Нова Чортория
Парк в Новій Чорториї пам'ятає кращі часи. Церква при садибі. Величезний паровий млин.
Парк в Новій Чорториї пам'ятає кращі часи. Церква при садибі.
Величезний паровий млин.

Карта

Село в Любарському районі, на річці Случ, в 11 км від райцентру, 1 886 жителів  (за останнім переписом населення).

Чортовськи симпатична назва

Млин в Новій Чорториї

Сюди варто їхати, щоб побачити кілька пам'яток архітектури та природи.

Спочатку між Старою і Новою Чорториями, біля ставу на Случі підніметься величезна глиба парового млина. Це не млин навіть - це міні-завод: п'ять поверхів з боку двору, сім поверхів з боку ставка, плюс перехід до двоповерхової прибудови, де колись був склад виробленої продукції... Придивіться до вікон млина: вони давно стали житлом для ластівок.

Звели гіганта в 1870-ті роки. На той час це був один з найбільших млинів в Україні: він виробляв до 500 000 пудів пшеничної муки різних сортів. Зараз млин діє як гідроелектростанція - теж потрібна штука. Чотиритомник пише, що інтер'єр споруди зберігся без змін. Невже?

Садиба Оржевських

Палац в Новій Чорториї

Садиба ж колишніх власників села Оржевських (Оревських) знаходиться в центрі Нової Чорториї, напроти клубу-магазину. Парк, огорожений парканом з п'ятикутними зірками, приховує кілька споруд, які варті уваги мандрівника.

З'явився комплекс на початку ХІХ ст., та з того часу мало що збереглося: під час перебудови кінця ХІХ ст. палац отримав той вигляд, який більш-менш непогано зберіг дотепер. Тоді ж виникли огорожа та прибрамний будинок, кілька господарських приміщень.

Від палацу початку ХІХ ст. залишилися лише деяки частини фасаду та кілька внутрішніх приміщень. Складна будівельна історія споруди позначилася на досить плутаному плануванні палацу. Знайти стару частину неважко: після реконструкції палац став двоповерховим, а стара частина так і лишилася одноповерховою.

А так в садибній церкві

Ах яка еклектика тут панує! Ще вчора модний неоренесанс стикається з новомодним модерном. А фасад палацу, який виходить в парк, і взагалі зберіг свій первинний барочний вигляд.

Неділя завадила побачити інтер'єри садиби: студенттів Новочорторийського аграрного коледжу (вул. Мазепи, 10) не було, зайти всередину не вдалося. А там же збереглися давні сходи, прикрашені  відлитими каштановими листями та геральдичним драконом на початку маршу, великий вітраж (!) на теми античності художника Ф. Бялковського, вітражі в фрамугах дверей...

Ще чотиритомник стверджує, що від початкового інтер'єру зберігся кесонована стеля з ліпленим фризом з гірлянд у будуарі (який зараз об'єднали з залом), мармуровий камін кінця ХІХ ст. тонкої художньої роботи, вітражі.

На початку ХХ ст. за проектом архітектора А.В. Прахова біля палацу виростає церква-усипальня. Повірити в те, що церковний інтер'єр розписував великий художник М. Нестеров (його розписи відомі всім, хто бував у київському Володимирському соборі) - важко. Те, що я бачила, високомистецьким не назовеш:(.

З тильного боку споруди збереглися сходи в крипту. На куполі церкви росте невелика береза. Церква діюча.

Повний старих дерев парк обіцяє несподіваний "Ах!" - неподалік палацу раптом з'явиться оточений водою круглий острівець, колишня "видова гірка", до якого веде симпатичний опуклий місток. На жаль, альтанка на острівці не збереглася. В воді спокійно й поважно плавають качки. Їм немає діла до архітектури - вони тут живуть.

І не вони одні. На території парку розташовано кілька приватних будинків. Як так вийшло - незрозуміло.

Ще варто відмітити справді гарні ворота з гарно витесаних плит сірого граніту та сторожку поруч в закопанському стилі.

Види маєтку в Новій Чорториї. Є і береза на куполі, і ворота, і місток, і сторожка.
Види маєтку в Новій Чорториї