Мукачеве: Ратуша

Мукачеве. Карта центру

Серце міста. Кольору морської води красуня на кремезних слонов'їх ногах. Тут вам і міська рада, і книгарня, завалена московськими новинками, і навіть туристичний центр - з картами, путівниками та приязними працівниками.

Святий Мартин в переривах між благодійними розподілами плащів серед бідноти нахабно заглядає до вікон зіркового готелю "Star", розташованого навпроти  ратуші.

У великих стрільчастих вікнах першого поверху віддзеркалюється міське життя: намети пікетуючих, рюкзаки туристів, велосипеди працівників навколишніх установ.

Все тут поруч: театр, корзо, крамнички, банки, навіть баня. Серце і мусить бути в центрі.

Ластівки давно вважають будівлю своєю. Листівки з минулого століття доводять, що рецепт вічної молодості, здається, таки існує.

А що всередині?

Сходи у ратуші
Сходи у ратуші

Ніхто тебе не зупиняє в самодіяльній та занадто самостійній екскурсії нутрощами ратуші. Ніби так і треба - йди не хочу. (Хех. От я в Чернівцях про ратушні інтер'єри начиталася, так побачити хочеться - але зайти боюсь. Завжди біля входу охоронець. Мукачівці більш демократичні).

Сходова клітина, вишукана та урочиста. А ще - абсолютно пуста. Легка подоба вітражів на вікнах: бризки й так яскравого сонця проникають всередину через жовте скло, від чого теплий квітневий вечір стає ще теплішим. М'якість світла перетворює УСТАНОВУ на ДІМ. Затишно. Не офіційно. Приємно.

Бронзова "КонституціЯ" на другому поверсі. Розкішний вид на внутрішнє подвір'я споруди. Там якраз ремонт, але вже цвітуть тюльпани (бо ж квітень!), а ще стоять модернові статуї. Натяк на те, що на дворі далеко не 1904 рік, а більше ста років по тому. Хочу туди. (В садок, не в минуле. Хоча... На хвилинку можна і в минуле:о))

Будь ласка. Знову ніхто не зупиняє, нікому немає до мене жодного діла.

Чому в 1904-тий?

Стара поштівка.
Стара поштівка.

А тому, що мукачівська ратуша, яка з таким задоволенням позує для аматорських світлин приїжджих та професійних шедеврів місцевих фотохудожників, з'явилася в центрі міста саме того року.

Спроектував споруду та керував будівництвом архітектор з Будапешту Янош Бабула-молодший. Коли перший камінь майбутньої вежі ратуші ліг у землю, а сталося це 23 червня 1903 року, за традицією в фундамент заклали й лист нащадкам, в якому коротко розповідалося й про життя-буття мукачівців того часу. Зокрема, можна дізнатися, що тоді в місті проживало 14 416 чоловік і було 1553 будинки.

Ратушна вежа - на відміну від більшості українських ратуш - не ховається у внутрішній двір (як у Львові чи Чернівцях), не виростає з головного об'єму споруди, як у Теребовлі чи Станіславові, а сміливо виходить вперед. А на вежі - годинник. В міському архіві збереглись документи, датовані січнем 1904 року, які підтверджують, що його виготовив Йосип Шовінський: механізм зі сталі, а підшипники з бронзи.

Годиник встановили наприкінці 1904 року, на той час він вважався одним з кращих в Європі. Два дзвони, встановлені під самісіньким куполом вежі, нагадують про летючі, зникаючі в минулому хвилини: маленький дзвін подає голос що 15 хвилин, великий - кожну годину.

А ось потрапити в маленьку овальну кімнатку, в якій розміщується головний механізм ратушних курантів, так просто не получиться. Ну і нехай. Повинні ж в ратуші бути якісь таємниці? :о)

Маленька фото-галерея.

Вертикаль