Середнє Водяне
Миколаївська нижня церква у Середньому Водяному. 26 квітня 2018 р. Аерофотозйомка.
Миколаївська нижня церква у Середньому Водяному. 26 квітня 2018 р.
Миколаївська (верхня) церква в Середньому Водяному начебто походить з 1428 року. Аерофотозйомка від 26.04.2018.
Biserica de lemn, construită în 1428. Apșa de Mijloc
Миколаївська (нижня) церква в Середньому Водяному (1776). 9 липня 2010 р.
Миколаївська (нижня) церква в Середньому Водяному (1776).

Понад 6,6 тис. мешканців.

Середнє Водяне - село румунське, нехай і на гуцульській Рахівщині, а ви вже мали б знати, що це означає. (Відразу відмічу, що надзвичайно поважаю і дуже люблю румунську культуру і звичаї, мрію вивчити мову. Але чомусь в румунських селах є традиція будувати потворні велетенські хороми дикунських кольорів за дорогущими брамами, які налазять одна на одну, тісняться на вулицях з роздовбаним ще за чехів асфальтом. В цьому я плюсів не бачу). Звести хатинку вищу, більшу і яскравішу, ніж у сусідів тут справа честі - заради цього горбатяться на закордонних заробітках і займаються "бізнесом", навіть якщо під цим розуміють банальний продаж китайських лахів на базарі.

Я вас попередила.

Село валаських колоністів-піонерів

Архівне Середнє Водяне

Населене румунами Середнє Водяне колись називалося Апшою (Apşa de Mijloc румунською. Kösépapsa угорською мовами) - а щоб не сплутати з Нижньою Апшою, котра в радянський час була Дібровою, ця Апша була Середньою. Назва в обох випадках водна, але з різним акцентом: річечка, що тече повз село, називається Апшицею.

Валахи-румуни живуть над Апшицею здавна - ще в XIV-XV ст. тут відбулася "валаська колонізація", коли через Мараморош хвиля за хвилею йшли з півдня волоські пастухи, а з півночі - карпатські русини-українці. Ці піонери Карпат швидко освоїлися на новому місці - і дійшли аж до Північної Моравії (територія сучасної Чехії).

Назвати Середнє Водяне маленьким селом не повернеться язик - десятиліття тому тут мешкало 5 689 жителів, з демографічною ситуацією повний порядок (станом на 2019 р. мешканців вже понад 6600) і в багатьох інших місцях цього б з лихвою вистачило для міського статусу. (Станом на 1910 р. тут проживало 3719 чоловік, з них 489 були німцями, а 3196 жителів числились румунами).

Понад 96 % середньо-водянців (я хоч правильно їх назвала?) - етнічні румуни. 14 січня 2007 р. тут навіть був з візитом президент Румунії, сепаратист Траян Басеску.

Село, нехай яким воно потворним стає рік від року, все ще може похвалитися відразу двома дерев’яними диво-церквами. Храми, дерев'яні, почорнілі від часу, піднімаються над суєтністю європакетів і кутих брам з вихилясами, над незліченними балкончиками (які виходять прямо на гараж - і вид з них лише на гараж і не більше) і карамельними фарбами середнє-воднянських палаццо. Вони якось так окремо від села, царюють на двох пагорбах - і загальний несмак тут втрачає силу і розвіюється туманом над Карпатами. Хай так і буде.

Вежі обох, досить схожих між собою храмів, нагадують саксонські оборонні церкви Трансільванії. Ніяких зайвих прикрас, в якості орієнтирів - романська архітектура раннього Середньовіччя, вікна не набагато більші за фортечні бійниці. Не вишкіришся агресивно на тих, що внизу, - поляжеш жертвою їхнього поганого смаку, так що без певної маскулінності в образі тут не вижити.

Церкви дві, а святий один: обидві присвячені св. Миколаю. Місцевим жителям доводиться розрізняти їх не за іменем, а за географією: верхня і нижня. Ну і плюс за конфесією - одна номінально в православних, інша в греко-католиків.

Верхня Миколаївська церква

Верхня церква в Серелньому Водяному від брами новішої мурованої церкви

Двозрубна верхня Миколаївська церква, що вросла в землю, — одна з найстаріших в Потиссі. Вона зустрічає подорожуючих на початку села, при дорозі. Відома з 1428 року - а це автоматично робить святиню однією з найстаріших дерев'яних церков не лише Закарпаття, а й усієї України. З 1428 року, ймовірно, походять два дубові зруби.

Звичайно, з XV ст. багато що змінилося. Надбудову над зрубами відомий дослідник дерев'яних храмів Закарпаття М. Сирохман датує 1600 р. Близько 1760 р. була надбудована висока каркасна башта над входом, наву перекрили трапецієподібними перекриттями, розтесали вузькі готичні стрільчасті вікна. Тоді ж дах став таким, як ми його бачимо зараз - високим і двосхилим. Опасання, ймовірно, теж датується 1760 р.

