Гермаківка
Квітень-2004. Костел в Гермаківці (зараз чи то сарай, чи то конюшня)
Kosciol w Hermakowce
Той самий костел, серпень-2009. Храм віддали греко-католикам Гермаківки.
Храм віддали греко-католикам Гермаківки.

Широта - 48.692, довгота - 26.18.

Гермаківка - велике село (понад 1800 жителів) неподалік Збруча, більше відоме фанатикам природи, аніж архітектури. На це є дві причини.

Перша - Гермаківський дендропарк загальнодержавного значення, закладений у 1956 році в мальовничому куточку заслуженим лісівником України М.Г.Денекою (монумент на честь Миколи Григоровича з 1968 р. стоїть при вході до дендропарку). Наскільки розумію, дендропарк - релікт тих часів, коли в селі був панський маєток з парком. Площа лісопарку - 56 га, проростає тут більш як 200 видів дерев та чагарників, серед яких сосна кедрова, гінго дволопатове, кедри сибірський, гімалайський і корейський, горіх чорний, лимонник китайський, секвойя, кипарис, ялиця бальзамічна.

Дорогу до дендропарку, розташованого на околиці села, підкаже будь-який місцевий житель. Біля контори закладу - гіпсові орел і олень, контора вся аж сяє сучасним ремонтом - чим різко контрастує з захаращеним парком, в якому бовваніють коробки якихось будівель радянської доби. Якщо тут і був панський маєток, від нього нічого не залишилося.

Ще почитати про нього можна тут.

Друга - гіпсова печера Двох Озер (поблизу села, в урочищі Мурав”їнець), завдовжки в 57 м.

Ну і чекати особливої старовини в селі, яке вперше згадується в документах вже аж під 1785 роком (за іншими даними, у 1641 р.) - таки не варто. Напіврозвалини костелу (ймовірно, початку ХХ століття) в 2009 році активно розбудовували собі під церкву сільські греко-католики. В радянський час костел слугував колгоспним складом. Є ще великий Успенський православний храм (1758) з двома вежами і старою дерев'яною дзвіницею. Якщо хочете чогось більш давнього - до ваших послуг рештки Траянових валів на південь від Гермаківки.

Поблизу Гермаківки, в урочищі Мурав’їнець, є гіпсова печера «Двох Озер» (довжина 57 м).

Було - стало