Вільховатий
Так архітектура підминає під себе територію. Прекрасні Карпати - і жахлива, потворна церква Московського патріархату на місті старої дерев'яної. 26 квітня 2018 р.

Біля 1,3 тис. мешканців.

На зорі незалежності, коли релігію для народу нарешті спустили на гальмах, із закарпатськими дерев'яними храмами почалася коїтися якась халепа. Їх не лише оббивали бляхою, їх ще й свідомо спалювали - щоб розчистити місце для будівництва мурованих і більших. Кожному попу потрібний великий храм - і чорт з тими газетярами, котрі потім кволо критикували таку практику у районках. Тут же, у Вільховатому над Тисою, піп Дудла поступив хитріше. Ні, він дерев'яну Преображенську церкву (1938) не спалив. За його наказом у 1991 р. навколо існуючого храму вимуровали новий - а вже потім ізсередини старі дерев'яні стіни розібрали. Вийшло дууже страшно, але хіба московським попам ходить про естетику? Таку ж практику я бачила у 2017 р. у буковинських Давиденах - там так поступили взагалі з єдиною у селі пам'яткою архітектури.

Жах це все і тупа ницість, а більше і сказати про попівське хамство і байдужість селян нічого.

Так що у Вільховатому два страшних храми - той, котрий поставили на місці дерев'яного в низині - і ось це промосковське аляповате одоробало під титулом Вознесіння на горбочку. Не наші вже Карпати. Карпати - московські :(

Стара хата
Стара хата у Вільховатому