Чортківський замок
Етапи "Великої реставрації" у Чортківськом у замку. Дах. ДАХ!!! Це так дивно. Але ж ось він.
20 лютого 2022 р., аерофото.
А ось тут я завантажила на Гугл-карти 360-панораму замку в Чорткові на початку реставраційних робіт, у жовтні 2021 р.
Етапи "Великої реставрації" у Чортківськом у замку. 20 лютого 2022 р., аерофото.
Так як у 2012 році за твердиню в Чорткові нарешті взявся заповідник "Замки Тернопілля", є привід подивитися, як все було - і як стало.
Замок в Чорткові на початку ХХ століття. Zamek w Czortkowie
Схожий ракурс? Ну майже.
Чортківська твердиня. Zamek w Czortkowie. Tschortkiw Burg Chortkiv castle

Аерофото замку перед початком "Гольський-фест", 16 серпня 2015 р.

З тилу, з Вигнанки, замок бачив багато хто. А це - вигляд із західного боку.
Аерофото замку в Чорткові перед початком "Гольський-фест", 16 серпня 2015 р.

Замок на карті

360-панорама початку "Великої реставрації" у Чорткові. Фото від 3 жовтня 2021 р.

Коротко історія чортківського замку описана тут (а з 2012 р. її можна ще й прочитати на інфо-стенді біля споруди). Твердиня п'ятикутна у плані. Колись назвала чортківський замок на сайті "українським пентагоном" - і цей нік-нейм пішов гуляти по інет-сторінках, публікаціях і буклетах. Саме тому я його більше не вживатиму - приївся. :о)

Нагадаю: існують версії, що ще до розбудови у 1610 р. кам'яної регулярної у плані твердині воєводою подільським і руським Станіславом Гольським (помер у 1612 р.) на місці фортеці могли існувати прото-укріплення XV-XVI ст. Ймовірно, дерев'яно-земляні: рів, вал, все як треба. Чортків тільки-тільки отримав міські привілеї, разом з замком в поселенні зводився домініканський кляштор з костелом, почалися ярмарки - життя пішло веселіше. Та не надовго.

Гольський, здається, був не надто добрим стратегом. Гроші на замок з двометровими завтовшки стінами в нього були, а здогадатися вибрати зручне та безпечне місце не вийшло. Фортеця - в низині біля Серету, над замком нависає горб, з якого весь форпост як на долоні - дотепер. Тому замок і брали (і Кривоніс, і татари), і руйнували неодноразово, скажімо, в 1640 р. місто і замок спустишив турецько-татарський наїзд. Замок в той час був магнатською резиденцією кам'янецького старости Павла Потоцького (помер в 1674 р.). В 1655 р., на присмерку Хмельниччини, Павлу довелося тримати у замку облогу козацько-московського війська під керівництвом Бутурліна та самого Хмельницького. Оборонці трималися мужньо, та твердиня підкорилася, а Потоцький потрапив у полон на довгі 13 років.

Не дивно, що до наших часів з чотирьох башт дійшло лише дві. Житлова забудова замкового двору теж не збереглася (ренесансний палац не рахуємо).

Турки в Чорткові хазяйнували не так довго, як у Кам'янці: 1672-1683 рр. В замку в той час була резиденція намісника турецького пашалика. У 1683 р. господарем міста і замку став Андрій Потоцький, майбутній польний коронний гетьман (помер у 1691 р.). У 1687 р. він приймав у замку-резиденції польського короля Яна ІІІ Собеського

З XVIII ст., коли замок став власністю родини Садовських, стару твердиню намагаються підлаштувати під нові реалії: перебудовують палац, перетворюючи дві башти у палацові ризаліти, а інші частини використовують як склади або господарські приміщення. Напевно, мешкати там все одно було не дуже зручно - з 1779 р. Садовські взагалі здали фортецю в оренду австрійському уряду. В замку розмістилися склади і часом в'язні.

В 1809-1815 рр. Чортків і околиці потрапляють у межі Російської імперії. Поблизу замку будуються великі казарми для солдатів. Росіяни збудували - росіяни й зруйнували: комплекс було підірвано у липні 1917 р., коли російські війська відступали з Чорткова.

Вже в середині ХІХ ст. Садовські збудували великий палац на правому березі річки. Фортеця в якості резиденції вже не підходила. У 1863 р. в замку були ув'язнені інтерновані до Австрійської імперії польські повстанці з підвладних Росії теренів.

На хвилі зацікавленості історією на початку ХХ ст. замок реставрується Польським туристично-краєзнавчим товариством: вони і за Кривче взялися, і за Окопи. Конкретно в Чорткові планувалося облаштувати базу для туристів. А потім майже на століття - все, тиха година. На території замку працює гасова заправка, доступ туристів туди обмежений, по підвалах курять підлітки з сусідньої школи, руїною гасають навіжені кури з сусідських господ. Аж 11 лютого 2010 р. чортківський замок віддали Міністерству регіонального розвитку і будівництва як складову частину національного заповідника "Замки Тернопілля". Архітектурна майстерня Юрія Вербовецького того ж року складає дуже вже фантастичний проект відновлення твердині. В 2011-2012 рр. заправку виведено з території комплексу, почищено зовнішні стіни, закладено камінням входи до цокольного поверху палацу.

16 серпня 2015 р. в замку було проведено фестиваль "Гольський-фест" - волонтери збирали кошти на АТО, місцеві і всеукраїнські зірки тішили публіку, біля замкових стін розклався сувенірний ринок. На жаль, захід бачили лише частково.

Фестиваль став щорічним, була на ньому ще раз.

У 2021 р. замку в Чорткові пощастило увійти до президентської програми відновлення культурної спадщини "Велика реставрація". Роботи на руїнах фортеці йдуть навіть взимку. Закриті нижні галереї замку (зі сторони школи), над палацом споруджено високий дах з червоної черепиці. Бачити ці укріплення не в стані руїни дуууууууже дивно. Я ж чортківську твердиню з 1997 р. люблю і по кілька разів на рік тут буваю. Звикла до розвалин. Прийдеться звикати до нового стану. :)

І ще вигляд замку в Чорткові:

3 листопада 2012 р. Територія почищена, входи до першого ярусу закриті.