в селі від них довгий час пам'яткою залишався цукровий завод (1853). А в рештках палацу - школа.

Головний редактор журналу "Моделіст" Віктор Ходєєв поділився сучасними видами палацу у Капустянах. а також надіслав воістину раритетний кадр: ворота костелу (в радянські часи перетвореного на колгоспний склад) неподалік від палацу. Пан Віктор згадує, що у складі-колгоспі були рештки великого гранітного саркофагу Щеньовської.

Ще один вид палацу в Капустянах
Скульптура Е.Щеньовської в Капустянах