Семенів
З серії "Було - стало". Так виглядав костел за проектом Т. Обмінського у Семенові у міжвоєнний час.
костел за проектом Т. Обмінського у Семенові у міжвоєнний час.
А так екс-костел в Семенові виглядає зараз.

Тут не треба слів і плачів, тут і так все з картинок зрозуміло. Ну, семенівцям так нормально, а ви там все одно не живете.

Коротше.

За легендами, саме на місці сучасного Семенова була прото-Теребовля, поки не відсунулась на північ після татарських згарищ. У 1433 р. в документах фігурує вже Семенів.

Римо-католицьку парафію тут створили аж у 1937 р., що трохи натякає, що протягом віків з католиками тут було туго. На перший погляд, тут маємо реалізованим "середній" проект Тадеуша Обмінського (були ще малий та великий). Цей розраховувався на парафію до 400 віруючих. За цим самим проектом було зведено і костел у Яремчому. Але це не зовсім так. Ймовірно, це вільний переказ Обмінського і Владислава Климчака (автора каплиці у Мишковичах (1904-1907) неподалік).

З 1949 р. костел використовувався як склад теребовлянської фабрики ялинкових прикрас (!!!). В 1991 р. віддали під православну церкву.