Довге
Замок і католицький (тоді) храм в Довгому на початку ХХ ст.
Святкування чергової річниці битви куруців в 1703 р. поблизу села Довге. 10 липня 2010 р.

Недовга розповідь про Довге.

Замкове подвір'я. Довге на Іршавщині

Мій фоторепортаж зі святкування річниці битви куруців біля Довгого в 1703 р.

Надзвичайно стародавнє поселення на березі Боржави, в яке теоретично ходять автобуси з Хуста, Солотвина та, начебто, Виноградова. Нам з Міком прийшлось їхати аж в Мукачево, щоб в 2004 р. потрапити автобусом у Довге. В липні 2010 р. я приїхала сюди попутками. Виїжджала з величезного села (а в Довгому проживає майже 7 тисяч жителів) теж ними.

З мукачівського автовокзалу йде добрий десяток автобусів у цьому напрямі протягом дня, єдиний недолік: відстань у 60 кілометрів транспорт долає за 2 години, а то й більше: занадто тут погані дороги (UPD: були в 2004 р. В 2010 р. траса була зна-а-ачно кращою). Квиток коштував, здається, близько 5 гривень.

Довге відоме з 1383 року. Правда, в той час воно називалося Госсумезо (з угорської "Довге поле") - аж до 1404 р. Село чимале - і є своєрідним унікумом в Україні: тут розташований єдиний вищий навчальний заклад в сільській місцевості. Йдеться про Довжанський виший економічний коледж «Бакалавр» ім. Василя Якуба.

Раніше тут був великий лісопильний комбінат та самодіяльний ансамбль пісні та танцю "Боржава". З "Боржавою" зараз інші асоціації - це помпезний, фонтанистий санаторій поблизу поля Шарампов (саме там щороку "відтворюють" табір куруців). Саме в Довгому в родині письменниці Марії Підгірянки виховувались онуки Івана Франка.

Замок в Довгому

Замок в Довгому
Замок в Довгому (Закарпаття)

Я знала, що тут є замок, завдяки старанням О. Лесика (пам'ятаєте тоненьку темну книжечку "Замки та монастирі України", видану на початку 1990-х?) та древнього довідника "Радянське Закарпаття". Я знала це точно, тому так неприємно було ходити центром села, попід монумент 1703 року, та питати всіх попідряд місцевих, де в них тут замок. Мене нахабно відправляли назад до Хусту.

Урок прийдешнім поколінням туристів: треба було запитувати, де тут тубдиспансер. Саме цей заклад (стаціонар райлікарні на 60 ліжок, рентген-кабінет і  клініко-діагностична лабораторія, якщо бути точнішою) з 1953 року оселився в фортечних стінах і все ще там перебуває, не дивлячись на всі спроби активістів відселити його кудись з пам'ятки архітектури. Селяни з самого початку ставилися до тубдиспансеру вороже - ну зрозуміло, центр поселення, а тут таке, але в радянські роки буркотіти щось проти не мали сміливості. Зараз мають - про що буде трохи нижче.

Замок знаходиться тут же, поруч, в самому центрі, за великим православним Успенським храмом. На дахи невисоких замкових веж хижо дивиться з колони турул. Місцевий замок належав магнатам Довгаям. Щоправда, є певні сумніви, що первісний середньовічний замок, зведений близько 1460 р. і частково зруйнований у 1471 р.  через невірність Довгаїв угорському королю, був таки на місці маєтку Телекі.

В 1711 р. Довге перейшло до роду Телекі - і резиденція була тотально перебудована в 1712-1798 рр.

Укріплений двір виріс на місці старого замку XV століття (начебто відома точна дата: 1417 р.). З тих часів збереглися стіни підвалів фортеці. В середині XVIII ст. житлові приміщення магнатів були обнесені оборонними стінами. Двоярусна в’їздна башта в центрі південно-західної стіни з’явилася в 1774 р. Мури з бійницями (65 на 65 м), а також чотири невисокі кутові вежі-близнючки під шатровими дахами ховають від сторонніх очей невеликий парк, господарські приміщення і бароковий житловий корпус, прикрашений ризалітом і пілястрами. Комплекс мало схожий на класичний образ замку і більше нагадує спокійний панський двір.

Зайшли на подвір'я, оточене квадратом мурів з бійницями та кутовими восьмигранними вежами. На нас трохи скоса подивлялись жінки у білих халатах, але зупиняти ніхто не став. Можна залізти на галерею в'їздної вежі, розташованої посеред південно-західної стіни. Посеред засадженого ялинами двору - 600-літня товстезна липа висотою в 25 м і кілька пустих лавиць, до яких ніхто не ходить (я не Шерлок Холмс, туди просто навіть стежки не було). В 2010 році я просиділа на такій лавиці понад годину, ніхто мене не турбував.

Палац я в перший візит у Довге і не признала - але за шість років, що минули з 2004-го, око все-таки натренувалося. Палац має височенний дах - думаю, там ховається чимала мансарда, нехай і без вікон. Господарські корпуси розташовані поруч.

