Лошнів
Костел св. Яна (1870-1873) у Лошневі. Квітень 2018 р.
Чудовий зразок радянського модернізму - клуб в Лошневі.

1,3 тис. мешканців

Лише 7 км від Теребовлі на північ, але ж не при трасі - тому туристів тут небагато. А дарма. Лошнів крутий. Поля навколо села ще в ХІХ ст. були болотами та мочарами над Гнізною - їх вже тоді осушили.

За Середньовіччя Лошнів був королівщиною - і той, кому монарх село жалував, брав собі прізвище Лошневський. Документи 1590 р. фіксують Лошнів вже не селом, а містом, правда, такий статус в поселення був дуже недовго. (Але був). І замок був - хтось з Дульських його звів. Де? За "Словником географічним королівства Польського" - в районі теперішнього млина, біля ставу. Нічого не лишилося.

У 1856 р. місцеві римо-католики звернулися до архієпископа Лукаша Бараневського з проханням створити в поселенні капеланію: мовляв, дуже далеко аж до Теребовлі на служби пішки ходити. А ходити було кому: католиків на той час в селі проживало 1300 - стільки, скільки зараз всього населення у Лошневі. Правда, далеко не всі католики були римо- - греко-католицького пастиря Лошнів теж не мав. А от мали б капелана - і зажили б. І капелан би зажив: селяни обіцяли жертвувати на його утримання 3000 злотих щорічно. Помешканням забезпечити священика взявся тодішній поміщик  Віктор Баворовський: вісім років той за житло не сплачував би, а як надумав будуватися, Баворовський виділив би з каменоломні камінь для цього. У курії не поспішали (ага-ага, згадайте всі ці міфи про страшне покатоличення селян). Капеланію утворили аж у 1869 р., до статусу самостійної парафії вона доросла аж наприкінці 1880-х рр.

І костел, і церква. Лошнів з дороги на Кровинку

При парафії, як в ті часи водилося, відразу самозародилося кілька товариств: жінок, молоді, Третього закону св. Франциска та Товариство живого розарію.

Є парафія - треба храм. І не лише в Сущині (каплицю там зводили з 1886 аж по 1913 рр.). Бо в Лошнові все, що було римо-католицького - приватна капличка з 1816 р., і та вже розвалена. Тому за зведення храму взялися думати відразу після влаштування капеланії. У липні 1870 р. капелан Ян Пасют просив курію затвердити проект костелу в селі. Це і було зроблено 19 серпня того ж року.

У січні 1871 р. заклали перший камінь споруди. Селяни зібрали 17 тис. злотих - ці гроші і пішли на будівництво. У 1873 р. храм було зведено, в 1890 р. - освячено. Практично паралельно з костелом трохи нижче зводилася і греко-католицька церква (1888) з симпатичним пузатеньким куполом. Вона точно була у селі не першою: перша стояла десь серед боліт біля замку та Гнізни.

У 1877, 1881 та 1891 роках парафіяни докупили дзвони. Їх у 1917-му прихопили з собою російські солдати при черговому відступі (у 1923 р. дзвони знайшлися). Сходи з гротом-каплицею св. Антонія Падуанського перед храмом з'явилися в останні роки ХІХ ст. Мурована дзвіниця - у 1899-му.

В 1945 р. останній священик і багато селян-католиків виїхали до Сілезії (Шльонська) у Польщі.

В інтер'єрах храму до цього часу збереглися рештки розписів (кінець ХІХ ст.), образів та дерев'яного головного вівтаря (початок ХХ ст.). Особливої мистецької цінності вони не мають - як, власне, і сам костел. Але в якості сіслької домінанти і цікавинки він виглядає незле.

Поруч з храмом стоїть великий місійний хрест. На ньому вибито роки. коли тут проводилися масові збори-місії.

Від кам'яних Петра і Павла, що стояли біля гроту, лишилися де ноги, де частини тулубів. З головами важче. Прострілена сигнатурка лошнівського костелу начебто зберігається десь у Теребовлі.

На залишках старої огорожі поблизу цікавої плебанії стоїть хрест на честь звільнення селян від панщини у 1848 р. Ставили якісь русофіли, бо напис на хресті зовсім не українською.

В селі наприкінці ХІХ ст. була також зведена трикласна школа (в споруді була і житлова кімната для вчителя)

У селі є надзвичайно масштабний та цікавий будинок культури з мозаїкою на театральну тематику над входом. з атріумом, прикрашеним, здається, гобеленами, на другому поверсі. Дуже незвична споруда в стилістиці пізнього СРСР. Ймовірно, його збудували у кінці 1980-х, але жодної інформації про клуб у мене нема. А хотілося б дізнатися.

Шкода стару панську гуральню під червоною черепицею: довго та черепиця вже не втримається на даху. Споруда валиться. У старому мурованому млині, схоже, колись навіть були вітражі (!!!). Я до нього не ходила. бо не знала. Буде за чим у Лошнів повернутися.

Лошнів і його мешканці у 1918 р.

Колоритне фото часів Першої світової.