Шманьківчики
Один з ставків поблизу старої садиби. Сільрада, Сторожка.
Шманьківчики. Один з ставків поблизу старої садиби.
Шманьківчики. Сільрада,
Шманьківчики. Сторожка.

Близько 900 жителів

Село з назвою, якою можна катувати English-speaking friends - все одно не вимовлять, будуть страждати.

З траси зі Скали на Чортків воно вибивається єдине надзвичайно імпозантною сільрадою: був ліс-ліс, аж раптом посеред туй, що вишикувалися в каре, вигулькує симпатична віла під червоною черепицею. Зараз (2014 р.) поруч з нею ще встановили дерев'яний кыоск з дарами лысництв на продаж. А більше - нічого цікавого.

Бо цікаве тут - в глибині села. Називається "Чортківське племгосподарство", але це не означає, що тут черокі вирощують буряк разом з дакотою, а гети пасуть корів готів. Проте це означає стару панську садибу, про яку мовчать і Афтаназі, і Урбанський, і яка, тим не менш, зведена була в 1890-х роках в закопанському стилі. Як і годиться - на околиці села, посеред саду-парку і двох симпатичних ставків. Дослідники польських садиб мовчать про цю, напевно, тому, що її власником був, судячи з прізвища, іудей - пан Плятнер. Ну або німець. Він свого часу викупив скарб давніх монет в Озерянах

Зараз будиночок з дерев'яними деталями займає племгосподарство і садочок: навпіл. З інтер'єрів збереглися старі дерев'яні сходи. Поруч - симпатична сторожка та П-подібний господарський будинок, перероблений на ферми. По осі центрального входу розмістилася ще й дерев'яна альтанка.

Симпатично.

Ще картинки: