Мухавка
Покинутий костел в Мухавці Чортківського району. 30 червня 2015 р.

Близько 700 жителів

Грамотний піар - штука цінна. В Мухавки був (та, напевно, і є) дуже, ДУЖЕ добрий піарник. Тому про Мухавку, непримітне село на південь від Чорткова, я знала з березня 2009 року - і навіть пост про неї в жж зробила. Бо більшість сіл зараз мають сякі-такі сторінки в інтернеті, але в Мухавки сторінка особлива. Я проти розлогих цитат, але це не той випадок - тут важко втриматися, аби не скопіювати геть все.

Слухайте ж:

Це маленьке і абсолютно незнане в Україні село заслужило славу курортної Мекки простих українців, і, варто зазначити, абсолютно заслужено.

По справжньому вражає краса центральної площі села - по периметру якої у чотирьох клумбах квадратної форми ростуть найрізноманітніші квіти!..
В будь-який період року в Мухавці відбувається багато цікавих подій, таких, наприклад, як Загально український Фестиваль на честь Дня Незалежності України, храмовий празник на Св. Парасковеї із запальними танцями ввечері, імпровізовані вистави до дня Св. Миколая та Нового Року, Різдвяні вертепи, Великодні забави і багато інших забав і культурних заходів. Проте справжньою Меккою українських та зарубіжних прихильників село стає саме літком. Якщо ви потрапите до Мухавки саме в цей час (з першої половини червня по другої половини серпня), то зможете насолодитись лагідним сонечком та теплою водичкою у всіх без винятку ставках, а їх аж 13!!!
Якщо ви цінитель смаженого на свіжому повітрі м'яса, запіканок, домашнього хліба зі смальцем та солених огірків, то ви можете задовольнити свої гастрономічні уподобання досить дешево і прямо на вулиці. Якщо ж ви хочете поїсти більш "ґрунтовно", то ви маєте чудову можливість відвідати кафе-бар Березовської. Варто зазначити, що смачний обід вам гарантований, оскільки Березовська Станіслава одна з найкращий кухарів по приготуванню національних українських блюд!!!
Все це Ви можете обирати на свій смак і зважаючи на свою фінансову ситуацію, оскільки цінова політика в Мухавці досить гнучка.

А тепер серйозно:  в селі є дуже скромна дерев'яна церква св. Параскеви (1860, відновлена після Першої світової) і не менш скромний закинутий цегляний костел (1936-1938), зведений на кошти Лянцкоронських з сусідньої Ягільниці. Храм діяв до 1944 р., а після війни перетворився на склад хімікатів, зерносховище - а потім там взагалі тримали бараболю. Більша мурована церква св. Параскеви почала будуватися ще в 1920-х, але закінчена була вже в часи незалежності.

П'ятницька церква
П'ятницька церква у Мухавці (нова)