Тячівський район
Тячівщина, липень 2010 р.

Тячівський район займає площу в 1 818 кв. км, межує з Хустським, Іршавським та Рахівським районами Закарпаття, з Івано-Франківською областю та Румунією. Нараховує 62 населених пункти. Населення району – 173 тим. чол. Тячівщина — гірський, навіть високогірний район. Найвища точка району — гора Братківська (1788 м). Серед інших вершин — Странжул (1630 м), Гропа (1494 м), Угорська (1294 м), перевал Легіонів (1110 м). Між гірськими вершинами знаходиться улоговина Усть-Чорнянська.

Може похвалитися район і всеукраїнськими рекордами. Тут розташоване найбільш снігове місце країни (с. Руська Мокра, де сніг лежить 116-178 днів на рік) та найглибша лікувальна установа України (Солотвинська Республіканська алергологічна лікарня, деякі зали якої розташовані на глибині 300 м).

Мандрівка Тячівським районом — це перш за все знайомство з дивами природи та дерев’яними церквами, чи не найголовнішим культурним скарбом області. Не надто дбайливе ставлення до цього скарбу з боку влади та сільських громад привело до непоправних втрат: вже в роки незалежності України вогонь забрав чудовий зразок марамороської готики, двозрубну Михайлівську церкву (1813, майстер Д.Гасинець) в селі Нересниця. В ХХ столітті Тячівщина втратила понад 30 храмів, зберігши лише шість. Дві із збережених належали колись німецьким колоністам, що оселились у ХІХ ст. на Закарпатті. Знаходяться вони у сусідніх селах Руська Мокра (1935, зараз, на жаль, під шаром штукатурки) та Комсомольськ (колишнє Німецька Мокра, кірха 1770 р.).

Пам'ятки архітектури національного значення на Тячівщині

№ п/п

Найменування памятки

Датування

Місцезнаходження

Охоронний № та № у комплексі

Т я ч і в с ь к и й   район

1199

Реформаторський костел

13 - 18 ст.

м.Тячів

200 / 0

1200

Миколаївська церква (дер.)

1604 р. - п.п. 18 ст.

с.Діброва (Нижня Апша)

202 / 1

1201

Дзвіниця Миколаївської церкви (дер.)

п.п.18 ст.

202 / 2

1202

1470 р., 16 ст., 1770 р.

с.Колодне

205 / 1

1203

п.п.18 ст.

с.Колодне

205 / 2

1204

Михайлівська церква (дер.) - згоріла

1813 р.

с.Нересниця

207 / 0

Карта Тячівського району

Чи не найгарніше, що є на Тячівщині - марамароська дерев'яна церква у Нижній Апші. 26 квітня 2018 р.