Гать
Реформаторський храм в селі Гать Берегівського району
Намальованний годинник

Довгота 48.44, широта 22.72.

Коли подорожуєш маршрутками і рейсовими автобусами по Закарпаттю, ти не можеш підійти до водія, поплескати його так по-дружньому по спині і сказати: "А давай в Мукачеве з Берегова поїдемо через Макарово? Ну і що, що довше: там більше сіл, цікавіше буде!"

По-перше, водій все одно угорськомовний і навряд чи такі патякання зрозуміє, по-друге, це маршрутка, і не тобі вибирати шлях. Тому скільки б я не їздила з Берегова до Мукачева, я їжджу завжди через Гать. До Мукачева звідси 16 км, до Берегова - 12 км.

Гать - село велике, понад 3 тисячі жителів, з них понад 96 % - етнічні угорці. У центрі - два храми, реформаторський і православний. Перший знааааачно старіший, і вже тому вартий уваги. Саме на ньому, на реформаторському храмі, зведенному в 1733 р. (перебудован 1828 р.), такий традиційний для Закарпаття намальований годинник. Ні, він не ходить - він намальованний. Докладніше я про це вже писала, здається.

Хоча в документах перша згадка про Гать припадає на 1374 р., за місцевими переказами тут ще раніше був оборонний замок, зруйнований у 1241 р. татарами. Ще один татарський набіг стався у 1566 р.

Гать в різні часи належала і Іштвану Великому, і Федору Корятовичу, і Маттеушу Палочі, і Іштвану Лазаревічу, і Габору Бетлену, і сімейству Шенборнів.