Нечастий випадок - стіни верхньої Миколаївської церкви зберегли частково настінне малювання. Наву було розмальовано у 1601 р., а бабинець - в XVIII ст. Зараз він нагадує сільську хату - завішаний дешевими іконками, килимами і пластиковими квітами. Серед святих тут є і цілком реальна для Закарпаття особа - ієрей Никора (може бути, припускає М.Сирохман. що він був фундатором перебудови церкви). Щоправда, народне малярство давніх часів до нас дійшло в пошкодженому вигляді - його невміло підновили у 1990-х роках. Чотириярусний іконостас датують 1761 р.

Поруч з церквою стоять низенька дзвіниця та фігурне дерев’яне розп’яття. Якщо пощастить потрапити досередини храму, можна роздивитися розписи нави (1601 р., в дусі українського живопису XV ст.) та бабинця (XVIII ст.). Зберігся чотириярусний іконостас (1761).

В радянський час храм було зачинено і перетворено на колгоспний склад. На щастя. храм не занепав - а в 1968 р. його навіть було реставровано (архітектор І.Могитич).

З 1995 р. споруду повернули місцевій православній громаді.

Якщо вже шлях привів до верхньої Миколаївської церкви, можна навідатися і до мурованого православного храму біля її підніжжя. Шикарна різьблена дерев'яна брама, така типово-румунська з виду, - чи не найгарніша частина цієї святині, зведеної у 1930-х рр. за проектом інженера Еґреші. Знову ж таки, за румунськими традиціями, кожний сантиметр стін у церкві розписаний зображеннями святих - можете подивитися в галереї праворуч.

Нижня Миколаївська церква

І церква фоном. Картинки з минулого. Підписано як N.Apsa, на Aпшу зовсім не схоже, але ж румуни і називають село Apșa de Mijloc.
Стара поштівка з дерев'яною церквою на Закарпатті

Нижня Миколаївська церква розташована приблизно в кілометрі від своєї «тезки», і якщо башту верхньої видно вже від адміністративного центру селища (сільрада +меморіал - це ж і є центр, правда?), то нижня виникає якось несподівано за черговим поворотом дороги. Підозрюю, якби не монструозні велетенські особняки селян, побачити святиню було б простіше, а так вона губиться за всім цим багатством.

Нижня Миколаївська церква виникла пізніше — в XVII ст. Суворий зовні храм вкрито високим дахом. Родзинка церкви — незвичне розташування входу: на південному фасаді споруди.

Складається храм з двох дубових зрубів (більший, прямокутний, поділяється на наву і бабинець, п'ятигранний менший - вівтарна частина). Дах такий же високий і двосхилий, як і в верхньої церкви і так само вкритий ґонтом, от тільки ґонт ну вже дуже тут старий і вимагає негайного ремонту. За даними Михайла Сирохмана ("55 дерев'яних храмів Закарпаття", Грані-Т), на зрубі зберігся напис:

«подважен бисть храм святий року божого 1699».

Підважував храм русинський майстер, а потрібно це було для заміни зігнилих нижніх колод.

Як і в попередньому випадку, під пагорбом стоїть новіший мурований храм - цього разу жовтий, схожий на костел. Як тільки я підійшла до нього з фотокамерою влітку 2010 р., до мене вийшов священик і сказав: "Відєлі нашу старую церковь? Она в аварийном состояніі. Чем ви можетє єй помочь?"

Тоді, в 2010 р., мене це старшенно обурило: на паркани за 18 тис. доларів кошти, значить, є, а на церкву треба в туристів просити? Чорт, я прийшла сюди з Верхнього Водяного пішки не тому, що для здоров'я корисно, а тому, що так економніше. Коротше...

Коротше, у 2018 р. храм був після свіжої реставрації, навіть деревина не встигла потемнішати. Значить, знайшлись таки заможні туристи, знайшлись :о).

Може, і нижня дочекається реставрації - гонт там місцями у дуже вже поганому стані. Старі світлини 1920-х рр. показують, що колись на обидва церковні двори вели невеликі дерев'яні брамки. Шкода, жодна з них не збереглася.

Тримайся, стара!

Стяжки на стінах Миколаївської нижньої церкви.
Були ж часи. коли цвяхи було дістати важче, ніж зробити ось так.

Фото 1921 р. Флоріана Заплетала (Florian Zapletal) з книги "Dreveni kosteliky Zakarpati" (репринт 2015 р.. Ужгород-Прага, видавництва Олександра Гаркуші)
Фото 1921 р. Флоріана Заплетала з "Дерев'яних церков Закарпаття" (репринт 2015 р.).
З книги "Cirkevni pamatky na Podkarpatske Rusi"