Туберкульозні митарства

Місцевий мешканець Василь Васильович Кузан, перебуваючи у статусі депутата райради, вже в перші роки незалежності почав піднімати проблему виселення тубдиспансеру з замку. І таки чимало в цьому напрямку зробив: принаймні, Іршавська райрада прийняла рішення про перенесення закладу в інше місце. Тільки не вказала, в яке саме. Розглядали варіанти Білківського СПТУ (зараз там аграрний ліцей) та санаторію "Факел" (зараз це цілком собі функціонуюча "Боржава"). Варіанти не підійшли - з різних причин. Тубдиспансер продовжував сусідувати зі школою, храмами та місцевими кафе та магазинами. В радянські роки за пацієнтами наглядали і не дуже відпускали на прогулянки в село, на них були піжами, та вже давно все змінилося: немає піжам, немає суворого режиму, є звичайний людський острах заразитися серйозною хворобою. Бо ж піклуються не зовсім про пам'ятку архітектури, переживають за себе.

Голова сільради Михайло Шкелебей свого часу погодився виділити під новий тубдиспансер земельну ділянку. Але на ділянці без грошей нічого не побудуєш. Грошей немає.

З 2011 р. допомагає розібратися з проблемою також "Агенція місцевого розвитку "Іршавщина", намагаючись виграти грант і порушуючи питання перед потенційними партнерами з Угорщини та управлінням здоров'я облдержадміністрації. Подвижки нібито з'явилися: в березні 2012 р. влада пообіцяла, що ще до кінця року на Тячівщині зведуть протитуберкульозну лікарню, де будуть перебувати хворі з усього Закарпаття. Обіцянка виявилася цяцянкою.

А палац Довгаїв має навіть потенційних спонсорів для ремонту: нащадки графів Телекі погоджуються надати фінансову допомогу у реставрації комплексу. Може, колись їхні кошти і згодяться. А поки що не кожен турист наважиться сісти, як я, на лавицю у центрі замкового подвір'я: відкрита форма туберкульозу потенційних візитерів відлякує.

Куруци, храми і подорожні замітки

Прапороносці їдуть до Боржави

Неподалік замку - вже згадана триметрова колона з турулом по сусідству з бронзовим радянським солдатом. Вона поставлена в 1903 р. на честь 200-річчя першої битви куруців під приводом Томаша Ессе (Есе) проти габзбурзьких військ, яка відбулася в околицях Довгого, на Лемацькому полі 7 червня 1703 р. Колона стоїть на братській могилі 50 загиблих повстанців-куруців. Напис на зворотньому боці монументу:
Пролю Кров за Отця, за Матер
Погибну я еще днесь за мнъ заручену невесту
Помру я еще днесь
За свою дорогу Отчизну

Турул на колоні багатьом очі муляв - в квітні 1923 р. вандали викрали цю символічну пташку. Повернувся турул на власне місце лише в 300-ту річницю битви, у 2003 р.

10 липня 2010 р. я була присутня на урочистостях з приводу 307-мої річниці битви куруців під проводом князя Ференца Ракоці. Ініціаторами святкування були ГО "Боржавська ініціатива" спільно з громадою села Довге, за участі гостей з села Варієво та села Торпа (Угорщина). На святі був присутній консул Угорщини в Україні та народні колективи з Угорщини. Свято розпочалося мітингом-реквіємом біля монументу турулу. Після невеликого концерту на центральній площі міста учасники свята проїхалися святковою колоною через село до поля Шарампов, розташованого поруч з санаторієм «Боржава». На чолі колони були прапороносці: прапори український, угорський і дбайливо відтворений зелений прапор куруців. На полі стояли намети і ятки з їжею, все це організатори називали "табором куруців", котрих їх ватажок Томаш Ессе зібрав для виступу проти Габсбургів.

Що насправді сподобалось у Довгому ще з першого візиту, то це шеренга храмів. По одній осі їх розташовано одразу чотири! Останній, п'ятий, знаходиться в іншому кутку села. З шеренги найскромніший - старенький костел на подвір'ї, здається, лікарні (1942); далі йде над-сучасний красень-католик (1994, освячений у 1999 р.); поруч теж поставна та цікава греко-католицька церква св. Іллі (2002, освячена у 2003 р.). Православний Успенський храм у центрі села походить з 1909 р. і колись був греко-католицьким.

Шкода, що не зберігся мурований замковий храм. Він, звичайно, був - поки його не розібрали у 1965 р. на будматеріали. Ця реформаторська однонавна базиліка під двосхилим дахом стояла неподалік Боржави, мала стрілчастий готичний вхідний портал і була перебудована  у XVIII ст. з замкової романської каплиці XV ст., зведеної судовим капеланом Амбрушом Долгаї. Можливо, колись це був родинний склеп Долгаїв. Каплиця переживала всі напасті, які випадали на долю замку - і була спаплюжена ворогами у 1471 р., коли Національне зібрання Угорщини видало наказ зруйнувати місцеву твердиню протягом 25 днів, та в 1514 р., а 21 травня 1917 р. в давно вже перебудовану на кірху каплицю влучила блискавка, спричинивши пожежу. Храм відновили в 1938 р. Зараз від замкової святині лишилася лише засипана будівельним сміттям крипта.

Ще з старих будівель Довгого можна відзначити двоповерхову будівлю школи (1909-1911, розведена сьомою водою на киселі сецессія) та одноповерховий цегляний реформаторський парафіяльний будинок (1903), досить непоказний зовні, проте зведений не без допомоги коштів, які пожертвувала родина Телекі.

Турул, храм і синагога
Турул, храм і синагога в Довгому на Іршавщині