Гуштин
Церква в селі Гуштин. 19 серпня 2009 р.

Координати 48°53′42″ пн. ш. 26°07′45″ сх. д.

Гуштин з неба

Невелике (589 жителів) село при трасі зі Cкали-Подільської на Чортків. При дорозі на самому початку села (раніше буде лише сільський цвинтар) стоїть і чимала дерев'яна церква. Присвячена, напевно, богоматері. Орієнтовно це кінець ХІХ - початок ХХ столітя (каталог Василя Слободяна храм не згадує) - так я думала колись. Потім дізналася, що церкву звів на власні кошти один з селян, який вернувся з Другої світової живим - перед тим, як піти воювати, він дав таку обітницю. І дотримався її.

Дзвіниця мало гармоніює з храмом своїми розмірами і більше схожа на невелику клуню.

Вже далі, в центрі села, біля автобусної зупинки, вже не першу п'ятирічку зводять новий мурований храм в традиційних формах. Довгобуд нарешті майже закінчено у 2013 р.

Був  в Гуштині і костел, але на його місці вже давно стоїть медичний заклад.

Церква в Гуштині