Луг
Троїцька церква в закарпатському селі Луг, 9 липня 2010 р.

47°57′39″ пн. ш. 24°3′16″ сх. д.

За 35-38 км від Рахова, в прикордонній з Румунією зоні лежить гуцульське село Луг (близько 2 тисячі жителів, перша згадка від 1439 р.), найтепліше місце Рахівщини. Це між Діловим і Великим Бичковим. Свого часу Тиса перерізала кордоном Луг навпіл: ліва половина відійшла Румунії (разом з мурованою греко-католицькою Миколаївською церквою з 1906 р.), права половина - радянській в ті часи Україні. Румунська половинка називається Lunka La Tisa - Луг над Тисою, все як і в нас.

з трьох зараз існуючих храмів села нас цікавить найсвіжіший: зведена в 2004 р. дерев'яна церква св. Трійці в традиційних для Закарпаття формах. Я не дуже люблю таку от традиційність, сучасні храми в Довгому чи Четфалві мені цікавіші, але традиційність все-таки зна-а-ачно краща за безликість.

Михайло Сирохман в чудовому путівнику "55 дерев'яних храмів Закарпаття"  (Грані-Т, 2008) писав, що наріжний камінь під святиню було освячено 6 липня 2003 р., але фундамент залили аж в кінці жовтня. Церкву тому зводили взимку - всією громадою. Добре припасовані одна до одної деталі (круглі бруси тощо) храму виготовили в Мукачеві, потім в розібраному вигляді їх діставили в Луг і знову склали. Гарний вийшов зруб, симпатична барокова главка -а ле чомусь під дурнуватою бляхою. Освятили церкву 23 травня 2004 р.

Ще церква в Лузі:

Церква і плебанія в селі Луг Рахівського району