Базальтові стовпи
Базальтові стовпи поблизу Мукачева

Карта

Цікаве місце та фотозона, яку львівський туроператор "Відвідай" включив до однієї з своїх екскурсійних програм - і я мала честь відвідати їх у числі першої групи на початку липня 2021 р.

Місце знаходиться між селами Кольчино, Кленовець та Жборівці. Його чудово видно з вікон (ліворуч по курсу) навіть влітку, коли навколо повно зелені, так що точно не проминете.

Неймовірні, ніби нарізані невидимим кухарем-гігантом темно-сірі стовпчики з каменю - це застигла вулканічна лава (пам'ятаєте ж, навколо Вулканічні Карпати?). Колись потік гарячої лави з жерла вулкана біг на шляху до підніжжя гори - і так і застиг на тисячоліття. Більшість шестикутні у розрізі, але трапляються і чотирикутні, і восьмикутні. Cтовпи розташовані ледь не паралельно до землі. Здається, місцеві часом приїздять сюди за дармовим каменем.

Тут здавна добувають андезит та андезито-базальт - здається, половина кар'єру на вершині сусідньої гори теж складається з таких от колон. Ця здатність розколюватися у взаємно перпендикулярних напрямках давно використовується людьми для виготовлення бруківки.

Мені доводилося бачити базальтовий орган у вірменському Гарні, напроти розкішного храму Мітри, а от в Україні ці стовпи були моїм першим знайомством з такого роду місцями - до Базальтового на Рівненщині я все ще не дісталася.

В Кольчино також є електростанція, зведена ще за австро-угорських часів (1890) з 300-метровим тунелем у горі. Місцевий чавуноливарний завод діє з XVII ст.

Щоб було видно масштаб
Кращі фото будуть у тих, хто не боїться висоти