Волока
Жителі Волоки впевнені, що церкві у їхньому селі вже 200 років. Деякі кажуть, що й всі 300.
Ендемічний вид: хата буковинська чарівна. Вид на межі зникнення.
Волока Глибоцького району

Cтаття про Волоку в The Guardian (листопад 2012 р.).

Ось так придумаю собі щось - і повірю в те. Часом придумане навіть матеріалізується.

Пам'ятка архітектури НАЦІОНАЛЬНОГО значення, дерев'яна церква, знаходиться в селі Волока ВИЖНИЦЬКОГО району. А мене понесло в Глибоцький.

І я про то не пошкодувала. :о)

На багаті села: Волока

Чули таку приказку - "на багаті села"? В нас так часто говорять. Я її не дуже розуміла, тому не любила. Сенс "багатих сіл" відкрився мені в червні 2010 року.

3 тисячі жителів, якась смішна відстань від Чернівців, бусики, що відходять від головного автовокзалу, 92 % румуномовних мешканців  - 5 червня 2010 р. я поїхала за 3 гривні у Волоку.

Румуни взагалі гарні господарі, охайні, працьовиті, тому спочатку я не дивувалася: ну чисто, ну квітники і якісь мегаломанські, триметрової висоти багатющі паркани, ну великі нові хати. Але коли я від центру цього румуномовного села пішла вгору, вбік, знову вгору, і знову вгору, здивування наростало паралельно поверхам волоцьких палаців і гаражів на три автівки і два трактори. Щось віддаля схоже я бачила хіба в закарпатському Солотвині. І то...

Навколо були Дуже. Багаті. Обійстя. ДУЖЕ. Дуже-дуже-предуже. Десь вже закінчені, десь повним ходом йшло будівництво, десь вже й давно обжили і велетенські хати, і територію навколо них - з фонтанами, садами каміння, клумбами і кам'яними лебедями. Я нічого не розуміла і навіть намагалася розпитати кількох бабусь, звідки оце все - але посоромилася. На контрасті з дорого-богато особливо гнітуче дивилися сільські вулиці: биті шляхи без асфальту.

Всі, кого питала про напрям до церкви, казали: "Туди, туди, церква в нас внизу". Церква - якщо комусь це треба знати - знаходиться у самій високій точці села. Звідти панорамні види на Чернівці, Валю Кузьмин і навколишні перед-Карпати.

Церква виявилася велетенською і дерев'яною. Входячи через нову браму, я дивувалася: як ця нехарапутна (правда, здоровезна) коробка потрапила в пам'ятки національного значення? Паралелепіпед з дулькою бані на даху - дуже просто, в архітектурному відношенні - дуже примітивно. Навколо багато хрестів, з них вкрай цікавий старий дерев'яний, фігурний. Інші кам'яні. Написи румунською. Алея з клумб-лебедів. Чистий великий туалет з рукомийником, чисті великі господарські споруди. Акуратно і малоцікаво.

...Ще коли я підходила до церкви, третє око на потилиціі напружилося: за мною м'яко зупинилася іномарка. Чиїсь очі слідкували за кожним моїм кроком. Почалося... :о(

Я сиділа в кутку церковного двору і міняла об'єктиви, коли спостерігач ризикнув таки піти у розвідку. Внутрішнє хихочучи, я спостерігала, як він крадеться і обережно заглядає за кут - вочевидь вирішив, що я тут вже все обілляла керосином і зараз буду палити винесені з храму ікони. Ламаною українською чоловік пояснив, що піп його начебто просив наглядати за храмом, бо церкву вже двічі обкрадали вночі. Присоромила так, що повіз мене в Валю Кузьмин. От і випав шанс дізнатися про Волоку.

Церква, каже, стара. Чи то 220, чи то 300 років - точно не скаже. (В каталозі В.Слободяна храму нема, але я б була меншим оптимістом: які 200 років, звідки? Не раніше ХІХ ст. І що з того, що румунська Вікіпедія теж пише про 200 років?)

Буковинець Артур Облучинський допоміг з датуванням: за даними з районної бібліотеки, храм зведено в 1831 році (є ще версія про 1864 р.). Так що немає там 200 років, немає. :) Дякую Артуру.

Церква вважається найбільшим дерев'яним храмом Буковини. Дуже може бути. Раніше була під дранкою, зараз бляха. Питаю, коли зняли дранку, каже, 100 років тому :о). В радянський період не закривалась. Місцевого батюшку підозрювали у співпраці з КДБ і зарплаті в 1000 карбованців. Може, тому, що мав дві красуні-дочки?

Спитала і про несметні багатства, вкладені в хати:

- Будівництвом, напевно, люди заробляють, по закордонам?

Співбесідник мій українську знав погано, тому закивав, погодився:

- Да, да, работают, строят свадебные платья! В Италию продаем, в Германию, Россию, в Каменце у меня оптовые клиенты. Модели где берем? Тут и придумываем, и шьем! Да, хорошие платья! Ты замужем?

:о))) Так он в чому справа! То-то неподалік повороту на Волоку висів біг-борд "Весільні плаття". (Саме "плаття"). Практично все село займається саме цим, обшиваючи пів-Європи. Про це і писали неодноразово. От за чим сюди варто їхати: за репортажем з життя майстринь! Може, колись і ризикну... :о)

Тим, кого цей бізнес зацікавив, таки рекомендую прочитати статтю про Волоку в The Guardian. Синопсис: для багатьох мономіст України після 1991 р. почалися чорні часи, але маленьке українське поселення змогло стати чи не найбагатшим селом держави саме в результаті єдиного нішевого продукту: весільних суконь. У Волоці кожна третя хата - весільний салон (тут трішки переборщили), і покупці бувають навіть з-за океану. Бо якість хороша. а ціни - низькі. Навіть в США вже сукні експортуються. А почалося все в 1980-х з домогосподині Брандуші Попович і її суконь (спочатку до першого причастя, потім і весільних). В чорну бізнесову діру білих суконь швидко засосало сусідів - і це допомогло їм пережити важкі 1990-ті. Зараз щопонеділка ціла кавалькада автобусів привозить в Волоку дівчат зусібіч: працюють тут в майстернях, зарплатня близько 400 доларів на місяць. Саме за гроші волоччан начебто зробили нову дорогу до Калинівського ринку. Восени, в сезон весіль, допомагають шики і прикрашати сукні навіть діти. Найбільше клієнтів з України, Румунії та Молдови. Потім йдуть Угорщина, Словаччина і інші європейські країни та екс-СРСР. Казахи і узбеки замовляють закриті сукні в каміннях, італійці так само люблять яскраве, як і українки. Католички з Прибалтики вибирають шовкові сукні. Ціни на наряд - від 40 до 400 доларів.

Найважче - вивезти всі ці білі хмаринки з країни: багато хто з торговців робить це в обхід митниць.

Гуси-лебеді біля церкви.
Цікавий дерев'яний хрест біля церкви
Цікавий дерев'яний хрест біля церкви. Волока
Церква у Волоці
Церква у Волоці
Види навколо церкви.
Волока, біля церкви
Такі от тут хвіртки.
Село Волока на Чернівеччині
"На багаті села" - галерея.
Voloca pe Derelui, Adâncata
Voloca pe Derelui este un sat reşedinţă de comună în raionul Adâncata din regiunea Cernăuţi
Woloka
Voloka is a village in Hlybotskyi Raion in the west of Ukraine. Most inhabitants are Romanians and they are almost exclusively engaged in the creation of bridal gowns
Навіть The Guardian зацікавились
Cтаття про Волоку в The Guardian