Гусятинський район

Район зруйнованих музеїв.

Призбручанський район в південно-центральній частині області. Площа - 1,0 тис.кв.км. Населення - 69,1 тис.чол.

Окраса району - гряда Медоборів, товтровий кряж. Дехто називає це Передкарпаттям, але насправді це залишки коралових рифів Сарматського моря, теплі води якого плескотіли тут мілліони років тому. Район багатий на мінеральні джерела - а звідси і його статус як курортної зони.

Крім монастиря, церкви та синагоги (колись музею, зараз кладовища музейних експонатів) в самому райцентрі, Гусятині, безумовно заслуговують на увагу фантастичний замок та цікавий монастир в Сидорові, дерев"яна церква та костел в Копичинцях, палацовий комплекс у Хоросткові, комплекс споруд у Товстому, яке колись мало статус міста, та храми в селах району, таких як Жабинці чи Чабарівка.

Невідомо, чому два районних музея - краєзнавчий в Гусятині та природи в Хоросткові - зруйновані та не діють. Буду вдячна за інформацію з цього приводу.

Природні багатства району: вапняки, пісковики, гідрокарбонати та хлоридні мінеральні води; сільськогосподарські угіддя (76,3 тис.га), ліси.

Провідні галузі господарства: сільське господарство (виробництво зерна, буряків-ництво, м'ясо-молочне тваринництво, свинарство), харчова (Копичинецький консерв-ний завод, Хоростківський цукровий та спиртовий заводи, Глібівський завод міне-ральних вод), меблева (Гусятинська фабрика "Збруч"), трикотажна промисловість (Копичинецька трикотажна фабрика).

Табличка з "Пам'яток України". Ілюстрована. Але на сайті є значно більше пам'яток, ніж в Реєстрі

Г у с я т и н с ь к и й   р - н