Дениші
Замок Терещенків в Денишах

Карта

20 км від обласного центру по Старокостянтинівській трасі. Мекка київських скелелазів, які влаштували тут собі скеледром на берегу мальовничого Тетерева.

Мене ці екстремально-екстремістські штучки не цікавлять як клас. Мене цікавить палац цукрозаводчиків Терещенків.

Сюди я потрапила виключно завдяки галантності Сергія Соболевського - бо від Кам'янця Дениші задалеко.

14 жовтня 2006 року. Осінь тільки збирається озолотитись, але краса навколо неймовірна. Житомирщина - це соснові ліси і всипанний валунами Тетерів. Чорт, як мені подобаються сосни! В нас вони не ростуть - глина, а шкода. Дерева гарні. Ну і річки, що між ними течуть - чисті, з піском на дні. Кльово.

Навіть якщо дорогу ви не знаєте, не турбуйтеся - місцеві підкажуть, як потрапити до родзинки Денишів. Тільки обережно, вони цей палац кінця ХІХ (початку ХХ?) століття називають "замком Терещенка".

А якщо зір гарний, то й самі побачите його на протилежному березі ріки.

Легенди, що копіюють переказ про графа Бадені і його казкові багатства, можна почути і тут. Начебто Терещенко ну аж настільки не мав куди гроші дівати, що виклав підлогу царськими золотими карбованцями - причому торцями, щоб, бува, на монарший профіль не наступити.

Дурниці це все.

Цукрозаводчик був бізнесменом і людиною свого часу. Тому для підлоги - та й палацу - він використав відносно новий матеріал - бетон. Які клади в бетоні, ви що? Цемент сюди привозили аж з Італії. Тим більш, палац вимріяла, виплекала собі Надія Володимирівна Терещенко, дружина цукрового магната, котра більшу частину року проживала то у Франції, то у Великій Британії. А архітектором для свого 40-кімнатного маєтку пані обрала у 1910 р. талановитого Павла Івановича Голандського (1861 - 1939), котрий творив переважно у Києві, в Криму та Петербурзі. Голандський, хоча й народився на Ростовщині, докладно вивчав українську архітектурну традицію, був вченим секретарем Київського історичного товариствах, розкопував разом з Хвойкою трипільські поселення. Для Денишів він створив проєкт у стилі ітарійського ренесансу. Та Надія Володимирівна виявилася важким клієнтом і весь час сварилася з архітектором через будівництво у Денишах.

Хоча легенди теж мають право на життя. :)

Бетон той був не простий, до речі - білий. бо тримався на тому ж розчині, що й резиденція митрополита у Чернівцях, приміром - на органіці (яйця + падаль).

А ось і він:

Башта з залізобетонним каркасом - центр уваги.