Озеряни
Панорама Озерян з боку Констанції. 11 травня 2014 р.

Найвища споруда Озерян - костел, фундований Сапєгами.

Залишки оборонної споруди в Озерянах

Більш як 1,5 тис. жителів

Велике мальовниче село (колишнє містечко і королівщина) в 12 км. на північ від Борщова, дорогою на Колиндяни по тернопільській трасі. Зовсім поруч розташована дача Галілея.

Назва села начебто походить від численних (і, за народною версією, бездонних) карстових озерець-вікнин, яких багато є в цих краях. Перша документальна згадка про Озеряни - від 1565 р.

Вівтарний образ в Озерянах

В 1565 р. село, що належало в той час Леонарду Ольшовському, було транзитним пунктом на соляному шляху з Покуття на Поділля. Пізніше поселення стало королівщиною, а в ІІ половині XVIII ст. місцевість належала родині Жевуських (Rzewuscy), які за століття продали маєток Сапєгам. Северин Жевуський запросив сюди торгівців, тоді ж було зведено кілька заїжджих домів.

Місто пережило велику пожежу у 1912 р., а невдовзі, спустошене Першою світовою війною, втратило свій міський статус.

В першій третині ХХ століття майже половину жителів Озерян становили іудеї. В роки Другої світової тут існувало гетто, з якого понад 700 чоловік було відправлено в концтабір у Белзці. Ще 500 чоловік вивезли до борщівського гетто, де їх і було вбито.

Вже здалеку помітно шпиль неоготичного костелу св. Анни, збудованого на бажання князів Сапєг в середині ХІХ ст.і освяченого 1875 року. Автором проекту був львівський архітектор Адольф Кун (Adolf Kuhn). В радянський час у святині був склад, в 1991 р. римо-католикам повернули костел. Багато що з церковного майна теж повернулося на місце: його переховували жителі села.

Окрім цього храму є в селі ще гарна мурована церква Христа-Царя (1937) з каркасною дерев'яною дзвіницею, старий кіркут з кількома десятками мацев, але найбільше питань викликає таємнича споруда в центрі села, на повороті. Ймовірно, це залишки замку (замочка). Залишилася від тої маловивченої твердині башта прямокутної форми, двоярусна, розміром 10,3 на 7,3 м. Товщина муру – 1 м. Збереглися тільки перший ярус і підземні сховища. На другий поверх є вузький прохід з кам‘яними сходами - зараз, наскільки видно з-за парканів, замурований. В одній з кімнат першого ярусу збереглося білокам‘яне оздоблення дверного порталу. В довшій стіні - сліди 5 стрільниць. Під залишками вежі начебто збереглися підземелля. Про замок в Озерянах відомостей в літературі немає зовсім - хіба от згадки про скарб польських та литовських монет (1519-1675) у глиняному горщику, який знайшли робітники, що ще на початку ХХ ст. прокладали дорогу від центру містечка до костелу. Більшість монет зі скарбу викупив пан Плятнер зі Шманьківчиків

В Озерянах також збереглися придорожна фігура Івана-Хрестителя, одна зі старих віл та іудейське окописько-кіркут.

Фігура Івана-Хрестителя при дорозі на Пилатківці

Фігура Івана-Хрестителя