Ясіня. Струківська церква
Струківська церква готується стати учасником Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 5 березня 2013 р.
За сто років майже не змінилася. Тільки дерева навколо підросли.
Yasinia Ясиня Jasina Ясіня

Ясіня (відома з 1555 р., 8 тисяч жителів) тягнеться вздовж траси довго-довго, нібе хоче супроводжувати вас туди, на Яблуницький перевал - щоби хоч на мить глянути, які ж ті Карпати з тієї сторони.  Вона облаштувалася на схилі гори Костерівка (652 м), в Ясінській котловині неподалік Говерли. На селище гордовито споглядають й інші вершини Чорногори: Петрос (2024) та Близниця (1883). Ця близкість до Чорногори, а також Горган та Свидовця є знаковою. Вона робить Ясіню стартом мандрівки на Говерлу та центром гірськолижного відпочинку. Хоча Ясіня цікава й сама по собі: самих лише храмів тут шість!

Дзвіниця Струківської церкви
Дзвіниця Струківської церкви. Старий малюнок.

І самому головному нещодавно навіть пам'ятний знак поставили (виходячи з неоковирності знаку, це точно сталося в наш час забутих стандартів і нехтування гармонії). Бо - тьху-тьху-тьху через плече тричі - якщо пощастить, про Ясіню невдовзі знатимуть туристи з усього світу, а це честь. Навіть для гуцулів, хоч які пишні і горді - честь. Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - як пентаграмма на радянській згущенці: символ високої якості і неабиякої цінності. П’ятизрубна одноверха Вознесенська церква, більше відома як «Струківська», місце у списку цілком заслужила.

І дорогу до неї залюбки покажуть ясінчани (єсінєни? :о)) будь-якого віку: знають де, пишаються пам'яткою. В холодну пору року церквицю навіть можна угледіти з вікна автобусу чи автівки, що поспішають з Коломиї до Рахова: Ясіня вже піде на спад, буде витончатися, закінчуватися. З одного боку заправка, з іншого трохи далі - мурований храм з високою дзвіницею (чітко напроти нього - автобусна зупинка). Тут вже можна зупинятися і вглядатися у протилежний берег Чорної Тиси.

Але звідти ви туди не потрапите. Дорогу треба знати. З того боку, де заправка, убде скромний магазин під штампованою закарпатьскою назвою ABC. Його збоку ообігає стежечка - до кладки через річку - і далі до церкви. А іншої дороги і нема. (Я намагалася дістатися храму його рідним берегом Чорної Тиси, але зазнала поразку).

Струк — прізвище напів-міфічного пастуха Івана, легендарного засновника храму, який звів церкву в 1824 р. (за іншими даними, в XVI ст.) на вшанування порятунку отари. Начебто коли він гнав восени з Румунії отару, на горі Свидовець на нього напали вовки. Пастух поспіхом виготовив з ясеневих колод огорожу навколо отари — і побіг зі Свидовця. На його величезний подив, навесні він знайшов всіх своїх вівців живими і здоровими: вони харчувалися, обгризаючи ясеневі колоди. Звідси, до речі, й назва селища.

Маленька і скромна Струківська церквиця ховається подалі від перенасиченої туристами і автівками траси. Ну я вже писала: до центру селища звідси кілометри три.

Неподалік і трохи вище храму стоїть 11-метровая дзвіниця (1813), зрублена з ялинових колод. Зберігся різьблений іконостас (ХІХ ст.) з дещо наївними, але щирими зображеннями святих - це якщо пощастить потрапити в церкву досередини. Мені от так не пощастило.

В 1971 р. пам’ятка була реставрована. В 1994 р. святиня була віддана місцевій греко-католицькій громаді. (Старі листівки ж називають її просто "православнлю"). Ця дерев’яна церква помітно відрізняється від храмів, які туристи могли бачити у Тячівському, Виноградівському чи Хустському районах. Перед нами яскравий взірець гуцульської архітектури.

А як інакше? Ясіня — споконвіку гуцульський край. Тут, як і за Яблуницьким перевалом, на сусідній Івано-Франківщині, свято шанують память про опришків та їхнього вожака Олексиу Довбуша. Народний месник бував у селищі двічі: в 1743 та 1745 рр. Ясінянці до цього часу переповідають перекази про те, як опришки переховувалися в урочищі Білі Хрести.

Струківська церква, ще один кадр.

5 березня 2013 року. А під горами вже весна.
Ясіня, дерев'яна церква
Бачу ціль, іду на неї.
Ясіня. Струківська церква. 2013

Гуцули і Струківська церква
Стара Ясіня. Гуцули і Струківська церква
Ясіня колись. Пасха.
Про дерево
Гуцульська церква у Ясіні
Таки потворство
Таки потворство
Старі листівки
Jassinja (Ясіня Jasiňa, Kőrösmező, Frasin) ist eine Siedlung städtischen Typs im Westen der Ukraine
Jasiňa (ukrajinsky Ясіня, maďarsky Kőrösmező) je městečko  ležící na východě Zakarpatské oblasti
Ясиня́ Ясіня, Kőrösmező, Jasiňa,Jasyny, Jasyne, Jasiňa/Jasina,Frasin/Iasinia,Jassinja, Jasina) — ПГТ в Раховском районе Закарпатской области Украины
Ах яка смачна картинка!
Ясиня́ Ясіня, Kőrösmező, Jasiňa,Jasyny, Jasyne, Jasiňa/Jasina,Frasin/Iasinia,Jassinja, Jasina