Рахів
Рахів в 1939 році.
Рахів в 1939 році.
Центр Рахова. Костел св. Яна Непомука (1822) і аляповата страшна церква, зведена вже в часи незалежності. 4 липня 2010 р.
Центр Рахова. Костел св. Яна Непомука (1822) і аляповата страшна церква

Перша згадка в документах: 1447

Населення: 17 000

Відстань до Ужгорода: 243 км.

Найвище місто України

Таким здавалося майбутнє.

Ви знаєте, де знаходиться центр Європи? В Німеччині? Чехії? Австрії? А от і ні: в українському Закарпатті, в мальовничому Рахівському районі, який затишно примостився вздовж улоговини ріки Тиса. Поблизу села Ділового ще в ХІХ ст. встановили стелу, яка й вказує на центр нашого континенту. На ній напис:

«Постійне, точне, одвічне місце. Центр Європи, визначений дуже точно за допомогою спеціального приладу, створеного в Австрії та Угорщині, зі шкалою меридіанів та паралелей. Рік 1887».

Саме в цій точці перетинаються лінії між Лисабоном і Уралом, землею Франца-Йосипа і Босфором. До Києва звідси 500 км, а от до Будапешта всього 380. До Праги – 900, до Відня – 600.

Думаєте, цифри неточні? Не сумнівайтеся: їх прискіпливо перевірили.

Кажуть же, що Рахів так називається тому, що місцеві купці, які жили тут, на перехресті торгових шляхів, що-що, а рахувати вміли. А може, й не купці це були, а опришки, які ховали на Чорногорі награбовані скарби?

Щоб про «центрове» положення міста не забували, в 2005 році в місті провели музичний фестиваль «Європа-Центр», який планується зробити традиційним.

Пірнати з зелених гір у середмістя за архітектурними перлинами майже не варто. Чи не найстаріша споруда Рахова - римо-католицький костел св. Яна Непомука (1822-1826 рр. спорудження, вул. Миру, 18). Сама католицька парафія в цьому куточку Карпат з'явилася в 1810 р. завдяки старанням єпископа П. Клобушитського. А ще раніше, у 1782 р., колоністи-переселенці з Верхньої Австрії заснували в Рахові римо-католицьку спільноту - і ходили молитися до греко-католицької каплчики, яку переобладнали у міні-храм.

Рахів - гірське місто, найвище в Україні. При середній висоті розташування 820 метрів н.р.м перепад висот між вулицями становить 600 метрів. Найнижча розташована на висоті 400, а найвища – 1200 метрів над рівнем моря. І, до речі, про вулиці Рахова - чимало з них забираються в гору так різко, що налякають непідготовлених туристів - і взагалі вони не схожі на власне міські вулиці. Знаєте гірські хутори і присілки? От такого мальовничого, патріархального, малоцивілізованого добра у Рахові вдосталь.

Типова міська вуличка Рахова. :о)

Рахів лежить в самому центрі Карпат — і Європи. Тут гори і чисте повітря, мінеральні джерела щедро обдаровують лікувальною водою, а заповідні ліси залишилися такими ж, як і сто років тому. Ну, майже такими ж. Тут живі давні гуцульські традиції. Чим не туристський рай? Численні санаторії і бази відпочинку, кав’ярні і колиби, витяги і спуски підтвердять: туристів тут чекають.

А ще Рахівщина надзвичайно багата на корисні копалини. У Діловому знаходиться мармуровий кар’єр, добувають ще граніт і доломіт, в урочищі Сауляк почалося видобування золота.

А які тут гори, у-у-у-ух! Самі назви - як пісня. На заході - Свидовець. Привододільні Горгани лежать на північ від Рахова. Головна мара всіх українських гірських романтиків, Чорногірський хребет, - на північному сході від міста. Нарешті, на півдні - заслужив Рахів, заслужив - Рахівські гори імені Рахова. Каталася б на лижах чи вважала б нормальним всі ці гірські карабкання з наметами і консервами, може, й сама б язиком захоплено цокала. Але мені Рахів подобається і так, без лиж і "Сніданку туриста" - прикольне місто - навіть не дивлячись на ідіотську, аляповату, як сучасна церква в центрі, самоназву "Гуцульський Париж".

Говерла, найвища вершина України (2061 м) дивиться на багатонаціональний Рахів вже більш як 500 років.

Вперше Рахів згаданий в угорських документах під 1447 р. Вже тоді це королівське місто мало печатку і герб. Поблизу міста збереглися дерев’яні церкви в Ясінях (XVI ст.), Середньому Водяному (1428), Лазещині (XVIII ст.) і Діловому (XVIII ст.).

У 1967р. було створено Карпатський Біосферний Заповідник. Зараз відвідувачі Рахова можуть побувати на екскурсійному турі до форелевого господарства заповідника, де з метою розведення та подальшого зариблення потоків вирощується форель райдужна та струмкова, а також голець. Тим, хто хоче відчути колорит справжньої Гуцульщини, радимо відвідати проводи на полонину, які відбуваються у першу неділю червня і супроводжуються народним святкуванням, а наприкінці літа - Гуцульський фестиваль бринзи, який проводиться поблизу Рахова на горі Буркут. На свято збираються на лише жителі Рахівщини, а й дуже багато гостей з України та цілого світу. Тут не лише можна побачити процес виготовлення овечої бринзі, а й скуштувати її.

"Знаймо - хто смо"

<b>"Знаймо - хто смо"<b>. Рахівські гуцули шанують свою ідентичність. Принаймні у вигляді пам'ятника. 4 липня 2010 р.
Пам'ятник гуцулу в Рахові на Закарпатті

"Знаймо - хто смо". Рахівські гуцули шанують свою ідентичність. Принаймні у вигляді пам'ятника. 4 липня 2010 р.

Бронзовий гуцул в бронзовому кептарі і з бронзовим топірцем в руках стоїть на фоні п'ятиповерхівки у центрі Рахова, неподалік мосту і меморіалу солдатам, загиблим в Дрігій світовій війні. Чорт, як же вдало поставили цей пам'ятник-нагадування про бойовий, нескоренний гуцульський дух! Рахів - місто по закарпатським міркам чимале (17 тисяч жителів як-не-як), але чи не більша частина з цих 17 тисяч живе десь у горах, у численних присілках, якими приросло місто. Висоток тут немає, лише кілька стандартних п'ятиповерхівок в центрі. І якраз біля однієї з них і стоїть скульптура Юрія Гав'юка, встановлена на кошти місцевих підприжмців, мера Рахова і товариства "Гуцульщина".

Рахів і Тиса
Старовинні тут хіба гори
Центр Рахова
Костел св. Яна Непомука (1822)
Rakhiv ou Rakhov (Rahó, Rahău, Rachov; Rauhau, Rachów; ראחוב) est une ville de l'oblast de Transcarpathie, en Ukraine
Костел св. Яна Непомука (1822) в Рахові
Тут багато храмів і капличок.
Церква у Рахові.
Rachiv (Rahó; Rahău; Рахов) è una città dell'Oblast di Zakarpattia, nell'Ucraina
occidentale. È il centro amministrativo del Raion di Rachiv
Головне тут - Карпати.
Пейзаж в околицях Рахова
Що колись.
Rachów (Рахово, Rahău, Rahó, Rachov, Rachew lub Rachyw) – miasto w obwodzie zakarpackim Ukrainy
Нова церква
Rahău (Rahó, ראחוב) este un oraș în partea de vest a Ucrainei, in regiunea Transcarpatia, situat la poalele Carpaților Păduroși
Іконостас. Рахів
Міст за Раховим як фотомодель.